ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Το νερό της Μιδέας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η παροχή πόσιμου νερού στους οικισμούς του πρώην Δήμου Μιδέας με το θέμα που ήδη έχει δρομολογηθεί να γίνεται ξαφνικά πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης λόγω ενός μακροσκελούς κειμένου του Κωνσταντίνου Καραμπή που δεν έμεινε αναπάντητο από την ΔΕΥΑΝ.

Όπως σημειώνει η ΔΕΥΑ Ναυπλίου σχετικά με το έργο: 

«Η Δ.Ε.Υ.Α. Ναυπλίου – ευθύς εξ αρχής με την σύσταση του Καλλικρατικού Δήμου παρά τις καθυστερήσεις της ολοκλήρωσης του Κεντρικού τροφοδότη αγωγού – έκανε ότι ήταν δυνατόν – άμεσα και καίρια – για την παροχή πόσιμου νερού στον τέως Δήμο Μηδέας 

Σχετικά με την υδροδότηση του τέως Δήμου Μηδέας, από την πηγή της Λέρνης, παραθέτουμε στοιχεία από το Ιστορικό των διαδικασιών – ενεργειών, από την Υπηρεσία μας. 

Με την ολοκλήρωση του κεντρικού αγωγού τροφοδοσίας με νερό από την πηγή της Λέρνης, από την Δ.Ε.Υ.Α.ΑΡ.Μ. , έγιναν οι κάτωθι ενέργειες : 

– Ενταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020, του έργου, με φυσικό αντικείμενο την κατασκευή των εξωτερικών υδραγωγείων, που διασυνδέουν, την έχουσα κεντρικό ρόλο, Δεξαμενή της Αγ. Τριάδας, με τις Δεξαμενές Παναριτίου – Μάνεση – Πουλακίδας, προϋπολογισμού : 899.000€ 

– Με δεδομένο ότι, οι διαθέσιμες πιστώσεις από την Περιφέρεια, δύναται να χαρακτηρισθούν ως ελάχιστες, (2.000.000€ για όλη την Ανατολική Πελοπόννησο), κρινομένης αναμφιβόλου της Ενταξης του έργου, η Δ.Ε.Υ.Α.Ν., Ιδίοις Πόροις, προχώρησε στην εκτέλεση έργων, με στόχο την υδροδότηση των πλείστων των Οικισμών του τέως Δήμου Μηδέας. 

Ποιο συγκεκριμένα : 

– Προγραμματική Σύμβαση με τη Δ.Ε.Υ.Α.ΑΡ.Μ. για την επαρκή υδροδότηση από την Πηγή της Λέρνης, του τέως Δήμου Μηδέας. 

– Κατασκευή έργου, με φυσικό αντικείμενο τα εξωτερικά υδραγωγεία των Οικισμών Ανυφίου – Πουλακίδας, (προϋπολογισμού : 60.000€) 

– Τηλεέλεγχος – Τηλεχειρισμός για τη Δεξαμενή της Αγ. Τριάδας, που σήμερα, πρώτη ως κεντρική δεξαμενή, υδροδοτείται με πόσιμο νερό από την πηγή της Λέρνης (προϋπολογισμού : 8.196€) 

– Μηχ/κη Εγκ/ση – Δεξαμενές Αναρρύθμισης, (προϋπολογισμού : 45.880€) 

– Παράλληλα η Δ.Ε.Υ.Α.Ν., ασχέτως αν δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα, η υδροδότηση με πόσιμο νερό από την πηγή της Λέρνης, λειτουργεί, συντηρεί και επιβλέπει, με την συνδρομή και εξωτερικού συνεργάτη, την χλωρίωση όλων των Οικισμών, για την προστασία των καταναλωτών, τουλάχιστον από τυχόν επιβαρυμένες μικροβιολογικές παραμέτρους . 

