ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΟΝΝΗ, Άκης Γκάτζιος
Η συνάντηση σε μια μπυραρία της Βόννης με τον Rolf Stöckel έβγαλε …λαγούς. Ο εντεταλμένος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικογένειας, Ηλικιωμένων, Γυναικών και Νεότητας αποκαλύπτει στη συζήτηση που είχαμε μαζί του πώς τον έφαγε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση του και εκφράζει τους φόβους του για την μη ολοκλήρωση του εγχειρήματος που ξεκίνησε για τη δημιουργία του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος.
Διαθέτοντας την εμπειρία ενός πολιτικού, έχοντας ενταχθεί στο SPD ως φοιτητής το 1975 και έχοντας διατελέσει μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δώσει συνέντευξη, αλλά απλά θα κάνουμε μια φιλική κουβέντα για να κατανοήσουμε τι συμβαίνει και τόσα χρόνια δεν έχει προχωρήσει το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας.
Το 2014, όταν ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας επισκεπτόταν την γερμανική πρωτεύουσα με σκοπό την ίδρυση του «Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεότητος» και την λειτουργία του «Ελληνογερμανικού Ταμείου για το μέλλον», ο Rolf Stöckel ήταν στα πράγματα. Οι Γερμανοί του είχαν αναθέσει να «τρέξει» την δημιουργία του Ιδρύματος Νεολαίας.
Όλα είχαν ξεκινήσει μερικά χρόνια νωρίτερα, το 2009. Συζητούσαν τότε οργανώσεις και σύλλογοι από την Ελλάδα και τη Γερμανία. Αρχικά η Ελληνογερμανική εταιρεία που υπάρχει στη Γερμανία πήρε πρωτοβουλία να το προωθήσει.
Πίνοντας αργά τη μπύρα του ο Rolf θυμάται…
Η αρχική ιδέα των συλλόγων και των φορέων των δύο χωρών, ξεκινά σιγά σιγά να αγγίζει τους πολιτικούς. Όμως έγιναν εκλογές στη Γερμανία και σταμάτησε. Όταν επανήλθαν οι Σοσιοαλδημοκράτες στη Γερμανία το 2013, ξεκίνησε πάλι να συζητείται το θέμα. Μέχρι που το 2014 έγινε η συζήτηση με τον Κάρολο Παπούλια. Η ιδέα αυτή δηλαδή, σε πολιτικό επίπεδο, δεν ήρθε από κανένα υπουργείο, αλλά σε πολύ υψηλό επίπεδο.
Άλλωστε το επιτυχημένο μοντέλο του αντίστοιχου Γαλλογερμανικού Ιδρύματος ήταν δέλεαρ για την Ελλάδα. Πρότυπό του Ιδρύματος θα ήταν τα αντίστοιχα ιδρύματα της Γερμανίας με τη Γαλλία και την Πολωνία.
Έτσι, το 2014 σε συνέδριο νεολαίας, με έσπρωξαν να το κάνω, λέει ο Rolf Stöckel. Αλλά από την αρχή ήταν ξένο σώμα, ως σύμβουλος υπουργού. Παρόλα αυτά ξεκίνησε να «τρέχει» την δημιουργία του Ιδρύματος.
Επειδή δεν υπάρχει στην Ελλάδα κάτι ανάλογο οργανωμένο κρατικό, θεώρησαν οι Γερμανοί ότι θα ήταν καλό να καλέσουν οργανώσεις νέων από την Ελλάδα για να συζητήσουν.
Παράλληλα έγινε ένα φόρουμ στη Γερμανία με χρηματοδότηση από την ίδια τη Γερμανία, που αποφάσισε να διαθέτει τρία 3 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για το πρόγραμμα με σκοπό την οργάνωση γραφείων, προσωπικό και διάφορες δραστηριότητες. Για τρία χρόνια δεν θα συμμετείχε η Ελλάδα λόγω κρίσης.
Το 2015 έχουμε εκλογές στην Ελλάδα και εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις. Μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει τρεις υπουργοί και γραμματείς.
Τον έφαγε η Σία
Όλοι θυμούνται ότι ο Τσίπρας, όταν έγινε Πρωθυπουργός έδωσε εντολή να ελεγχθούν από την αρχή όλα τα προγράμματα με τη Γερμανία. Παράλληλα τέθηκε το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων.
Τότε η πόρτα της εξόδου από τις διαπραγματεύσεις άνοιξε για τον Rolf Stöckel. Ο ίδιος μαθαίνει ότι η τότε αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Σία Αναγνωστοπούλου δηλώνει επίσημα στους Γερμανούς ότι θέλει την απόσυρσή του. Αιτία προφανώς το γεγονός ότι ο Rolf ξεσήκωνε τις Οργανώσεις στην Ελλάδα και δεν συζητούσε με την επίσημη κυβέρνηση. Μετά έφυγε η Αναγνωστοπούλου.
Στη συνέχεια οι Γερμανοί ζήτησαν από τον Κοτζιά να προχωρήσει το θέμα. Αλλά σύντομα ανέλαβε από την πλευρά της Ελλάδας το ζήτημα ο ΓΓ Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς Παυσανίας Παπαγεωργίου, που συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις μέχρι σήμερα.
Για να μην υπάρχει φαγούρα με την Αθήνα, υποβαθμίστηκε τελικά ο ρόλος του Rolf.
Τι εκτιμά όμως τώρα ο ίδιος που είναι έξω από τα πράγματα, έχοντας όμως παράλληλα την τεράστια εμπειρία μέρους των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα;
-«Σήμερα υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το ενδιαφέρον των Γερμανών αν ξανακάνει πίσω η Ελληνική κυβέρνηση. Πιστεύω ότι πρόβλημα υπάρχει και από τη Γερμανία και δεν το έχει πάρει πολύ ζεστά το θέμα», λέει ο Rolf Stöckel…