ΚοινωνίαΑρχείο

Ποιοί Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς άδεια

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη με θέμα την ανάγκη επίλυσης των γραφειοκρατικών προβλημάτων για τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας των Δημοτικών Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Με το ΦΕΚ 141/28-9-2018 τεύχος Α΄, ορίστηκαν οι προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των Παιδικών & Βρεφονηπιακών Σταθμών που λειτουργούν εντός Νομικών Προσώπων των Δήμων ή υπηρεσίας των Δήμων. Με την εγκύκλιο 26/ 11-10-2017 ορίστηκε καταληκτική ημερομηνία για έκδοση αδειών η 31η Ιουλίου 2018. Πέραν τούτης της ημερομηνίας η λειτουργία των Δημοτικών Βρεφονηπιακών & Παιδικών Σταθμών χωρίς άδεια θεωρείται παράνομη.

Αν παραμείνει η ανωτέρω οριστική ημερομηνία, αρκετοί Δημοτικοί Βρεφονηπιακοί & Παιδικοί Σταθμοί δεν θα καταφέρουν να εκδώσουν την άδειά τους, έτσι δεν θα μπορέσουν να υποδεχθούν παιδιά τουλάχιστον μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, γιατί θα καταστεί αδύνατη η συμμετοχή τους στην πρόσκληση της Ε.Ε.Τ.Α.Α. για τη δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής ζωής» του ΕΣΠΑ για το Σεπτέμβρη του 2018 και έτσι χωρίς χρηματοδότηση θα κλείσουν, με αποτέλεσμα πολλά επιπλέον βρέφη και νήπια να βρεθούν εκτός

Δεδομένων των σημαντικών προβλημάτων που θα δημιουργηθούν σε αυτή την περίπτωση σε πολυάριθμες οικογένειες με μικρά παιδιά καθίσταται αναγκαία η επίλυση των γραφειοκρατικών προβλημάτων για τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας των Δημοτικών Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών χωρίς να τίθεται βεβαίως σε κίνδυνο η ασφάλεια των παιδιών και των εργαζομένων.

Κατόπιν αυτών,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

  1. Αν εξετάζει την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας έκδοσης άδειας λειτουργίας των Δημοτικών Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών και ποιες είναι οι σχετικές προθέσεις της Κυβέρνησης.
  2. Με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα διασφαλιστεί η ακώλυτη λειτουργία των  Δημοτικών Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα στις οικογένειες με μικρά παιδιά που σήμερα εξυπηρετούνται από αυτούς.».