Συνεπώς από όσα αναφέρθησαν ανωτέρω, η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. με την σύσταση του Καλλικρατικού Δήμου, έχει κάνει μέχρι σήμερα όλες τις ενέργειες – διαδικασίες που απαιτούνται για την υδροδότηση του τέως Δήμου Μηδέας από την Πηγή της Λέρνης και η όποια καθυστέρηση, οφείλεται, για μεγάλο χρονικό διάστημα, από την μη ολοκλήρωση του τροφοδότη αγωγού (Αρχαίο Θέατρο Αργους – Δ/νη Αγ. Τριάδας), με σημαντικό λόγο και της Αρχαιολογίας. 

Η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ 

Ο συντάξας του σχετικού άρθρου που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, περιγράφει τις απόψεις του συγκεχυμένα, αναλύοντας μάλιστα τα δεδομένα και από τεχνικής πλευράς, χωρίς να έχει τις απαραίτητες προς τούτο, γνώσεις, και το σημαντικότερο χωρίς να επισκεφθεί τα Γραφεία της Δ.Ε.Υ.Α.Ν.- (Τεχνική Υπηρεσία) – να ενημερωθεί για τον σχεδιασμό των Εργων . 

Ποιο συγκεκριμένα, παραθέτουμε τα κάτωθι στοιχεία, για την αποκ/ση της αλήθειας. 

α) Η Δ.Ε.Υ.Α.Ν., πριν ακόμη την ολοκλήρωση του κεντρικού τροφοδότη αγωγού, από τη Δ.Ε.Υ.Α.ΑΡ.Μ. (αναφέρεται εκτενώς ο συντάξας του άρθρου για τις αιτίες καθυστέρησης), υποβάλλει σε όποιο Πρόγραμμα «τρέχει», (ΕΣΠΑ – ΕΠΠΕΡΑ – κ.λ.π.), 

Φάκελο Χρημ/σης για έργο Προϋπολογισμού 899.000€, (ως αναφέρθη ανωτέρω), έχοντας, στην διάθεσή της, την εξής κατάσταση: 

– Αγωγός Κεντρικός Τροφοδοσίας, από Αρχαίο Θέατρο Αργους έως Ανυφί 

– – (θέση του υπό κατασκευή Αντλιοστασίου) . 

Αγωγός από Ανυφί , (θέση Αντλιοστασίου) έως Δεξαμενή Αγ. Τριάδος. 

Συνεπώς, έχοντας στη διάθεσή της τα ανωτέρω υδραυλικά έργα, το φυσικό αντικείμενο του έργου που υποβάλλει στα διάφορα Ε.Π. Προγράμματα, έρχεται ως συνέχεια των ανωτέρω και θεσμικά κατοχυρωμένο, μέσω των εγκρίσεων που δόθησαν στην Αρχική Μελέτη – (Σαραβάνος – Αναπτυξιακή) 

Το φυσικό αυτό αντικείμενο έχει ως κάτωθι: 

Κατασκευή υδραγωγείων Δ/Ξ Αγ. Τριάδος – Δ/Ξ Παναριτίου / Δ/Ξ Αγ. Τριάδος – Δ/Ξ Μάνεση Δ/Ξ Μάνεση – Δ/Ξ Πουλακίδας . 

Δεδομένου όμως, όπως αναφέρθη ανωτέρω, αφ’ ενός μεν οι διαθέσιμες πιστώσεις από την Περιφέρεια είναι ελάχιστες, αφ’ ετέρου δε η επιβάρυνση από «κακές» χημικές παραμέτρους, ιδιαίτερα για το Ανυφί, καθιστά αναγκαία την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων, η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. προχώρησε και σε λίγο χρόνο ολοκληρώνει την κατασκευή έργου υδροδότησης με πόσιμο νερό από την Λέρνη των Δ.Δ. Ανυφίου – Πουλακίδας, με έργο συνολικού προϋπολογισμού ~ 120.000€, και μάλιστα Ιδίοις Πόρους. 

Το Φυσικό Αντικείμενο αυτού του έργου, έχει ως κάτωθι: 

– Αγωγός συνολικού μήκους 1.250m. διασύνδεσης Κεντρικού Αγωγού τροφοδότη (Δ.Ε.Υ.Α.ΑΡ.Μ.) με Γεωτρήσεις Ανυφίου – Πουλακίδας 

– Τηλ/γχος – Τηλ/μος – Μηχ/κες Εγκ/σεις. 

