ΠολιτικήΑρχείο

Καταπέλτης o Μανιάτης προς Αποστόλου (Vid)

Την αγανάκτησή του εξέφρασε σήμερα ο Γιάννης Μανιάτης για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν οδηγηθεί οι αγρότες της Αργολίδας, λόγω των χειρισμών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του σχετικά με την καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για τις χαλαζοπτώσεις του Νοεμβρίου 2017 και Απριλίου 2018.

Για αποζημιώσεις ΕΛΓΑ:

Ο Γ. Μανιάτης ζήτησε συγκεκριμένη απάντηση στο ερώτημα πότε θα αποζημιωθούν οι αγρότες  της Αργολίδας τόσο για τη χαλαζόπτωση της 8ης Νοεμβρίου 2017, όσο και της πρόσφατης χαλαζόπτωσης της 6ης Απριλίου 2018.

Για αποκοπή ρεύματος στους ΤΟΕΒ:

Ο Γ. Μανιάτης καταλόγισε τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για την αποκοπή του ρεύματος στους ΤΟΕΒ, λέγοντας χαρακτηριστικά «Ήδη έχουμε τεράστιες ζημιές στο βερίκοκο το οποίο μέρα παρά μέρα πρέπει να ποτίζεται. Ήδη έχουμε καρποπτώσεις στα εσπεριδοειδή, το ίδιο και στα κηπευτικά. Επειδή είστε μια κυβέρνηση που ήρθατε με το σύνθημα «Δεν πληρώνω», οφείλετε να δώσετε λύσεις με λογικούς διακανονισμούς που να μπορούν να τους αντέξουν οι αγρότες, όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ποτέ η ΔΕΗ μέχρι σήμερα δεν είχε κόψει το ρεύμα στους ΤΟΕΒ. Τι θα κάνει η κυβέρνησή σας για να μπορέσουν με λογικούς διακανονισμούς οι αγρότες των ΤΟΕΒ της Αργολίδας να ποτίσουν για να μπορέσουν να αποπληρώσουν; Αν δεν καλλιεργήσουν δεν πρόκειται στον αιώνα τον απάντα να πάρει η ΔΕΗ πίσω τα λεφτά της. Τι θα κάνετε για να μην εξομοιώνονται και οι καλοπληρωτές μαζί με αυτούς που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πληρώσουν; Δημιουργείτε κοινωνικά αντανακλαστικά, κοινωνικούς αυτοματισμούς κι εμφύλιους σπαραγμούς σε χωριά, με πολιτική ευθύνη δική σας».

Υπενθύμισε ότι ήδη έχει επικοινωνήσει 2 φορές με τον Υπουργό Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκη για το θέμα και του τόνισε να μην κόψει η ΔΕΗ το ρεύμα στους ΤΟΕΒ. Μάλιστα, αύριο θα συζητηθεί στη Βουλή σχετική επίκαιρη ερώτησή του.

Για Κλιματική Αλλαγή:

Αναφερόμενος στις τραγικές συνέπειες από την επιδείνωση της Κλιματικής Αλλαγής (πάγοι, χαλάζια, πλημμύρες, βροχές, κ.ά.), ρώτησε τον αρμόδιο Υπουργό τι ακριβώς έχει κάνει το Υπουργείο μπροστά στην επιδεινούμενη κρίση που αντιμετωπίζουν οι αγρότες λόγω των φυσικών καταστροφών, εξαιτίας της Κλιματικής Αλλαγής, ποια χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αξιοποιήσει και ποιες νομοθετικές ρυθμίσεις και πρωτοβουλίες έχει αναλάβει. «Όλη η Ευρώπη προβληματίζεται και προσαρμόζεται. Μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κάνει ότι δεν καταλαβαίνει πως επί 3,5 χρόνια έχει την ευθύνη για τις τύχες του ελληνικού λαού και του αγροτικού κόσμου. Απαιτούμε να δώσετε ρεαλιστικές, αποτελεσματικές απαντήσεις που να δίνουν ελπίδα και προοπτική στον αγροτικό κόσμο. Αρκετά τους παραμυθιάσατε με τις συντάξεις, με την υπερφορολόγηση, με τις ασφαλιστικές εισφορές που τους εξοντώνετε», τόνισε.

Ο Ε. Αποστόλου «απάντησε» γενικά και αόριστα, ενώ παραδέχθηκε ότι επί 3,5 χρόνια το ΥΠΑΑΤ δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για να προσαρμόσει τις όποιες υποχρεώσεις στην Κλιματική Αλλαγή. Ομολογία αποτυχίας, χαρακτήρισε ο Γ. Μανιάτης την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού.