ΠολιτισμόςΑρχείο

Γερμανοί μας έβαλαν τα γυαλιά

Στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών δράσεων του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας υλοποιήθηκε από τις 7 έως τις 11 Μαΐου 2018, εθελοντικό πρόγραμμα στην περιοχή της λιμνοθάλασσας του Μουστού σε συνεργασία με 20 μαθητές και 3 συνοδούς εκπαιδευτικούς του σχολείου Freie Waldorfschule Saar-Pfalz από το Bexbach της Γερμανίας.

Το σχολείο Freie Waldorfschule Saar-Pfalz συνεργάζεται με την UNESCO και εντάσσεται στο Δίκτυο Συνεργαζόμενων Σχολείων (ASPnet) από το 2006. Οργανώνει ειδικά εκπαιδευτικά ταξίδια και προγράμματα για τους σπουδαστές του, με σκοπό να γνωρίσουν τον πολιτισμό και την καθημερινή ζωή των κατοίκων γειτονικών χωρών μέσα από την συμμετοχή τους σε κοινωνικά, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά προγράμματα τα οποία εφαρμόζονται σε τοπικές κοινότητες της Ευρώπης.

Εθελοντικό πρόγραμμα συντήρησης ξυλοκατασκευών

Το εν λόγω σχολείο έχει υλοποιήσει στο παρελθόν αντίστοιχες δράσεις στην Ελλάδα με γνώμονα της παιδαγωγικής του αποστολής, την εξάσκηση όχι μόνο των διανοητικών δεξιοτήτων των μαθητών, αλλά και των πρακτικών ικανοτήτων τους με τις τέχνες να κατέχουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στο πρόγραμμα σπουδών τους.

Το εθελοντικό πρόγραμμα αφορούσε στην εκ νέου κατασκευή και την συντήρηση ξύλινων κατασκευών (τραπέζια, πάγκοι, κιγκλιδώματα και πινακίδες – αναλόγια ερμηνείας της φύσης) στο πανοραμικό σημείο (θέση παρκινγκ) αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του υγροτόπου Μουστού, από την ομάδα του σχολείου και με την σημαντική συμβολή του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης. Παράλληλα, η ομάδα του σχολείου πραγματοποίησε εργασίες συντήρησης στον χώρο της κατασκήνωσης του Δήμου Τρίπολης στο Παράλιο Άστρος, όπου και διέμεινε, συμμετείχε σε φιλικό αγώνα volley με τον Αθλητικό Όμιλο «Αίολος» Κυνουρίας στις 9 Μαΐου, πραγματοποίησε καλλιτεχνική δραστηριότητα (γλυπτά από πέτρα και πηλό) και συμβολικό καθαρισμό της ακτής «Καλλιστώ» στις 11 Μαΐου, μαζί με τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Παραλίου Άστρους.

Εθελοντικό πρόγραμμα συντήρησης ξυλοκατασκευών

Για την υλοποίηση του εθελοντικού προγράμματος, σημαντική υπήρξε η συμβολή του Δήμου Τρίπολης, ο οποίος παραχώρησε την δωρεάν χρήση των κατασκηνώσεων στο Παράλιο Άστρος για τη διαμονή της ομάδας από τη Γερμανία και του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, ο οποίος παρείχε την οικονομική συνδρομή του για τη διασφάλιση όλων των απαραίτητων προμηθειών και υλικών που απαιτήθηκαν για την συντήρηση των ξύλινων κατασκευών στον Μουστό.

Σημειώνεται ότι ο Φορέας Διαχείρισης υλοποιεί πρόγραμμα εθελοντισμού, βασικοί στόχοι του οποίου είναι η δημιουργία, η οργάνωση και η εκπαίδευση ομάδας εθελοντών για την προστασία και την ανάδειξη των στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος και της φυσικής κληρονομιάς της προστατευόμενης περιοχής αλλά και η ανάπτυξη σταθερών συνεργασιών με υφιστάμενες ομάδες εθελοντών. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί, κατά τα τελευταία έτη (περίοδος 2011-2018), στην προσέγγιση και ενεργοποίηση τόσο των κατοίκων της περιοχής όσο και των επισκεπτών «repeaters» (επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες), οι οποίοι και μπορούν να ανταποκριθούν πιο άμεσα σε κάλεσμα του Φορέα, για προγραμματισμένες ή έκτακτες δράσεις. Στην περίπτωση του προγράμματος συντήρησης των ξυλοκατασκευών στη λιμνοθάλασσα του Μουστού, τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης κλήθηκαν να συνεργαστούν με ανθρώπους με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο αλλά και με διαφορετική γλώσσα και καθημερινές συνήθειες, μολαταύτα το πρόγραμμα είχε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα τόσο σε επίπεδο υλοποίησης, όσο και σε επίπεδο συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Εθελοντικό πρόγραμμα συντήρησης ξυλοκατασκευών

Παλιότερες δράσεις του σχολείου Freie Waldorfschule Saar-Pfalz, στην Ελλάδα

  • συντήρηση εξοπλισμού παιδικής χαράς στο Παράλιο Άστρος, συντήρηση του μονοπατιού στη θέση «Νησί», με την συνεργασία της τοπικής κοινότητας Παρ. Άστρους (έτος 2013),
  • επικουρία συντήρησης Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλαιοπαναγιάς, με την συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας (έτος 2005),
  • συντήρηση μονοπατιού που ενώνει τη Μονή Λουκούς με τη θέση «Ελληνικό», με την συνεργασία του Δασαρχείου Κυνουρίας (έτη 2001, 2003, 2008, 2010).