Site icon Αρχείο anagnostis.org

Τέλος χρόνου για το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας

Dorothee Jäckering

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΚΗΣ ΓΚΑΤΖΙΟΣ. Βόννη, Γερμανία

Αν δεν υπογραφεί εφέτος η σύμβαση για το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας, δεν υπάρχει περίπτωση να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση και το 2019, γιατί η καινούργια Γερμανική κυβέρνηση δεν αισθάνεται υποχρεωμένη να συνεχίσει την πολιτική της προηγούμενης

Στο τελικό στάδιο υλοποίησης βρίσκεται το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας, για το οποίο γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών, τα τελευταία χρόνια. Οι Γερμανοί ωστόσο βιάζονται και με δεδομένο ότι άλλαξε η κυβέρνησή τους, επιθυμούν να ολοκληρωθεί η ίδρυση του μέσα στο 2018. Μια πληροφορία ότι το θέμα μπορεί να φρενάρει από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκος Κοτζιά, έχει δημιουργήσει αναστάτωση σε όσους ασχολούνται στη Γερμανία με την δημιουργία του ιδρύματος.

Ο Άκης Γκάτζιος σε αποστολή του στη Βόννη μίλησε με την Συντονίστρια υπουργείου Οικογένειας, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νέων, για την ίδρυση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας Dorothee Jäckering:

Συνέντευξη με την Dorothee Jäckering

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς ξεκίνησε η δημιουργία του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας;

DOROTHEE JÄCKERING: Και στη Γερμανία ελάχιστοι ξέρουν ότι υπάρχει πρόθεση να γίνει αυτό το ίδρυμα. Και αν ρωτήσει κανείς και νέους δημοσιογράφους εδώ, για το θέμα ούτε κι αυτοί ξέρουν πολλά πράγματα. Δεν είναι δηλαδή πολύ γνωστό το ζήτημα.

Στη Γερμανία έχουμε την τύχη να έχουμε μια πολύ καλά οργανωμένες δομές για νέους. Απ΄ ότι γνωρίζω δεν υπάρχει αυτή η δομή σε άλλες χώρες, πλην της Γερμανίας, οπότε είναι εύκολο να ενημερωθούν οι νεολαίοι για το τι έχει σκοπό να κάνει η κυβέρνηση. 

Στη Γερμανία η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε να προτείνει την ίδρυση ενός Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας, στη βάση του Γαλλογερμανικού και του Γερμανοπολωνικού Ιδρύματος Νεολαίας που είναι το ένα 50 ετών και το άλλο 28 ετών. Και τα δύο αυτά Ιδρύματα είναι Διεθνείς Οργανισμοί και είναι οι μοναδικοί παγκοσμίως. Δεν υπάρχουν άλλοι Οργανισμοί αυτού του είδους και έτσι είναι πάρα πολύ δύσκολο να εξηγήσει κανείς σε άλλες χώρες που δεν έχουν εμπειρία με αυτό, πώς λειτουργεί μια Διεθνής Οργάνωση Νεολαίας με αυτό τον τρόπο. 

Από την Ελληνική Κυβέρνηση έχουν κληθεί εδώ και έχουν δει και τα δύο Ιδρύματα και το Γαλλογερμανικό και το Γερμανοπολωνικό, έχουν συμμετάσχει πολύ καιρό στην κουβέντα και ο κος Παπαγεωργίου, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς στην Ελλάδα, ξέρει τι είναι το Ίδρυμα αυτό.  

ΓΚΑΤΖΙΟΣ. Ένας Έλληνας πολίτης ή πολιτικός θα μπορούσε εύκολα να θεωρήσει ότι η Γερμανία ενδεχομένως θα επιθυμούσε να συνδέσει αυτό το ζήτημα με τις Γερμανικές Αποζημιώσεις. Ποια απάντηση θα μπορούσατε να δώσετε σε αυτό;

DOROTHEE JÄCKERING: Θεωρώ ότι δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο, γιατί ένα Ίδρυμα Νεολαίας δεν έχει να κάνει με την επίλυση Πολεμικών Αποζημιώσεων σε καμία περίπτωση. Εκείνο που έχει να κάνει είναι με την ενίσχυση της επαφής των νέων μεταξύ τους, μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, την αλληλογνωριμία, την επίσκεψη τους αντίστοιχα στις δύο χώρες, με στόχο την εξάλειψη διαφόρων στερεοτύπων που υπάρχουν στη σκέψη των νέων της Ελλάδας έναντι των Γερμανών και αντίστοιχα των νέων της Γερμανίας έναντι των Ελλήνων.  Όταν οι άνθρωποι συναντούνται και συζητούν, τότε εύκολα γνωρίζονται και κατά συνέπεια πολλά στερεότυπα καταρρίπτονται. Αυτός είναι ο ρόλος ενός τέτοιου Ιδρύματος, να βοηθήσει δηλαδή στην επαφή της Νεολαίας, έτσι ώστε να έρθει κοντά και φυσικά αυτή η Νεολαία θα συζητήσει και για ζητήματα ιστορικά, και ζητήματα που έχουν να κάνουν με άσχημες εποχές.  

