ΠολιτισμόςΑρχείο

Yubi: Η ιστορία της Ασπασίας έγινε ταινία

Μετά την απόπειρα δολοφονίας της από τον πατέρα της όταν ήταν μόλις 17 χρόνων, η Ασπασία Μπόγρη, με τη βοήθεια της μητέρας της, παλεύει για την επιβίωσή της, ξεπερνώντας τα καθημερινά εμπόδια που της προκαλεί η 99% αναπηρία της. Η μητέρα της ονειρεύεται τη μέρα που θα περπατήσει και θα μιλήσει ξανά.

Η πραγματική αυτή ιστορία που συγκίνησε το Πανελλήνιο έρχεται στη μεγάλη οθόνη, με την οπτική και τη σκηνοθεσία της Τζούλιας Σπυροπούλου.

Το Yubi είναι η μεσαίου μήκους ταινία, που ετοίμαζε για μήνες η Τζούλια, μια ταλαντούχος ηθοποιός και σκηνοθέτης. Πολλά από τα γυρίσματα έγιναν στο Άργος και το Ναύπλιο.

Τί σημαίνει όμως Yubi;
Την απάντηση την δίνει η μητέρα της Ασπασίας, Σπυριδούλα Φατούρου,  στο τρέιλερ της ταινίας:

Σημειώνει η Τζούλια Σπυροπούλου για την ταινία – ντοκιμαντέρ της: «Στην υγεία υπάρχει ανεξαρτησία . Η υγεία είναι η πρώτη από όλες τις ελευθερίες.

Η ταινία διερευνά το θέμα της έλλειψης της ελευθερίας, όταν δεν υπάρχει υγεία. Σε έναν άνθρωπο που αδυνατεί να εκφράσει τη θέλησή του, να είναι ανεξάρτητη. Ένα άτομο που εξαρτάται από την πολιτεία να το περιθάλψει. Η Ελλάδα, μία χώρα που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση και την αυξημένη ανεργία, αδυνατεί να προσφέρει στους αδύναμους, γιατί νοσεί η ίδια. Σε μία κοινωνία που αργοπεθαίνει και παίρνει μαζί της τα άτομα αυτά, στη φθίνουσα πορεία της».

Yubi

Συντελεστές
Παραγωγή: Τζούλια Σπυροπούλου
Σκηνοθεσία : Τζούλια Σπυροπούλου
Μοντάζ: Tζαννέτος Κομηνέας
Σενάριο: Τζούλια Σπυροπούλου
Εικονοληψία: Αλεξάνδρα Μασμανίδη, Τζούλια Σπυροπούλου
Σχεδιασμός ήχου: Tζαννέτος Κομηνέας
Post Production: Tζαννέτος Κομηνέας
Julia D. Speropoulos

Yubi

Η Τζούλια Σπυροπούλου έχει γεννηθεί στο Μαϊάμι της Φλώριντα των ΗΠΑ. Έχει σπουδάσει Υποκριτική (Bachelor of Arts in Theater) στο Florida International University, Υποκριτική στην Κάμερα στο New York Film Academy (ΝΥ), όπως επίσης και με τους Ελένη Σκότη, ΑΘηνά Τρέβλια, Olympia Doukakis, John Strasberg, Brian O’neil, και Ashley Ingram. Έχει πρωταγωνιστήσει στις παραστάσεις Παναγία των Παρισίων, Ο Μάγος του Οζ, Το τυφλό σημείο, M.I.S.S.I.S. και στο πρώτο της θεατρικό έργο Free Rider στο Θέατρο Παραμυθίας το 2011. Έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως Sam Esmail, Philip Church, Adrian Frieling.

Julia Speropoulos

Στον κινηματογράφο συμμετείχε ως βασικός συντελεστής στο πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ Ηλιόσποροι, και έχει παρουσιάσει το Sewer Stories Metropolis για το Ολλανδικό κανάλι VPRO. Επίσης, συμμετείχε στο ντοκιμαντέρ Αύριο, στη μάχη να με σκεφτείς, και στην εκπομπή της ΕΡΤ Ες αύριον τα σπουδαία. Με την ταινία JEAN έκανε το πρώτο της σκηνοθετικό ντεμπούτο, το οποίο απέσπασε το 1ο Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, Κρήτη, 3η Θέση στην κατηγορία Ελληνικό Ντοκιμαντέρ στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, επίσημη συμμετοχή στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου της Αθήνας AIDFF, επίσημη συμμετοχή στο Human Rights Film Festival BARCELONA/PARIS/NYC, Βαρκελώνη, επίσημη συμμετοχή στο ROMA CINEMA DOC, στη Ρώμη, επίσημη συμμετοχή στο MINDIE Miami Independent Film Festival, στο Μαϊάμι Φλώριντα, και πρώτη συμμετοχή στο International Short Film Festival Kalmthout, στο Βέλγιο. Επίσης, έγινε μίσθωση της ταινίας JEAN από το κρατικό κανάλι ΕΡΤ.

Εργογραφία:

  • 2017 JEAN, σκηνοθεσία, ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, Ελλάδα. Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, Κρήτη, 2017. Επίσημη συμμετοχή στο Human Rights Film Festival BARCELONA/PARIS/NYC, Βαρκελώνη, Ισπανία, 2017. 3η Θέση στην κατηγορία Ελληνικό Ντοκιμαντέρ στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, Καλαμάτα 2018. Τιμητική Διάκριση στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου της Αθήνας AIDFF 2018. Επίσημη συμμετοχή στο ROMA CINEMA DOC, Ρώμη, Ιταλία, 2017. Επίσημη συμμετοχή στο MINDIE Miami Independent Film Festival, Μαϊάμι Φλώριντα, ΗΠΑ, 2017. Πρώτη Συμμετοχή στο International Short Film Festival Kalmthout, Βέλγιο, 2017
  • 2015 Αύριο, στη μάχη να με σκεφτείς, βοηθ.σκην., ντοκιμαντερ, Ελλάδα.
  • 2015 Ες αύριον τα σπουδαία: Κωνσταντίνος Δημηνάκης, βοηθ.σκην., ΕΡΤ, Ελλάδα.
  • 2014 Sewer Stories-Metropolis show, παρουσίαση & βοηθ.σκην., VPRO channel, Holland.
  • 2013 Aisha, βοηθ.σκην. και φωνή της “Aisha”, μικρού μήκους, Ελλάδα.
  • 2013 Ηλιόσποροι, βοηθ.σκην. & sales agent, ντοκιμαντερ, Ελλάδα.
  • 2018 JEAN Ντοκιμαντέρ