Από τα ανωτέρω εκτεθέντα αποδεικνύεται περίτρανα η παραπληροφόρηση που επιχειρεί ο κ. Καραμπής, δήθεν περί σπατάλης από πλευράς της Δ.Ε.Υ.Α.Ν., και η σύγχυσή του, προερχομένη αφ’ενός μεν από την έλλειψη ενημέρωσής του από τη Δ.Ε.Υ.Α.Ν., (αιτία του ιδίου), αφ’ ετέρου δε, από τον περιρρέοντα ζήλο του να «θωπεύση τα ώτα» των Πολιτικών του Προστατών. 

Για το λόγο αυτό, η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. ήταν και είναι πάντα ανοιχτή σε προτάσεις – παρατηρήσεις – κριτικές, από τους Πολίτες του Δήμου, με στόχο την βελτίωση της λειτουργίας της, ιδιαιτέρως σε σημαντικά θέματα ως το εν προκειμένω, και όχι σε δημοσιεύματα με στόχο την δημιουργία εντυπώσεων στον βωμό μιας στείρας αντιπολίτευσης . 

Ολοκληρώνοντας γνωρίζουμε στους καταναλωτές του τέως Δήμου Μηδέας, (εκτός του κ. Καραμπή που μάλλον άλλα τον ενδιαφέρουν), ότι ο στόχος της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. παραμένει σταθερός και μάλιστα βγαίνει ποιο ενισχυμένος από τοιούτου είδους κακοήθη δημοσιεύματα, αυτός της υδροδότησης του τέως Δήμου Μηδέας με πόσιμο νερό από την Πηγή της Λέρνης, όπως άλλωστε έχει αποτυπωθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα και Προϋπολογισμό του έτους 2018». 

Το κείμενο Καραμπή

«Επειδή τον τελευταίο καιρό, διακινούνται διάφορες πληροφορίες σε ότι αφορά την κατασκευή του έργου-υδροδότηση με νερό Λέρνης.

Επειδή φαίνεται να έχει τεθεί μεν σε λειτουργία το έργο, με μια όμως κατά το δοκούν λειτουργία από την ΔΕΥΑΝ. Με αυτό να παρουσιάζει ενδείξεις προτεραιοτήτων και αποκλεισμών ύδρευσης-αντιβαίνοντας έτσι, στην αρχική φιλοσοφία του έργου και κάθε άλλου δημόσιου έργου το οποίο παρέχεται ως άυλο δικαίωμα χρήσης στον πολίτη, στη προκειμένη όμως αποκτά υπόσταση, αφού παρέχεται πιθανώς στοχευμένα. Καθώς επίσης, επειδή φαίνεται να υπάρχουν αλλαγές, σε ότι αφορά τον τρόπο υδροδότησης της Τ.Κ. Ανυφίου.

Κατόπιν των ανωτέρω, θεωρώ χρέος μου να τοποθετηθώ με την ιδιότητα εκτός του αυτοδιοικητικού, ως καταναλωτής και ως άτομο ο οποίος έχω ασχοληθεί με την ποιότητα & την ακαταλληλότητα του παρεχόμενου νερού, μέσω πολιτικών & δικαστικών δράσεων. Πιο ειδικά, έχω αναδείξει το πρόβλημα του εξασθενούς χρωμίου, των νιτρικών και άλλων σχετικών, τα οποία αφορούν το νερό ύδρευσης λχ με τη τιμολογιακή πολιτική και τη προστασία του, ως κοινωνικό αγαθό. Για όλα αυτά, αισθάνομαι την υποχρέωση να κάνω μια λεπτομερή αναδρομή, συν τοις άλλοις, στα του έργου.

Η αναδρομή, παρουσιάζεται μετά από ενημέρωση την οποία ζήτησα, και κατόπιν έλαβα από τέως ‘’αξιωματούχο’’(τον κ. Μ τον οποίο και ευχαριστώ!), του τέως δήμου Μιδέας. Η ενημέρωση αυτή, αφορά από το έτος του 2007 έως σήμερα. Τα πρότερα του 2007 αν και υπαρκτά, είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή να ονομαστούν, διότι δεν υπάρχει επίσημη πληροφόρηση-επιφυλάσσομαι, ίσως να αναφερθούν σε ύστερο του παρών χρόνου.