ΓΚΑΤΖΙΟΣ. Αυτό είναι προσωπική σας άποψη ή είναι ξεκάθαρη θέση της Γερμανικής Κυβέρνησης;

DOROTHEE JÄCKERING: Δεν είναι δική μου άποψη αυτή. Είναι επίσημη πρόταση της Γερμανικής Κυβέρνησης. Το ότι δεν έχει να κάνει με τις πολεμικές αποζημιώσεις  διαφαίνεται από το γεγονός ότι αυτό το Ίδρυμα εντάχθηκε στο υπουργείο Νεολαίας. Το θέμα των Πολεμικών Αποζημιώσεων έχει να κάνει με άλλα υπουργεία και με άλλες διαδικασίες και φυσικά δεν μπορεί να επιλυθεί μέσω του υπουργείου Νέας Γενιάς. Η κουβέντα βέβαια που μπορεί να προκληθεί από την ίδρυση ενός Ιδρύματος, φυσικά έχει να κάνει και με αυτά τα θέματα και με την ιστορική μνήμη δηλαδή, αλλά ξεκάθαρα επειδή πήγε στο υπουργείο Νεολαίας αυτό δεν θα μπορούσε να αγγίξει το κομμάτι των αποζημιώσεων, το οποίο είναι σε άλλον τομέα της πολιτικής. Φυσικά δεν είναι δική μου δουλειά να τοποθετηθώ για το θέμα των αποζημιώσεων.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΛΛΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Η Ελληνική πλευρά έχει δηλώσει ότι ναι μεν εμείς θέλουμε το Ίδρυμα, αλλά με τη δική της συνταγή. Θέλει να προσαρμόζεται καλύτερα στα Ελληνικά δεδομένα και να υπάρξει συνεργασία επί ίσοις όροις.

DOROTHEE JÄCKERING: Βεβαίως δεν θα μπορούσε να είναι ίδιο ποτέ – ένα προς ένα- το Γαλλογερμανικό το Γερμανοπολωνικό και το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα. Η κάθε πλευρά φέρνει τις δικές της ιδέες και στήνεται σε συνεργασία των δύο πλευρών. Αλλά οι διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή συνεχίζονται. Δεν έχουν καταλήξει ακόμα. Αυτό που δεν υπάρχει περίπτωση από τη Γερμανική πλευρά είναι να βάλει στην άκρη τον Διεθνή κοινό Οργανισμό με μια διοίκηση. Δεν δέχεται δηλαδή δύο διαφορετικά Εθνικά Ιδρύματα Νεολαίας, δηλαδή ένα Γερμανικό και ένα Ελληνικό. Πρέπει να γίνει ένας Διεθνής κυβερνητικά ανεξάρτητος Οργανισμός, με κάποια τροποποίηση ίσως σε ότι αφορά τις δραστηριότητες, αλλά όχι στη δομή του.

 
ΓΚΑΤΖΙΟΣ. Συνεχίζεται η διαβούλευση με την Ελληνική κυβέρνηση για την υλοποίηση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας ή έχει παγώσει; Πού βρισκόμαστε; Ποια είναι τα επόμενα βήματα; 

DOROTHEE JÄCKERING: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, δεν έχουν σταματήσει. Δουλεύουμε τον κο Παπαγεωργίου για την τελική μορφή αυτού του Ιδρύματος. Και σε πολλά άλλα επίπεδα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.  

ΓΚΑΤΖΙΟΣ. Υπάρχει  deadline από την πλευρά της Γερμανίας; Βλέπετε τελικά να προχωράει και να πραγματοποιείται;

DOROTHEE JÄCKERING: Υπεγράφει μια διακρατική συμφωνία μεταξύ των δύο υπουργείων, η οποία λέει ότι μέσα στο 2018, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικές διαδικασίες, έτσι ώστε να λειτουργήσει το 2019. Αυτό υπεργάφει από τον κο Παπαγεωργίου και την προηγούμενη υπουργό κα Μπάρλευ τον Ιούλιο.

