ΚοινωνίαΑρχείο

Μετά την Ήπειρο σειρά παίρνει η Πελοπόννησος

Σε περίπου 15 μέρες αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης για το ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα) Πελοποννήσου μεταξύ της εταιρείας Τέρνα Ενεργειακή και της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Αυτό ανέφερε την Πέμπτη ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, στο περιθώριο ξενάγησης δημοσιογράφων στο εργοτάξιο του ΣΔΙΤ Ηπείρου.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να λήξει μια υπόθεση που «σέρνεται» εδώ και μια επταετία και έχει κοστίσει στο ελληνικό Δημόσιο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε ευρωπρόστιμα καθώς συνεχιζόταν η πρακτική της διαχείρισης των απορριμμάτων με τη γνωστή μέθοδο της απόθεσης σε ανεξέλεγκτες χωματερές.

Οι εγκαταστάσεις του νέου ΣΔΙΤ θα περιλαμβάνουν τρεις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων με ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) στην Τρίπολη, στην Καλαμάτα και στη Σπάρτη καθώς και δύο Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων σε Κόρινθο και Άργος. Η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα απορριμμάτων έχει οριστεί στους 150.000 τόνους ετησίως και μέγιστη ποσότητα 200.000 τόνους ανά έτος.

Το κόστος εισόδου των απορριμμάτων (gate fee) στην Ήπειρο η οποία θα επεξεργάζεται 105.000 τόνους είναι 39,54 ευρώ ανά τόνο, ενώ το αντίστοιχο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου θα φθάσει τα 80+ ευρώ παρότι θα επεξεργάζεται μεγαλύτερη ποσότητα! Ο ανώτατος χρόνος διάρκειας της σύμβασης δεν θα ξεπερνά τα 28 χρόνια.