ΕυρώπηΑρχείο

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια: Μια επικίνδυνη πρωτιά για την Ελλάδα

Νωρίτερα από τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης θα γίνουν stress-tests των Ελληνικών τραπεζών προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν την επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος της Ελλάδας, απαντά Daniele Nouy, πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, στην Εύα Καϊλή. Στο 50% το ποσοστό των μη-εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη.

Στην ερώτηση της Εύας Καϊλή για την κεφαλαιακή επάρκεια, τα stress-tests και την κατάσταση φερεγγυότητας των Ελληνικών τραπεζών, η Daniele Nouy απάντησε ότι θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με τις υπόλοιπες τράπεζες της Eυρω-ζώνης, αλλά θα λάβει χώρα νωρίτερα, και τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν τον Μάιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Nouy κάνει αναφορά στον λόγο CET1, ο οποίος αποτελεί μονάδα μέτρησης της φερεγγυότητας των τραπεζών. Για την Ελλάδα είναι, όπως αναφέρει, στο 17,1% (δεδομένα Δεκεμβρίου 2017) με μέσο όρο στην υπόλοιπη Ευρωζώνη στο 14,32% (4ο τρίμηνο 2017). Ωστόσο,  παρά το καλό ποσοστό, υπογραμμίζεται η ανησυχία της ΕΚΤ καθώς η έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε μη-εξυπηρετούμενα δάνεια είναι στο 50% των τίτλων τους, και είναι το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρωζώνη.  «Αποτελεί μεγάλη πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί», υπογραμμίζει η Nouy για τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια, και συνδέει το ζήτημα με την οικονομική ανάπτυξη.

Έχει ενδιαφέρον ότι για τα 20 δις Ευρώ που προορίζονταν για τις ελληνικές τράπεζες από την προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση, η  Daniele Nouy δεν απαντά στην Ευρωβουλευτή αν είναι ακόμη διαθέσιμα ή επαρκή σε περίπτωση κινδύνου των ελληνικών τραπεζών και παραπέμπει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό σταθερότητας.