Αναφορικά με τον τίτλο του άρθρου: 

Η πολύπαθη υδροδότηση με νερό Λέρνας..,

Με αφορμή εκτός των άλλων, τη συνέντευξη την οποία παραχώρησε ο δήμαρχος Άργους Μυκηνών, την 14η/04/2018 σε τοπικό blog. Ο οποίος, μεταξύ άλλων, δήλωσε τα εξής, τα οποία για τους τυπικούς, και όχι μόνο.. λόγους, αυτολεξεί αναφέρω: Οι πηγές της Λέρνης, θα υδροδοτήσουν με χρήματα από τον δήμο Άργους Μυκηνών χωρίς δάνεια, χωρίς επιχορηγήσεις, χωρίς ΕΣΠΑ, χωρίς προγράμματα, χωρίς περιφέρεια, χωρίς κανέναν, μόνοι μας. Θα δώσουμε λοιπόν αυτά τα χρήματα για να υδροδοτήσουμε αυτά τα χωριά και την περιοχή, εν γένει. Γιατί εντάξει, δεν είναι μόνο αυτά τα τρία χωριά, είναι και διάφοροι άλλοι οικισμοί, ενδιαμέσως, οι οποίοι θα υδροδοτηθούν και αυτοί.

Πάνω σε αυτή τη δήλωση, προσωπικά να αναφέρω, ότι τόσο ο δήμος Άργους Μυκηνών, όσο και ο δήμος Ναυπλιέων δεν έχουν βάλει τη παραμικρή λίθο στο έργο! Πρωτεργάτες και όχι μόνο.. του έργου, ήτο οι τέως δήμοι Μιδέας και Μυκηνών, οι οποίοι αφού διαπίστωσαν το πρόβλημα, και αξιολόγησαν τη σοβαρότητα του, σχεδίασαν & κατασκεύασαν το υδρευτικό έργο με δική τους, αποκλειστικά! χρηματοδότηση-ως έργο δε, αποτελεί διαδημοτική συνεργασία. Τόσο ο δήμος Άργους Μυκηνών, όσο και ο δήμος Ναυπλιέων, άφησαν αναίτια και κακώς έως σήμερα, τις δικαιούχες περιοχές χωρίς νερό-και τα λέω όλα αυτά; διότι αφού έλαβαν ένα σχεδόν έτοιμο έργο, του οποίου εκκρεμούσε εργασία ωρών δια την ολοκλήρωση του, πάραυτα διανύουμε τον 8ο χρόνο του Καλλικράτη, και ακόμα η περιοχή υδροδοτείται με ακατάλληλο για οικιακή χρήση και ανθρώπινη κατανάλωση νερό. Να σημειωθεί, ότι, το νερό στο Ανυφί φέρει υψηλά ποσοστά (18 μg/l) της χημικής, τριπλής δράσης ουσία, χαρακτηρισμένη από την επιστημονική κοινότητα ως τερατογόνος-μεταλλαξιογόνος-τερατογόνος, με την ονομασία εξασθενές χρώμιο. Καθώς επίσης φέρει, και υψηλά ποσοστά νιτρικών (182.6 mg/l)..

Θα περιοριστώ προς το παρόν, σε αυτή τη μικρή αναφορά, παραθέτοντας αμέσως παρακάτω, το ιστορικό του έργου, προς ενημέρωση των πολιτών-η αναφορά, αφορά τη περίοδο από το 2007, έως σήμερα.

