Ταξίδι στο χρόνο, στο Κρυονέρι της Κορινθίας
Ταξίδι στον χρόνο. 1943. Η Ρίφκα, ένα εξάχρονο κορίτσι από το Βόλο Θεσσαλίας, βρίσκει καταφύγιο σε μια σπηλιά, κοντά στο χωριό Κρυονέρι. Το κορίτσι πρέπει να κρυφτεί από τους Ναζί και οι Έλληνες αντάρτες τη βοηθούν. Μεταξύ τον Οκτώβριο 1943 και τον Οκτώβριο 1944 κρύβεται σε ένα σπίτι και σε μια σπηλιά. Οι χωρικοί τη φυγαδεύουν μαζί με άλλους όποτε τα γερμανικά στρατεύματα πλησιάζουν στην περιοχή. Μετά το τέλος της κατοχής από τους Ναζί, το κορίτσι εγκαθίσταται με την έλληνο-εβραϊκή οικογένεια της στο Ισραήλ.
74 χρόνια αργότερα, στις 6 Σεπτεμβρίου 2017, η Ρίφκα επιστρέφει, μαζί με 70 συγγενείς, παιδιά, εγγόνια και φίλους από το Ισραήλ, για να τους δείξει αυτό το τόπο. Τα παιδιά της Ρίφκα είχαν εκφράσει την επιθυμία, να μάθουν περισσότερα για την ιστορία της οικογένειας. Έψαξαν να βρουν το ελληνικό χωριό κοντά στην Κόρινθο και τον Ιούνιο 2016 ξεκίνησαν για το ταξίδι. Η οικογένεια είχε ήδη αποφασίσει ότι είχε φτάσει η στιγμή να ανταποδώσουν κάτι στους κατοίκους του χωριού: μαζί με τις τοπικές αρχές φρόντισαν για την ανακαίνιση του αμφιθεάτρου του χωριού προκειμένου να λειτουργήσει ως πολιτιστικό σημείο αναφοράς της τοπικής κοινωνίας. Μια χειρονομία ευγνωμοσύνης.
Οι ομάδες των νέων διασφάλισαν την πρόσβαση προς την σπηλιά
Για να μπορέσει η Ρίφκα να δείξει στην οικογένειά της το καταφύγιό της, την σπηλιά, χρειάστηκε να καθαριστεί το μονοπάτι που οδηγούσε σ’ αυτήν από το χωριό, μέσα από το δάσος, από την πυκνή βλάστηση. Νέοι από την Ελλάδα και την Γερμανία, που αντάμωσαν στη συνάντηση του συλλόγου Lucky Luke από τη Βόννη-Μπούσντορφ και τη Φιλοξενία από το Κρυονέρι, φρόντισαν για την πρόσβαση από το μονοπάτι. Με περίσσεια ενέργεια, οι νέοι από Γερμανία και Ελλάδα, κατασκεύασαν ένα ψηφιδωτό στον εξωτερικό τοίχο του πολιτιστικού κέντρου του χωριού, ενώ ειδική άδεια για την συνάντηση αυτή, πήραν πέντε νέοι του Λυκείου Τάννενμπους Βόννης.
Κατά την προετοιμασία της συνάντησης, οι νέοι είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να επικοινωνήσουν. Οι ομάδες είχαν προετοιμάσει σύντομες περιγραφές για τις οργανώσεις τους. Οι νέοι από τη Βόννη είχαν με δύο συναντήσεις προετοιμαστεί εντατικά για το ταξίδι στην Ελλάδα: μια από της συνάντησης έγινε στο τόπο μνήμης για τα θύματα του Εθνικοσοσιαλισμού που κατοικούσαν στη Βόννη. Η Άστριτ Μέμελ, υπεύθυνη του τόπου μνήμης, εξήγησε στους νέους, πως οι πολίτες της Βόννης τιμούν τη μνήμη των θυμάτων των Ναζί.
Με το βλέμμα στραμμένο μπροστά
΄Όταν έφτασαν στην Πελοπόννησο, οι νέοι συζήτησαν την επικαιρότητα της χώρας και της Ευρώπης γενικότερα και ανέπτυξαν τα οράματά τους. Θέματα αποτέλεσαν ασφαλώς η κρίση στην Ελλάδα, η υψηλή νεανική ανεργία: παρά τους χαμηλότερους μισθούς, το κόστος διαβίωσης στην Ελλάδα δεν είναι ουσιαστικά χαμηλότερο από αυτό στην Γερμανία- αυτό διαπιστώθηκε με μια επίσκεψη στο παντοπωλείο και στον κρεοπώλη. Συζητήθηκαν και το θέμα των αποζημιώσεων καθώς και του κατοχικού δανείου. Για τους νέους ήταν σημαντικό, να γίνονται αυτές οι συζητήσεις, ωστόσο δεν θα πρέπει να αποτελούν εμπόδια για τα προγράμματα ανταλλαγής και συνάντησης.
Σκοπός θα πρέπει να είναι, από τις συναντήσεις τους να προκύψουν συγκεκριμένα και απτά αποτελέσματα: πολύ γρήγορα υπήρξε συμφωνία για το μοτίβο του ψηφιδωτού, το οποίο θα στόλιζε τον εξωτερικό τοίχο του πολιτιστικού κέντρου Κρυονερίου: ο ταύρος, με την «Ευρώπη» στα κέρατά του, θα ήταν το κοινό μοτίβο με σαφείς αναφορές στην Ελληνική μυθολογία. Ο Αμπντού Ντιάττα, υπεύθυνος της συνάντησης των νέων, χρησιμοποίησε την τεχνική της ζωγραφικής κάτω από γυαλί που προέρχεται από τη Σενεγάλη, και το έργο τέχνης ολοκληρώθηκε σε μόλις τρεις ημέρες- η εργασία συνεχιζόταν ακόμη και υπό τον μεσημεριανό ήλιο.
Παράλληλα με την εργασία για τη δημιουργία του έργου τέχνης και την επίσκεψη στους ιστορικούς τόπους, παρέμεινε χρόνος για μια ξενάγηση στην Aκροκόρινθο και για μια επίσκεψη στην Αθήνα…αλλά και για χαλάρωση στην παραλία. Οργανώθηκε από μια γερμανική και μια ελληνική βραδιά που αποτέλεσε ευκαιρία για κουβέντα και παρέα, για παιχνίδια και πρώτες λέξεις στην άλλη γλώσσα. Η συνάντηση στη Βόννη θα γίνει κατά τη διάρκεια των φθινοπωρινών διακοπών.
Η συνάντηση χρηματοδοτήθηκε από το ειδικό ταμείο του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικογένειας, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεολαίας και το δήμο Βόννης. Ο σύλλογος της Βόννης είχε αναλάβει την υποβολή της αίτησης για αυτή την ανταλλαγή νέων.
Κείμενο: Λίζα Μπόυζλερ και Μάρτιν Χέρμανν
Φωτογραφίες: Lucky Luke e.V. Bonn
Βίντεο: Florian Onderka