ΠολιτισμόςΑρχείο

Σπονδή στο Παρθένι

Κυκλοφόρησε πρόσφατα το τελευταίο βιβλίο του Κωνσταντίνου Μπρούσαλη από τις εκδόσεις ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, με τίτλο «ΣΠΟΝΔΗ ΣΤΟ ΠΑΡΘΕΝΙ».

Το έργο αναφέρεται στα γεγονότα που συνταράξανε την Ελλάδα τη δεκαετία του 40. Διαγράφεται μια συγκλονιστική πορεία από την ημέρα που ο Ελληνικός λαός αντέταξε ενωμένος το μεγάλο ΟΧΙ στον Φασισμό, τον Οκτώβρη του 1940. Συνεχίζεται με την μετέπειτα ηρωική εξέγερση κατά των κατακτητών, το όραμα για μια καλύτερη μεταπολεμικά Ελλάδα, τις μεγάλες ανατροπές και την εμφυλιοπολεμική σύγκρουση που ακολούθησε με τις τραγικές της συνέπειες. Φωτίζονται σελίδες μιας επώδυνης διαδρομής ενδεικτικής της σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας έτσι όπως την έζησαν οι Παρθενιώτες στην Αρκαδία.

Το έργο αποτελεί πρωτογενή έρευνα η οποία άρχισε πριν από τρεις δεκαετίες με πολλούς από τους αυτόπτες μάρτυρες και συντελεστές των γεγονότων.

Σπονδή στο Παρθένι Κώστας Μπρούσαλης

Ο συγγραφέας

Ο Κωνσταντίνος Μπρούσαλης γεννήθηκε το 1955 στο Παρθένι της Αρκαδίας. Σε μικρή ηλικία μετανάστευσε με την οικογένειά του κι έζησε στην Μελβούρνη της Αυστραλίας. Επιστρέφοντας με δική του πρωτοβουλία στην πατρίδα, παρέμεινε λίγα χρόνια στο χωριό του και αργότερα τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο στην Αθήνα. Παράλληλα ασχολήθηκε εντατικά με τον κλασσικό αθλητισμό (άλμα επί κοντώ) και μετά από εξετάσεις εισήλθε πρώτος και σπούδασε στην Εθνική Ακαδημία Σωματικής Αγωγής. Αφού υπηρέτησε τη  στρατιωτική του θητεία, εργάστηκε ως καθηγητής Φυσικής Αγωγής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση όπου ταυτόχρονα με τα κύρια καθήκοντα της ειδικότητάς του ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα σε πολιτιστικές εκδηλώσεις (θεατρικά κι άλλα).

Από τα φοιτητικά του χρόνια συμμετείχε στους πολιτικοκοινωνικούς δημοκρατικούς αγώνες κι έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις κοινωνικές επιστήμες και τη σύγχρονη πολιτική ιστορία.  Το 1984-85 διεύθυνε την εβδομαδιαία πολιτική  εφημερίδα «Νέα Πορεία της Αρκαδίας». Έχει αγωνιστεί για την περιφερειακή ανάπτυξη κι έχει γράψει και δημοσιεύσει εκατοντάδες άρθρα κι ομιλίες  για θέματα πολιτικά, εκπαίδευσης, περιβάλλοντος, αυτοδιοίκησης, ιστορικά κι άλλα. Εργώδη συγγραφική δράση έχει αναπτύξει για τη διάσωση και την ανάπτυξη του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο.

Για το συγγραφικό του έργο έχει βραβευτεί με πρώτο βραβείο από την Διεθνή Ακαδημία  Γραμμάτων. Τα βιβλία του έχουν τύχει θερμής υποδοχής  από τον τύπο, από το  αναγνωστικό κοινό και την ακαδημαϊκή κοινότητα.