Την 09η/05/2007, η Δ.Ε.Υ.Α.ΑΡ. με ενημερωτικό έγγραφο προς τους δυο δημάρχους της διαδημοτικής συνεργασίας των δήμων Μυκηνών & Μιδέας, γνωστοποίησε στα δημοτικά τους συμβούλια, ότι: μετά από συνεννόηση με την Γ.Γ. της Π.Π., και τους αρμόδιους υπαλλήλους της υδροδότησης των δυο δήμων, το έργο με τίτλο <<υδροδότηση δήμων Μιδέας και Μυκηνών-κατασκευή τροφοδότη αγωγού από αντλιοστάσιο Άργους έως δεξαμενή Αγίας Τριάδας και δεξαμενή Νέου Ηραίου>>, αποτελεί υποέργο του συνολικού διαδημοτικού, και μπορεί πλέον να δημοπρατηθεί με τη προϋπόθεση, μόνο! να είναι λειτουργικό. Αυτά τα νέα δεδομένα, έφεραν τις απαιτούμενες προσαρμογές της μελέτης, η οποία ως εξέλιξη, επέφερε αύξηση του προϋπολογισμού, αφού η λειτουργικότητα του έργου, μπορούσε να επιτευχθεί μόνον! με την κατασκευή δυο, έως τότε, απρόβλεπτων αντλιοστασίων, τα οποία ήταν αναγκαία για τη λειτουργία, δεύτερης κίνησης.

Οι τεχνικοί της Δ.Ε.Υ.Α.ΑΡ., πέρα των μελετητικών διορθώσεων, έθεσαν και τεχνικές απαιτήσεις. Ζήτησαν έκταση ικανή, για την εγκατάσταση του απαιτούμενου αντλιοστασίου-έγιναν δυο προτάσεις, μα, ως καταλληλότερος χώρος, ο οποίος και τελικά προτάθηκε, ήταν η κατασκευή του αντλιοστασίου εντός του δημοτικού σχολείου Ανυφίου. Πάνω σε αυτό, ο δήμος Μιδέας, αφού σκέφτηκε, έκρινε το σημείο ως ακατάλληλο, διότι έτσι, θα επιβάρυνε την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, οπότε έφτασε στη λύση της αγοράς οικοπέδου. Η δήμαρχος Μιδέας Κανέλα Τζιάρου, με βάση τα ανωτέρω νέα δεδομένα (την απαίτηση ύπαρξης αντλιοστασίου), και αφού κινδύνευε το έργο ακόμα και να χαθεί, και οι κάτοικοι να μείνουν χωρίς νερό-ανέθεσε την εκπόνηση της σχετικής μελέτης στο Τ.Γ. του κ. Σαραβάνου, με προϋπολογισμό της τάξεως των 100000 ευρώ. Η μελέτη μετά από αρκετές διορθώσεις, τελικά εγκρίθηκε από την ΤΥΔΚ. Η αγορά του οικοπέδου τελικά, ως κίνηση δεν τελεσφόρησε, λόγω υπαιτιότητας των ιδιοκτητών του οικοπέδου. Το νέο αυτό εμπόδιο, έκανε τους τεχνικούς να δηλώσουν, ότι πλέον το αντλιοστάσιο, δεν ήτο απαραίτητο…

Στο ίδιο έγγραφο, της 09ης/05/2007, γνωστοποιήθηκε, ό,τι η απαιτούμενη χρηματοδότηση δια την αποπεράτωση του έργου, στο σύνολο του, δεν υπήρχε-θα έπρεπε οι δήμοι να αναλάβουν την χρηματοδότηση-όπως τελικά και έγινε. Το έργο κοστολογήθηκε 500000 ευρώ, οπότε το κόστος επιμερίστηκε συμμετοχικά στο 50%, τουτέστιν 250000 ευρώ έκαστος. Το οποίο ποσό, θα έπρεπε το κάθε συμβούλιο να αποδεχτεί, όπως και έγινε. Η δεύτερη παράμετρος, ήταν, ότι θα έπρεπε να υπάρξουν σχετικές Αποφάσεις-και η αποδοχή του εκάστοτε ΔΣ, δια τη διαχείριση του δικτύου υδροδότησης, αναλυτικά: α. η κατανομή νερού, β. η λειτουργία και η συντήρηση του δικτύου να γίνεται αποκλειστικά από τη Δ.Ε.Υ.Α.ΑΡ., γ. την αποδοχή ότι η τιμολόγηση του νερού, να γίνεται από την Δ.Ε.Υ.Α.ΑΡ.-με βάση, αντικειμενικά κριτήρια που αφορούσαν πιο συγκεκριμένα: το κόστος λειτουργίας, τη δαπάνη συντήρησης, απόσβεση του έργου (εδώ θα πρέπει γίνει μια παρέμβαση, διότι, α. προφανώς η Δ.Ε.Υ.Α.ΑΡ. δεν έχει κάνει δαπάνες έργου, β. οι πολίτες από πρώτης του Καλλικράτη, καταβάλλουν ή έχουν προκαταβάλλει μέσω των λογαριασμών, +80% επι την κατανάλωσης το ειδικό τέλος για έργα, λόγω της επέκτασης ή της δημιουργίας της ή των, τοπικών ΔΕΥΑ )-εφαρμόζοντας σε κάθε μέτοχο, την μέθοδο του επιμερισμού, σύμφωνα με τον εξυπηρετούμενο πληθυσμό και τον αριθμό υδρομέτρων (αριθ. Πρωτ. 589-09/05/2007).

