ΚοινωνίαΑρχείο

Η ΣΔΙΤ μπορεί να περιμένει… (Vid)

Την αντίθεσή τους στην περιβόητη ΣΔΙΤ για τα σκουπίδια εκφράζουν συλλογικότητες και από τις πέντε περιφερειακές ενότητες της Πελοποννήσου. Εκπρόσωποι χωριών επιμένουν ότι η προς υπογραφή σύμβαση για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι υπερκοστολογημένη, παράνομη και εχθρική προς το περιβάλλον.

Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων της Καλλιρρόης Πέτρος Μπούρκουλας, των Κωνσταντιναίων Άνω Μεσσηνίας Δημήτρης Καπόπουλος και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βασιλικέων Μεσσηνίας Παναγιώτης Μπούρας, βρέθηκαν χθες (9/6) στο Ναύπλιο και τοποθετήθηκαν για τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στο θέμα της ΣΔΙΤ. 

Μπούρκουλας, Καπόπουλος

Όπως αποκάλυψαν εκκρεμεί προσφυγή για την ακύρωση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Παράλληλα υπάρχουν προσφυγές στη δικαιοσύνη για τη γη που έχει αγοραστεί από την ΤΕΡΝΑ, από άτομα που δηλώνουν ιδιοκτήτες εκτάσεων τις οποίες αρνούνται ότι οι ίδιοι πούλησαν στην εταιρία. (Βλ. την καταγγελία του διοικητή του νοσοκομείου Καλαμάτας Γ. Μπέζου).

Επίσης υποστηρίζουν πως το Ελεγκτικό Συνέδριο μπορεί να έδωσε την έγκρισή του για την υπογραφή της σύμβασης, όμως μία από τις συμβαλλόμενες εταιρίες δεν υφίσταται στα μητρώα των Επιμελητηρίων, ούτε έχει βρεθεί πουθενά το καταστατικό της. Αν ισχύει αυτό τότε η σύμβαση θα πρέπει να πάει ξανά στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Το ίδιο ισχύει και για τις βελτιώσεις που έχει προτείνει η κυβέρνηση οι οποίες -όπως σημειώνουν- έμειναν στα λόγια, άλλωστε το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει πει ότι εάν είναι να γίνουν βελτιώσεις θα πρέπει να υποβληθεί ξανά προς έλεγχο, με τις σχετικές συμπληρώσεις, η σύμβαση.

Συνέντευξη ΣΔΙΤ

Θέμα καταγγέλεται πως υπάρχει και με την χωροθέτηση των μονάδων επεξεργασίας των απορριμάτων, καθώς πρόκειται να κατασκευαστούν σε γη υψηλής παραγωγικότητας και η απόσταση από οικισμούς είναι μικρότερη από αυτή που ορίζει ο νόμος.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά φαίνεται πως η λύση στο θέμα των απορριμμάτων ίσως να είναι πιο μακριά απ’ ότι αρχικά φαινόταν. Παρότι η πολιτική θέληση για ταχεία διευθέτηση του φλέγοντος ζητήματος είναι δεδομένη, υπάρχουν ακόμα αρκετά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν, καθώς επίσης και αρκετά ερωτηματικά για την μέχρι τώρα διαχείριση που οδήγησε σε τόσες διαμάχες και καθυστερήσεις που ίσως να αποβούν μοιραίες… 

Δείτε την συνέντευξη που έδωσαν οι εκπρόσωποι των χωριών της Μεσσηνίας στο BEST Αργολίδας και την εκπομπή «Μαχητικά» με την Κατερίνα Κουρτέλη:

Ο ΦΟΔΣΑ φέρνει πιο κοντά τις υπογραφές

Συνεδρίασε χθες στην Τρίπολη το Δ.Σ. του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου, υπερψηφίζοντας και τα τέσσερα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι.

Ο ΦΟΔΣΑ, όρισε μέλη σε επιτροπή παρακολούθησης του έργου της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ αυτού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το έργο της κεντρικής διαχείρισης των απορριμμάτων. Συγχρόνως, αποδέχθηκε τη σύναψη σύμβασης, μεταξύ αυτού, ανώνυμης εταιρείας ειδικού σκοπού και ανώνυμης τραπεζικής εταιρείας, για την υλοποίηση του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης, μέσω ΣΔΙΤ.

Τέλος, ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου συζήτησε και αποδέχθηκε το καυτό ζήτημα των σταθμών μεταφόρτωσης των σκουπιδιών, ανά Περιφερειακή Ενότητα.

Από την συνεδρίαση, στην οποία παρευρέθηκε και ο δήμαρχος Άργους – Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, δεν έλειψαν οι εντάσεις, οι φραστικές αντεγκλήσεις και οι προειδοποιήσεις για περαιτέρω δικαστικές προσφυγές.