ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Ένας ακόμα λόγος για να επισκεφθείς τον γραφικό Άγιο Θωμά στα Δενδρά

Στα Δενδρά συναντά ο επισκέπτης σε ένα λόφο πευκόφυτο το εκκλησάκι του Αγίου Θωμά. Τα θεμέλια του βρίσκονται πάνω σε αρχαίο κτίσμα, που εικάζεται ότι ήταν ιερό αφιερωμένο σε κάποια θεότητα ή ήταν κάποιος οχυρός πύργος της Μιδέας.

Η εκκλησία χαρακτηρίζεται ως βασιλική και δυστυχώς λόγω του επιχρίσματος δεν έχουμε άλλες πληροφορίες για την τοιχοποιία της. Στο εσωτερικό όμως του ναού παρουσιάζονται πολλές αγιογραφίες, άγνωστης όμως εποχής.

Εργασίες αναμόρφωσης στον εξωτερικό χώρο του Αγίου Θωμά Δενδρών

Ξωκλήσι του Αγίου Θωμά στα Δενδρ

Δεξιά από το ιερό, ο επισκέπτης θα παρατηρήσει μία τρύπα, το πέρασμα της οποίας θεωρείται θαυματουργό.

Κάτω από το εκκλησάκι είναι διαμορφωμένος ένας προαύλιος χώρος με πανύψηλα πλατάνια και πεύκα. Στην άκρη του μια πηγή αναβλύζει μέσα από τους βράχους, συνθέτοντας μια όαση (ειδικά του καλοκαιρινούς μήνες).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θέα του αργολικού κόλπου από το εκκλησάκι του Αγίου Θωμά είναι μαγευτική.

Εργασίες αναμόρφωσης στον εξωτερικό χώρο του Αγίου Θωμά Δενδρών

Εργασίες αναμόρφωσης στον εξωτερικό χώρο του Αγίου Θωμά Δενδρών

Ένας επιπλέον λόγος για να επισκεφθείτε το πανέμορφο αυτό ξωκλήσι είναι και ότι ο Δήμος Ναυπλιέων με την συνδρομή εθελοντών πολιτών προχώρησε σε εργασίες αναμόρφωσης του εξωτερικού χώρου με τον δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο να εκφράζει την ικανοποίησή του σημειώνοντας:

«Ο Δήμος Ναυπλιέων είναι μια αστείρευτη πηγή ιστορίας και φυσικής ομορφιάς.

Λίγο βόρεια από την πόλη μας και σε μικρό αλλά επιβλητικό υψόμετρο βρίσκεται το ξωκλήσσι του Αγίου Θωμά στα Δενδρά της δημοτικής ενότητας Μιδέας Λένα αγαπημένο σημείο για να θαυμάσει κάποιος τον Αργολικό κάμπο και τη θάλασσα.

Τις τελευταίες ημέρες έγιναν εργασίες (με τη βοήθεια συνδημοτών οι οποίοι ξέρουν τι θα πει προσφέρω) και παρεμβάσεις σε κάθε γωνιά του εξωτερικού χώρου και πραγματικά αποτελεί έναν ιδανικό χώρο εκδρομής μικρών και μεγάλων.

Ο τόπος μας μας “προκαλεί” για δουλειά και δημιουργία και μακριά από παλαιοκομματικές και μικροπολιτικές συμπεριφορές προχωράμε , αναβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο όλο τον Δήμο μας».