Αναφορικά με τα παραπάνω, να σημειωθεί, ότι τόσο το συμβούλιο του δήμου Μιδέας, όσο και αυτό των Μυκηνών, με τις Αποφάσεις τους, εξασφάλισαν το απαιτούμενο ποσό, το οποίο και διετέθη! στη ΔΕΥΑΑΡ.

Όλα τα παραπάνω, συνέβησαν με διαβούλευση και με σχετικές ενημερώσεις των ΔΣ, από τους κκ Κούρο, Πρόεδρο Δ.Ε.Υ.Α.ΑΡ., Καχριμάνη οι οποίοι κατά την τελευταία των επίσκεψη-ενημέρωση την οποία πραγματοποίησαν στον δήμο Μιδέας, ανακοίνωσαν έναν απρόβλεπτο παράγοντα, ο οποίος προέκυψε από την αρχαιολογία λόγω της διέλευσης του αγωγού, πράγμα το οποίο εκτίναξε τον προϋπολογισμό κατά 600000 επιπλέον ευρώ, τουτέστι 300000 έκαστος. Πάνω σε αυτό όμως, υπήρξε δήλωση-δέσμευση, ότι εντός 3 μηνών! το νερό θα έφτανε στις δεξαμενές της Αγίας Τριάδας, η λήξη της προθεσμίας, της δήλωσης-δέσμευσης, δια την ολοκλήρωση και λειτουργία του αγωγού, ήταν για τον Ιούνιο του 2010!

Στην αμέσως επάνω παράμετρο, λέει, ότι ο δήμος Μιδέας παρά τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες τις οποίες αντιμετώπιζε, με σχετική Απόφαση, εξασφάλισε το ανωτέρω ποσό! Το οποίο όμως, από πληροφορίες που υπήρξαν, το ποσό αυτό για άγνωστους λόγους δεν εκταμιεύτηκε-δεν μπορούσαν ωστόσο να παρέμβουν, διότι τότε ήταν η περίοδος κατάργησης του δήμου Μιδέας, και η δημιουργία του δήμου Ναυπλιέων.

Ως εδώ σημασία έχει, να ειπωθούν τα εξής:

1. Ο δήμος Μιδέας, επέδειξε σοβαρότητα και προκαταβολικά, προτού ακόμα ξεκινήσει η κατασκευή του αγωγού Λέρνης, μερίμνησε και κατόπιν τροφοδότησε κάθε κοινότητα με ποιοτικό, κατάλληλο νερό, σε επιλεγμένα σημεία, εντός των κοινοτήτων. Καθώς επίσης, τροφοδοτήθηκαν, με το ίδιο κατάλληλο νερό (προερχόμενο από την γεώτρηση της κοινότητας Μιδέας) τα καταστήματα παρασκευής αρτοσκευασμάτων (φούρνοι), ώστε να παρασκευάζουν ποιοτικά και ασφαλή προιόντα. Από επι Καλλικράτη εποχής, στην Τ.Κ. Ανυφίου, το μόνο σημείο το οποίο μεριμνήσαμε και τροφοδοτήθηκε με κατάλληλο νερό-το μόνο έργο το οποίο έγινε, έγινε μετά από συνεργασία εμού, του δημάρχου κ. Αναγνωσταρά, την κ. Αθανασούλη, την γνωμοδότηση του κ. Πατάτση περί της καταλληλόλητας και της άριστης ποιότητας του νερού της Μιδέας, και τη σύμφωνη γνώμη του εργολάβου της κατασκευής της εισόδου Ανυφίου κ. Σπανού, προκειμένου ο τελευταίος να κατασκευάσει απρόβλεπτο του αρχικού σχεδιασμού έργο-έτσι, το αίτημα μου εγκρίθηκε και κατόπιν τροφοδοτήθηκε το 1ο Αγγελοπούλειο δημοτικό σχολείο Ανυφίου, με νερό Μιδέας.

