ΠολιτισμόςΑρχείο

Το Ιερόν Μανδήλιον

Στην ιστορική σχέση της Ορθοδοξίας μεταξύ των Ρώσων και των Ελλήνων αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά την τελετή εγκαινίων της έκθεσης ρωσικών εικόνων της συλλογής του Δημήτρη Ταλαγάνη, με τίτλο «Το Ιερόν Μανδήλιον», στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης.  

«Η έκθεση του Δημήτρη Ταλαγάνη είναι από τα κορυφαία γεγονότα που γίνονται στην Τρίπολη γιατί παρουσιάζεται ένα κομμάτι της μεγάλης συλλογής των Αγίων Εικόνων, σε μία προσέγγιση της Ρωσικής Αγιογραφίας από τον καλλιτέχνη» σημείωσε ο κ. Τατούλης και αναφέρθηκε στη φροντίδα και το ενδιαφέρον του κ. Ταλαγάνη να συγκεντρώσει όλα αυτά τα εκθέματα που παρουσιάζονται ενώπιον μας, «προκειμένου να θαυμάσουμε τα δημιουργήματα της Ρωσικής τέχνης, που προβάλλουν το νόημα της «Καθ’ Ομοίωσης» της Ορθόδοξης Αγιογραφίας.

Πέτρος Τατούλης: «Η σχέση Ορθοδοξίας Ρώσων και Ελλήνων παραμένει δυνατή στο βάθος του χρόνου»

«Εδώ προβάλλονται έργα που αποτελούν σημεία αναφοράς της Ρωσικής Τέχνης στο διάστημα από τον 16ο αιώνα έως τον 20ο αιώνα, με στοιχεία από τη Βυζαντινή Τέχνη και άμεση σχέση με τη Μακεδονική και την Κρητική σχολή και ακόμα περισσότερο έχουν εντυπώματα πάνω της μεγάλης σχολής των Πουληδάδων» δήλωσε ακόμα ο κ. Τατούλης και τόνισε ότι η αξία αυτής της συλλογής έγκειται στη συνάντηση όλων των τεχνοτροπιών της Ορθόδοξης Αγιογραφίας.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανακοίνωσε τέλος ότι στόχος είναι η διατήρηση της συλλογής του κ. Ταλαγάνη μόνιμα στην Τρίπολη, «αφενός, γιατί θεωρώ πώς αυτή η σπουδαία συλλογή δεν πρέπει ποτέ να χαθεί και, αφετέρου, αποτελεί ένα προμήνυμα για το τι θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια με κορύφωση το 2021, για τον εορτασμό των 200 χρόνων της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης».