ΠολιτισμόςΑρχείο

Πάσχα στο Ναύπλιο

Το Πάσχα στο Ναύπλιο αποτελεί πρόσκληση στον επισκέπτη να βρεθεί σ’ αυτήν την όμορφη πόλη, στον μυχό του Αργολικού κόλπου, σε μηδενική σχεδόν απόσταση από την πρωτεύουσα αλλά και πολύ κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο Ελ Βενιζέλος.

Μια πόλη που το μικρό ιστορικό της κέντρο, καθώς ορίζεται από τις τρεις εκκλησιαστικές ενορίες, πλημμυρίζει από τον ήχο των Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας με τις φωνές ιερέων. ψαλτάδων αλλά και πολλών χορωδιακών σχημάτων, πολυφωνικών και βυζαντινών, που σε συνδυασμό με τις πολύχρωμες μπουκαμβίλιες και τα αρώματα από τις ανθισμένες πορτοκαλιές του αργολικού κάμπου, συνθέτουν ένα μαγευτικό πασχαλινό σκηνικό.

Αλλά και η πόλη έξω από τα τείχη καθώς βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το κέντρο με την οπτική της στραμμένη προς το λιμάνι αλλά κυρίως με τον παλμό της αγοράς που την περιβάλλει, ζει στον ήχο και όχι στον απόηχο του “Πάσχα στο Ναύπλιο” Με αφετηρία αυτήν την παράδοση της πόλης του Ναυπλίου, ο Δήμος Ναυπλιέων ενισχύει την ήδη εαρινή εορταστική εικόνα με τον στολισμό της πόλης με λουλούδια, εμβληματικά λάβαρα και κατανυκτικά φαναράκια, με μουσικά σχήματα στις εκκλησιές, στους δρόμους και στα μνημεία της πόλης, που συνάδουν με το ύφος των ημερών, με τις γραφικότατες περιφορές των επιταφίων, με το Τολό να εντυπωσιάζει και να πρωτοτυπεί σε τοπικό επίπεδο με την περιφορά του επιταφίου μέσα στην θάλασσα, αλλά και την μεγάλη συνάντηση των επιταφίων στο Ναύπλιο, στην κεντρική πλατεία της πόλης που μας καλεί επισκέπτες και ντόπιους να υποκλιθούμε στο θείο δράμα.

Ποικίλες δραστηριότητες για τα παιδιά του Δήμου μας που τους προσφέρουν τη γνωριμία με τον Εθιμικό Κύκλο των ημερών από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι την Κυριακή του Πάσχα. Πολιτιστικές και προσκυνηματικές διαδρομές σε επιλεγμένα μνημεία αλλά και ναούς του Δήμου μας που δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει τα βυζαντινά μνημεία σε μια ανοιξιάτική μυρωδάτη διαδρομη στα χωριά του κάμπου.

Μια τέτοια διαδρομή θα πραγματοποιηθεί και το Μεγάλο Σάββατο , σε δυο μοναστήρια κι έναν βυζαντινό ναό για ντόπιους και επισκέπτες που θα επιλέξουν να περάσουν το Πάσχα μαζί μας, στην πόλη του Ναυπλίου και στην γύρω περιοχή. Μην παραλείψω να αναφέρω το βουκολικό τοπίο που συνθέτει ο οβελίας και ο “πανελλήνιος καλαματιανός” σε όλα τα διαμερίσματα του Δήμου Ναυπλιέων καθώς και το κάψιμο του Ιούδα σε Ασίνη και Τολό.

“Το Πάσχα στο Ναύπλιο” μας κατατάσσει σε υψηλή θέση επισκεψιμότητας για το 2018 αλλά το σημαντικότερο είναι ότι προτείνει στον επισκέπτη, που θα ήθελε να περάσει αυτές τις ημέρες στην πόλη του Ναυπλίου αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας την βιωματική απόλαυση μέσα από ήχους και εικόνες καθ’ όλην την πορεία των ημερών από την Στάυρωση και την Ταφή μέχρι την Ανάσταση.

Όπως αναφέρει στο μηνυμά του και ο Δήμαρχος Δημήτρης Κωστούρος τούτες οι ημέρες μας υποδεικνύουν την ανάγκη για συνεχή και καθημερινό αγώνα για τον τόπο μας αλλά και για την τόσο δύσκολη πλέον καθημερινότητά μας.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΕΣ ΚΑΙ ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΕΥΧΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

* Η Πόπη Καλκούνου είναι εντεταλμένη σύμβουλος τουρισμού του Δήμου Ναυπλιέων.