ΟικονομίαΑρχείο

Τι συμβαίνει με το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»

Παγώνει η υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» λόγω των τεχνικών προβλημάτων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, για τα οποία εξετάζεται και το ενδεχόμενο να οφείλονται σε χρήση κακόβουλου λογισμικού.

Η υποβολή αιτήσεων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ξεκινήσει σταδιακά από τις 19 Μαρτίου ανά Περιφέρεια ενώ ενδεικτικό του ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα είναι ότι από τις 8 το πρωί της Τρίτης, οπότε ενεργοποιήθηκε η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων και σε διάστημα λίγων ωρών, έγιναν 1,5 εκατομμύριο προσπάθειες εισόδου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Όμως κανένας χρήστης δεν ολοκλήρωσε την αίτηση υπαγωγής.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ζήτησε συγνώμη από τους πολίτες ενώ με δηλώσεις του δεσμεύεται ότι: «Η διαδικασία υποβολής αίτησης θα ομαλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό, με έμφαση στην κατοχύρωση τόσο της ασφάλειας του συστήματος όσο και της διαφάνειας των διαδικασιών που σχετίζονται με την ένταξη στο πρόγραμμα».

Τα στοιχεία που καταχωρίστηκαν στην πλατφόρμα μέχρι τις 5.30 το απόγευμα της Τρίτης θα παραμείνουν καταχωρισμένα για να αξιοποιηθούν στη συνέχεια και η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων θα ενεργοποιηθεί ως εξής:

  • Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία και Δυτική Ελλάδα: Δευτέρα, 19 Μαρτίου, 8:00 π.μ.
  • Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία, Ιόνιο, Βόρειο Αιγαίο και Κρήτη: Δευτέρα, 26 Μαρτίου, 8:00 π.μ.
  • Αττική και Νότιο Αιγαίο: Δευτέρα, 2 Απριλίου, 8:00 π.μ.

Το ΤΕΕ Πελοποννήσου, με δεδομένη την πλήρη δυσλειτουργία του Προγράμματος απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γ. Σταθάκη, ενώ και ο Γιάννης Μανιάτης κάνει λόγο για φιάσκο σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Τρία χρόνια άχρηστοι να τρέξουν το έτοιμο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ που τους παραδώσαμε με ψηφιακή πλατφόρμα στην οποία είχαν υποβληθεί πάνω από 60.000 αιτήσεις και την είχαν χρησιμοποιήσει πάνω από 10.000 μηχανικοί. Μείωσαν τη δημόσια δαπάνη από €450 εκατ. (2014) σε €250 εκατ. (2018) κι αντίστοιχα τους δικαιούχους. Με τη γραφειοκρατία που έχουν βάλει, ουσιαστικά αποκλείουν τα χαμηλά εισοδήματα. Εξευτελίζουν πάνω από 100.000 μηχανικούς κι αιτούντες, αναβάλλοντάς το για 12η φορά!! Καμία ντροπή, καμία παραίτηση!».