ΓΚΑΤΖΙΟΣ. Επομένως είμαστε μέσα στο χρονοδιάγραμμα ή υπάρχει ολιγωρία ή ενστάσεις από τη μία ή την άλλη πλευρά;

DOROTHEE JÄCKERING: Προς το παρόν βρισκόμαστε μέσα στο πλαίσιο. Δεν υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά το περιεχόμενο, η δυσκολία υπάρχει στο όνομα αυτή τη στιγμή. Ίσως το όνομα «Ίδρυμα Νεολαίας» στη Γερμανία να είναι λίγο πεπαλαιωμένο, και οι Έλληνες δεν θα ήθελαν να το λένε έτσι. Οι Έλληνες θα μπορούν να το λένε αλλιώς, οι Γερμανοί όμως θα το λένε Ίδρυμα, γιατί αυτός ο όρος για τη Γερμανία αντικατοπτρίζει την επιτυχημένη πορεία του Γερμανοπολωνικού και Ελληνογερμανικού Ιδρύματος. Συνεπώς μπορεί να υπάρξει διπλό όνομα.

Στα άλλα Ιδρύματα δεν είναι τόσο μακριές οι διαπραγματεύσεις. Με την Ελλάδα είναι πιο μακρύς ο χρόνος. Όπως είπαν από την Αθήνα, λόγω της κυβερνητικής αλλαγής με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ανασχηματισμού που ακολούθησε με αποτέλεσμα να φύγει η κα Αναγνωστοπούλου και να αναλάβει άλλος Γενικός Γραμματέας, αυτό πήρε χρόνο. Αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι αν δεν υπογραφεί εφέτος η σύμβαση αυτή, δεν υπάρχει περίπτωση να συνεχιστεί και το 2019, γιατί η καινούργια κυβέρνηση που έχει αναλάβει τώρα στη Γερμανία δεν αισθάνεται υποχρεωμένη να συνεχίσει την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης. Επομένως θα πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα, έτσι ώστε να προχωρήσει το επόμενο βήμα. Εάν δεν έχει υπογραφεί η δημιουργία του Ιδρύματος μέχρι το τέλος του χρόνου, δεν θα υπάρχει χρηματοδότηση από τη Γερμανία.  

ΓΚΑΤΖΙΟΣ. Στην τελευταία συνάντηση με τον κο Παπαγεωργίου συμμετείχατε και εσείς. Τι συζητήθηκε;

DOROTHEE JÄCKERING: Το μόνο που έχει μείνει είναι το όνομα, αν δεν έρθουν και άλλα θέματα από άλλα υπουργεία. 

ΓΚΑΤΖΙΟΣ. Φοβάστε ότι μπορεί να κολλήσει δηλαδή από κάποιο άλλο υπουργείο στην Ελλάδα; Εννοείτε το υπουργείο Εξωτερικών;

DOROTHEE JÄCKERING: Δεν έχω πληροφορίες ότι υπάρχουν προβλήματα από κάποιο άλλο υπουργείο στην Ελλάδα, αλλά μέχρι την υπογραφή μπορεί κάτι να προκύψει.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΛΛΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Υπάρχει πληροφορία ότι το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν επιθυμεί Διεθνή Οργανισμό. Γνωρίσετε την πληροφορία;

DOROTHEE JÄCKERING: Ανεπίσημα. Αν συμβεί αυτό, δεν θα υπάρξει Ίδρυμα Νεολαίας. Μια συνεργάτης του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών έβαλε ένα θέμα προβληματισμού του να γίνει μια Διεθνής Οργάνωση. Αλλά ήταν μόνο μία υπάλληλος του υπουργείου που έβαλε αυτό το θέμα και μέχρι τώρα δεν γνωρίζουμε κάτι. Θα στενοχωρηθούμε ιδιαίτερα αν αυτό το Ίδρυμα δεν προχωρήσει. Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια έχει δοθεί πάρα πολύ ενέργεια και πολλά χρήματα, για να γίνουν ανταλλαγές νέων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, έχουν γίνει πάρα πολλά πρότζεκτς. Έχουν γίνει 200 προγράμματα τα τελευταία χρόνια, ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας και θα ήταν ιδιαίτερα λυπηρό, αν τελικά δεν καταφέρουμε να πάμε σε ένα Ίδρυμα το οποίο θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί και μελλοντικά για διάφορες δραστηριότητες.
 

Exit mobile version