ΡεπορτάζΑρχείο

Προβληματίζει τους ΑΜΕΑ η ράμπα στην Καραθώνα (Pics)

Έντονες επιφυλάξεις εκφράζονται για την χρηστικότητα της ράμπας ΑμεΑ που τοποθετήθηκε στην παραλία Καραθώνας.

Ράμπα ΑμεΑ στη θάλασσα

Σύμφωνα με φωτογραφίες που έστειλε το anagnostis.org ο συμπολίτης μας Κώστας Θεμελής, η πρόσβαση στην αρχή της ράμπας είναι δύσκολη για κάποιον που χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο, αφού δεν φτάνει μέχρι το σταθερό έδαφος. Έτσι, όταν θελήσει κάποιος να την χρησιμοποιήσει κινδυνεύει να κολλήσει με το καρότσι του στην άμμο.

Ράμπα ΑμεΑ στη θάλασσα

Μια ακόμα παρατήρηση που τίθεται είναι ότι από τη στιγμή που κάποιος καταφέρει να ανεβεί από το προσωπικό του αμαξίδιο, σε αυτό που θα τον οδηγήσει στο νερό, για να κινηθεί μέχρι τη θάλασσα πρέπει κάποιος να το σπρώχνει, αφού δεν είναι αυτόνομο.

Έτσι, αν απουσιάζει ο ναυαγοσώστης για παράδειγμα, κάποιος που έχει κινητικά προβλήματα δεν μπορεί να συνεχίσει τη διαδρομή μέχρι τη θάλασσα αν δεν έχει συνοδό.

Ράμπα ΑμεΑ στη θάλασσα

Επιπλέον η ράμπα σταματάει εκεί που σκάει το κύμα και δεν συνεχίζεται και μέσα στο νερό. Έτσι η πρόσβαση γίνεται ακόμα δυσκολότερη. Λίγες ώρες άλλωστε μετά την τοποθέτηση της ράμπας, αυτή στην πλευρά της θάλασσας θάφτηκε από την άμμο, κάνοντας ακόμα δυσκολότερη την πρόσβαση.

Ράμπα ΑμεΑ στη θάλασσα

Εκτός από όλα τα παραπάνω– σύμφωνα με τον κο Θεμελή – το συγκεκριμένο έργο δεν έχει αρχή, μέση και τέλος: 

«Η αναπηρική θέση πάρκινγκ είναι μακριά, σε άλλο σημείο. Οι αναπηρικές τουαλέτες είναι σε άλλη πλευρά. Το ίδιο και οι αλλαξιέρες. Το χαντάκι στην άκρη του δρόμου, κάνει απαγορευτική την προσπέλαση ενός αναπηρικού αμαξιδίου για να φτάσει μέχρι το σημείο που ξεκινά η κατασκευή αυτή. Και τέλος, οι ώρες λειτουργίας φαίνεται ότι εξαρτώνται από το ωράριο του ναυαγοσώστη, αφού μετά τις 7μμ δεν θα μπορεί κάποιος ΑΜΕΑ να κάνει μπάνιο».

Ο Κώστας Θεμελής πριν λίγες ημέρες είχε καταγγείλει την κατάσταση που επικρατεί στον Δήμο Ναυπλιέων αναφορικά με την προσβασιμότητα των ΑμεΑ, όχι μόνο στους οικισμούς αλλά και στις παραλίες οι οποίες δεν διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή για άτομα με αναπηρίες.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος έχει προμηθευτεί δύο ακόμα τέτοιους διαδρόμους και ειδικά  αμαξίδια για την πρόσβαση ΑΜΕΑ στη θάλασσα, τα οποία αναμένεται να τοποθετηθούν τις επόμενες ημέρες στις παραλίες του Τολού και της Πλάκας στο Δρέπανο.