ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Απανωτές παρατάσεις και «τρελές» απαιτήσεις αναδόχων για αποζημιώσεις στα έργα της Περιφέρειας

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 29 Μαρτίου για άλλη μια φορά αναδείχτηκαν ζητήματα κακής διαχείρισης δημόσιων έργων, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η παράταξη «Πελοπόννησος Πρώτα». Πιο συγκεκριμένα η Περιφερειακή Παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης επισημαίνει:

  1. Δεν πρέπει να υπάρχει έργο που να έχει τελειώσει χωρίς παρατάσεις. Όμως το θέμα των απανωτών παρατάσεων έχει καταστεί σύνηθες εργαλείο για την κάλυψη αρκετών αδυναμιών αλλά και εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων και σκοπιμοτήτων. Όχι τυχαία συναντάμε πολλές αδικαιολόγητες παρατάσεις στα έργα που εκτελούν οι εταιρείες συγγενικών προσώπων του κ. Τατούλη. Η Διοίκηση της Περιφέρειας, «προσπερνώντας» εύκολα το θεσμικό θέμα «περί σύγκρουσης συμφερόντων» μεταξύ του Περιφερειάρχη κ. Τατούλη και α’  βαθμού συγγενικών του προσώπων, που παίρνουν πολλά έργα στην Περιφέρεια, προκαλεί με τη συμπεριφορά της κατά την υλοποίηση αυτών των έργων. Σε 4 έργα της «ΚΑΣΤΑΤ ΤΕΧΝΙΚΗ», προϋπολογισμών από 100.000 ευρώ έως 600.000 ευρώ, που είναι συνήθη οδικά και αντιπλημμυρικά έργα και για τα οποία υπάρχει συσσωρευμένη πλούσια τεχνογνωσία και εμπειρία, με αστεία, πρόχειρα και αντιφατικά επιχειρήματα δόθηκαν παρατάσεις από 3πλάσιο έως 14πλάσιο (!) χρόνο από τον αρχικό συμβατικό. Είναι έργα που ξεκίνησαν από το 2015 με μέγιστο χρόνο υλοποίησης τους 10 μήνες αλλά είμαστε στο 2018 και βρίσκονται ακόμα και στο 50% της απόδοσης του συνολικού έργου. Οι δεκάδες αυτές παρατάσεις, που παίρνονται και με οριακές ψηφοφορίες στην Οικονομική Επιτροπή, συνοδεύονται πάντα από τις υποσχέσεις ότι «είναι η τελευταία παράταση» και ότι «θα είμαστε αμείλικτοι από εδώ και πέρα». Είναι κατανοητό ότι, όταν αυτά συμβαίνουν με τις εταιρείες συγγενικών προσώπων του Περιφερειάρχη, τι είδους στρεβλά μηνύματα διοίκησης και υλοποίησης των έργων στέλνονται προς τους άλλους αναδόχους.
  2. Τελευταίο (78ο) θέμα στην ημερήσια διάταξη της Οικονομικής Επιτροπής και μετά από δεκάδες έκτακτα θέματα που συζητήθηκαν και εντάχθηκαν λόγω κατεπείγοντος, ήταν η προσφυγή της εταιρείας «ΜΕΤΡΟ ΑΤΕ» για το έργο «Γαργαλιάνοι – Ρωμανού», που κληθήκαμε να συζητήσουμε (μετά από 4,5 ώρες συνεδρίαση). Το έργο αυτό, προϋπολογισμού 17,8 εκ. ευρώ, ξεκίνησε το 2006 και «τελείωσε» με προβλήματα το 2012. Το εντυπωσιακό είναι ότι η συγκεκριμένη εταιρεία ζητά για διάφορους λόγους αποζημίωση στο ύψος των 82 εκ. ευρώ! (χωρίς ΦΠΑ). Ανεξάρτητα από το αν αυτό το έργο ξεκίνησε πριν την αιρετή Περιφέρεια, συνεχίστηκε επί των ημερών της και εμπλέκονται κοινά πρόσωπα σε όλες τις φάσεις υλοποίησής του. Υπάρχουν σοβαρά λάθη και παραλείψεις από την πλευρά των διοικήσεων και απαιτείται εκτενής έλεγχος, απαντήσεις και αποφάσεις. Αφού ανατέθηκε σε νομικό γραφείο η στήριξη της Περιφέρειας αντί του ποσού των 70.000 ευρώ, ελπίζουμε να μας δοθούν όλα τα στοιχεία του έργου για να αναδείξουμε για ποιο λόγο δόθηκε το δικαίωμα διεκδίκησης αυτού του τεράστιου και απίστευτου ποσού από την πλευρά της αναδόχου εταιρείας.

Τέλος η περιφερειακή παράταξη δηλώνει πως θα εξαντλήσει όλες της τις δυνάμεις για το κοινό αίτημα της κοινωνίας για πλήρη διαφάνεια, ενημέρωση και χρηστή διαχείριση των δημόσιων πόρων.