ΑθλητισμόςΑρχείο

Η Σοφία Καψούρου απαγγέλει Πίνδαρο στην τελετή έναρξης του 13ου Αργειακού Μυκηναϊκού Ημιμαραθωνίου

Η Σοφία Καψούρου θα δώσει το έναυσμα στην τελετή έναρξης του 13ου Αργειακού Μυκηναϊκού Ημιμαραθωνίου Δρόμου το Σάββατο 5 Μαϊου (21:00) στην κεντρική πλατεία του Άργους.

Δρώμενο: “χιλιάδες φεγγάρια ΜΕΤΑ”

Απαγγελία στίχων του μεγάλου αρχαίου λυρικού ποιητή Πινδάρου. Η πρωθιέρεια την οποία θα ενσαρκώσει επί σκηνής η Αργεία ηθοποιός και θεατρική συγγραφέας Σοφία Καψούρου απαγγέλει στίχους, αποσπάσματα αφιερωμένα στη δόξα των Αργείων, από το έργο του Αρχαίου λυρικού ποιητή Πινδάρου.

Ακολουθεί χορογραφία. 

Η Σφία Καψούρου στην τελετή έναρξης του 13ου Αργειακού Μυκηναϊκού Δρόμου

Ο αιτιολογικός μύθος είναι η μάχη της Ήρας με τον Ποσειδώνα και η τελική επικράτηση της θεάς στο Αρχαίο Άργος : Σύμφωνα με τον Παυσανία οι μύθοι ανέφεραν ότι ο πρώτος άνθρωπος που κατοίκησε την Αργολίδα ήταν ο Φορωνέας, γιος του θεού-ποταμού Ινάχου και της Ωκεανίδας νύμφης Μελίας.

Ο Ίναχος υπήρξε κριτής στη διαμάχη μεταξύ της Ήρας και του Ποσειδώνα για την κατοχή της περιοχής του Αρχαίου Άργους και εκτιμώντας τους ιδιαίτερους δεσμούς της θεάς με τη γη που είχε φιλοξενήσει το πρώτο αγκάλιασμα με τον άντρα της, αποφάσισε υπέρ της. Από τότε η Ήρα τύγχανε ιδιαίτερης λατρείας στο Άργος. Ο Ποσειδώνας όμως δυσαρεστήθηκε καθώς αυτό ματαίωνε το σχέδιο του να κατακτήσει ένα ζωτικό χώρο στη στεριά. 

Εκμεταλλευόμενος την ιδιότητα του βασιλιά της θάλασσας και όλων των υδάτων, ξέρανε τον Ίναχο και τον μετέτρεψε σε ένα χείμαρρο που γεμίζει νερό μόνο την εποχή των βροχών. Η τιμωρία επεκτάθηκε σ’ ολόκληρη την περιοχή του Άργους, το οποίο ο Όμηρος περιγράφει με το επίθετο “πολυδίψιον”.

Η σχολή χορού που συμμετέχει στο δρώμενο είναι η Αργολική Σχολή Χορού της κας Μαρίας Μπαβέλα, η οποία έχει και την καλλιτεχνική επιμέλεια. Η ενδυματολογική κάλυψη είναι της κας Σωτηρίας Σταθόγιαννη. Η αισθητική επιμέλεια όλων των χώρων είναι της κας Άντζελας Μαρλαγκούτσου .

Μουσικές επιλογές, εμπνευσμένες απο τη Μεσόγειο από το Dj Mike M.

Έκθεση με προβολή φωτογραφιών σε προτζέκτορα. Η έκθεση παρουσιάζει πανέμορφα φεγγάρια που απαθανάτισε ο Αργείος φωτογράφος Ηλίας Πολυχρονόπουλος, μοναδικές στιγμές σε πανέμορφες τοποθεσίες του Δήμου Άργους Μυκηνών. Μια ιδιαίτερη έκθεση με ένα πρωτοποριακό αποτέλεσμα που θα εντυπωσιάσει τον επισκέπτη της πόλης. 

Η ταλαντούχα Σοφία Καψούρου μεγάλωσε στο Άργος. Είναι απόφοιτος της Σχολής Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και της δραματικής σχολής Ίασμος. Είναι θεατρική συγγραφέας και ηθοποιός. 

“Οι ερωμένες στον καμβά” είναι το πρώτο της θεατρικό έργο. Το έργο της “Σούμαν” που ανέβηκε από το Εθνικό Θέατρο στη Νέα Σκηνή “Νίκος Κούρκουλος” τον Φεβρουάριο του 2017, στο πλαίσιο του θεαματικού “Συγγραφέας του μήνα” συνεχίζει επιτυχημένα, για δεύτερη χρόνια, την πορεία του, ενώ παράλληλα παρουσιάζεται στον Πολυχώρο Vault το ολοκαίνουριο θεατρικό της έργο με τίτλο “Η Σέξτον και τα Κογιότ”.