ΕκδηλώσειςΑρχείο

Γιόγκα στην εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη, η λοχεία από τη μια μεριά, και η έμμηνος ρύση και εμμυνόπαυση από την άλλη, είναι περίοδοι στη ζωή μιας γυναίκας, κατά της οποίες συντελούνται οι μεγαλύτερες ορμονικές μεταβολές.

 

Η γυναίκα που εγκυμονεί, από την πρώτη στιγμή που συνειδητοποιεί οτι είναι έγκυος και καθ` όλη τη διάρκεια των εννέα μηνών που ακολουθούν, έρχεται αντιμέτωπη με έντονες και πολλαπλές αλλαγές. Αλλαγές που αποζητούν κατανόηση και στήριξη, ώστε η περίοδος των εννέα μηνών να είναι όχι φοβική, αγχωτική και μοναχική, αλλά ενδιαφέρουσα, δημιουργική και ευχάριστη.

 

Πιο συγκεκριμένα τα επίπεδα των αλλαγών είναι:

Ανατομικές Το σώμα βαραίνει, ο όγκος αυξάνεται, οι αντοχές μειώνονται, το μυοσκελετικό σύστημα καταπονείται.

Βιολογικές Τα επίπεδα ορμονών αυξάνουν, χρωματίζοντας εντονότερα τα όποια συναισθήματα, προκαλώντας πολλαπλές εναλλαγές αυτών, όπως π.χ. ευσυγκινησία, κυκλοθυμία, αμφιθυμία κ.α. Κάποιες στιγμές, προσδοκίες και φόβοι γιγαντώνονται, με αποτέλεσμα να νιώθει ευάλωτη, παράλογη, παγιδευμένη στην αντιφατικότητα των αισθημάτων της .

Ψυχολογικές Από τη μία δημιουργεί έναν άνθρωπο, από την άλλη, νιώθει “ανέτοιμη”. Η αυτοεικόνα της και η αυτοπεποίθηση γίνονται εύθραυστες. Οι προσδοκίες αυξάνονται καθώς και οι ανασφάλειες.

Κοινωνικές Νέοι ρόλοι προκύπτουν απαιτώντας καινούργιες προσεγγίσεις: η ανάληψη του ρόλου της μητέρας, η σχέση της με το μωρό της.

 

Η Γιόγκα, αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα τής φάσης αυτής στη ζωή μιας γυναίκας, μπορεί να λειτουργήσει ως ένα υποστηρικτικό πλαίσιο ενημέρωσης, έκφρασης και αποδοχής των συναισθηματικών και σωματικών αλλαγών. Βασικό μέλημα είναι να βοηθήσει την έγκυο να αντιμετωπίσει την εγκυμοσύνη και τον τοκετό ως φυσιολογικό γεγονός, ως μια φυσιολογική διαδικασία στο πλαίσιο της ζωής της ή/και του ζευγαριού, γύρω από την οποία μπορεί να συνεχίσει να δρα όπως και πριν χωρίς να θεωρείται “άρρωστη” και αποκλισμένη.

Aπώτερος σκοπός είναι, δυνητικώς, να μπορέσει να επιλέξει η ίδια τον τρόπο που θα ασκήσει και θα βιώσει το πιό προσωπικό της δικαίωμα, να γεννήσει το παιδί της, και σίγουρα δεν υπάρχει κάτι πιό προσωπικό από αυτό.

 

Η Γιόγκα την περίοδο της εγκυμοσύνης έρχεται, μέσα από συστηματικές ασκήσεις καθώς και τεχνικές χαλάρωσης και αναπνοών, να βοηθήσει την έγκυο να προετοιμάσει το νού και το σώμα της.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Βελτιώνει τη στάση του σώματος, αυξάνοντας τη δύναμη και την ευλυγισία.

  • Ανακουφίζει από μικροενοχλήσεις πχ. πόνους στη μέση, γόνατα, κράμπες κλπ

  • Ενδυναμώνει τους μύες, στοχεύοντας και σε αυτούς τού πυελικού εδάφους (περίνεο)

  • Βοηθά στην καλύτερη αναπνοή και συνεπώς στη καλύτερη οξυγόνωση τής εγκύου και τού εμβρύου κατ`επέκταση

  • Εκτός από το μυοσκελετικό και αναπνευστικό σύστημα, ρυθμίζει το ενδοκρινές καθώς και το λεμφικό.

  • Βοηθά στη διεύρυνση τής λεκάνης και στη στροφή και κάθοδο τού εμβρύου.

  • Αυξάνει τον βαθμό αυτοπεποίθησης και εμπιστοσύνης προς τον εαυτό της την ώρα τού τοκετού

  • Της δίνει χρόνο να συνδεθεί με το σώμα της και το μωρό της.

 

 

Συμμετοχή

Προηγούμενη εμπειρία στη γιόγκα δεν κρίνεται απαραίτητη.

Όλες οι γυναίκες από τη 12η εβδομάδα κύησης και ύστερα είναι καλοδεχούμενες.

Συζητήστε με το γυναικολόγο ή τη μαία σας πριν ξεκινήσετε με ένα πρόγραμμα εκγύμνασης.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν κατόπιν κράτησης.

 

 

Ουρανοκατέβατο

Όθωνος 7, Ναύπλιο

Για επιπλέον πληροφορίες & κρατήσεις θέσεων 6947798279

Νικόλ Δαραβέλια

 

Η Νικόλ Δαραβέλια ξεκίνησε τη διαδρομή της στη γιόγκα ως μαθήτρια στα τέλη της δεκαετίας του 90. Αφού τελείωσε την πρώτη της εκπαίδευση στη Γαλλία, ξεκίνησε να διδάσκει το 2006. Έκτοτε ταξιδεύει ανά τον κόσμο κάνοντας μετεκπαιδεύσεις. Έχει ταξιδέψει πολλές φορές στην Ινδία, έχοντας την ευκαιρία να μαθητεύσει στο σπίτι ενός από τους πιο γνωστούς Ινδούς δασκάλους γιόγκα, του AG Mohan. Τα τελευταία 5 χρόνια ασχολείται κυρίως με τη θεραπευτική γιόγκα, τελειώνοντας την εκπαίδευσή της με τον Γερμανό χειρούργο-ορθοπεδικό γιατρό Guenter Niessen. Το 2011 εκπαιδεύτηκε στη Γιόγκα για εγκύους με τη Sue Elkind.