ΠολιτικήΑρχείο

Ραντεβού Γκιόλα με αγρότες και η υπόσχεση για τους ΤΟΕΒ

Στην πρόσκληση για συζήτηση για την Αγροτική ανάπτυξη στον τόπο μας υπήρξε ένας πλούσιος και εποικοδομητικός διάλογος με αγρότες, συνεταιριστές  και εκπροσώπους των ΤΟΕΒ των περιοχών Ν. Τίρυνθας, Αγ. Αδριανού και Ασίνης.

Την εναρκτήρια εισήγηση έκανε εκ μέρους  του τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Καρακώστας. Παρέμβαση έγινε και από τον βουλευτή του νομού Γιάννη Γκιόλα που αναφέρθηκε σε πτυχές του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και στον σημαντικό ρόλο που καλείται να παίξουν οι αναγεννημένοι συνεταιρισμοί και οι Ενώσεις Αγροτών στον αγροτικό χώρο. Επισήμανε δε ότι η αύξηση του μεγέθους και της ανταγωνιστικότητας αποτελεί το βασικό μας εργαλείο για να απαντήσουμε στις ανάγκες των αγροτών.

Εποικοδομητικές και χρήσιμες υπήρξαν οι τοποθετήσεις που έγιναν από τους Προέδρους,  Αγροτικού Συνεταιρισμού ΠΗΓΑΣΟΣ Κ. Σμυρνιωτάκη, της ΕΑΣ «ΡΕΑ» Σπ. Αντωνόπουλο, των ΤΟΕΒ Βασίλη Λιαλιάτση, Γ. Τριανταφύλλου και Μιχ. Πετρουλά καθώς και του προέδρου του Σ.Ε.Κτηνοτροφίας Παν. Πεβερέτου.

Ραντεβού Γκιόλα με αγρότες

Κατέθεσαν  προτάσεις και υποδείξεις και υπέβαλαν ερωτήσεις , δίνοντας στην συζήτηση τον χαρακτήρα ενός πλουσίου και ζωντανού διαλόγου, με συμμέτοχους πολίτες που απασχολούνται αποκλειστικά στον αγροτικό τομέα, με αξιόλογες γνώσεις και εμπειρία.

Στο κλείσιμό του και στις απαντήσεις που έδωσε ο Δημήτρης Καρακώστας, αναφέρθηκε  στα εξής θέματα:

  1. Εμπορία αγροτικών προιόντων. Α) Η διακίνηση «μαύρων» προιόντων, για τα οποία υπάρχει η βούληση να ελέγχονται από μικτά κλιμάκια. Β) Τροπολογία για να μπορέσει να εφαρμοστεί η ψηφισμένη υποχρέωση εξόφλησης των νωπών προιόντων σε εξήντα (60) μέρες από την πώληση. Γ) Πρωτοβουλία για την εφαρμογή χαμηλότερου συντελεστή φόρου για την διάθεση προιόντων, που γίνονται μέσω Συνεταιρισμών.   Στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, υποδείχθηκε από τους παρεμβαίνοντες, η επέκταση του Προγράμματος  (5-1) για την προστασία φυτικής παραγωγής και ειδικά των εσπεριδοειδών και με αντιχαλαζιακά δίχτυα. Επίσης, η συγκρότηση και λειτουργία αγροτικών Logistic, για την κεντρική διάθεση στην εσωτερική και εξωτερική αγορά.
  2. Για το πρόβλημα της άρδευσης, ειδικά δε για τα πολύ υψηλά έξοδα που βαρύνουν τους αγρότες του Νομού, σε σχέση με άλλες ανταγωνιστικές περιοχές, πολύ χαμηλότερου κόστους. Ζητήθηκε από το σύνολο όλων όσοι μίλησαν  να πιεσθεί η Περιφέρεια που διαχειρίζεται σοβαρά  ποσά από τον ΠΑΑ, για να συντηρεί τον κεντρικό αγωγό και να καλύπτει ένα σημαντικό μέρος της δαπάνης για την ενέργεια κίνησης.
  3. Τέλος επισημάνθηκε μετ’ επιτάσεως το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΤΟΕΒ με το χρέος προς τη ΔΕΗ, για τα οποία τους ζητείται να εξοφληθούν άμεσα, με ιδιαίτερα δυσβάσταχτους όρους. Επ’ αυτού ειπώθηκε ότι θα αναληφθεί πρωτοβουλία από το ΥΠΑΑΤ για εκλογίκευση του τρόπου εξόφλησης, με χαμηλότερη προκαταβολή και περισσότερες δόσεις λόγω του ότι, το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν πολλοί ΤΟΕΒ σε ολόκληρη τη χώρα.