2. Το γεγονός, ό,τι παρά το ότι οι αγωγοί έφτασαν στις δεξαμενές, ότι έγινε η δοκιμαστική λειτουργία του έργου (εδώ και περίπου 7 χρόνια…, σύμφωνα με πληροφορίες!!! Η προ 5 μηνών δοκιμή, δεν ήταν η πρώτη όπως με ενημέρωσαν), και αφού η δοκιμαστική λειτουργία κρίθηκε επιτυχημένη-η πλειονότητα των δικαιούχων, δεν καρπώνεται το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης, σε κατάλληλο για οικιακή χρήση και ανθρώπινη κατανάλωση νερό. Τουναντίον, εξακολουθούμε να υδρευόμαστε άπαντες! με ακατάλληλο για οικιακή χρήση και ανθρώπινη κατανάλωση νερό, ενώ ο καρκίνος, θερίζει!

3. Στον τέως δήμο Μιδέας, οι μόνες περιοχές, οι οποίες επι Καλλικράτη κατάφεραν και υδρεύονται με πόσιμο νερό, είναι η Τ.Κ. Αργολικού μετά από παρέμβαση του δήμαρχου Αναγνωσταρά. Σήμερα λέγεται (έχω δει επίσημο από τη ΔΕΥΑΝ email να αναφέρει το γεγονός) ότι υδρεύεται η Τ.Κ. της Αγίας Τριάδας και το Παναρίτη. Στον αντίποδα, το Ανυφί, από οποίο αυτή τη στιγμή περνά πόσιμο νερό από το υπέδαφος του, και ακολουθεί τη κατεύθυνση της δεξαμενής της Αγίας Τριάδας, σφυράει για άλλη μια φορά, κλέφτικα! Σημείωση: σαφώς και δεν υπονοώ κάτι κατά των κοινοτήτων οι οποίες κατάφεραν να υδρεύονται.- αφήνω όμως αιχμές, κατά της ΔΕΥΑΝ και κατά παντός άλλου υπευθύνου, οι οποίοι κάνουν μικροπολιτική σε βάρος του καταναλωτικού κοινού/δημοτών-λυπάμαι, αλλά όταν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης και οι χειρισμοί παρέχουν προς χρήση κατά το δοκούν ένα έργο/αγαθό, τότε, η κίνηση είναι που προάγει τον διχασμό, ουχί η σκέψη.

Η σπάταλη ΔΕΥΑΝ

Το αρχικό σχέδιο, προέβλεπε το νερό να φτάσει στη δεξαμενή της Αγίας Τριάδος, και από κει με νέα δίκτυα, και άλλα αντλιοστάσια, να τροφοδοτηθούν με νερό οι δικαιούχοι. Η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. προέβη, όπως δείχνουν τα πράγματα, σε άλλου είδους παρεμβάσεις και σε εντελώς άλλη κατεύθυνση, από την αρχική φιλοσοφία. Ως κίνηση κατ εμέ είναι λογική, διότι ο αρχικός σχεδιασμός έλεγε, ότι ενώ το νερό εισέρχεται στον δήμο Ναυπλιέων μέσω Ανυφίου-το απομακρύνουμε από το σημείο εισόδου κατά 5 χιλιόμετρα στη δεξαμενή της Αγίας Τριάδας, και το φέρνουμε πίσω με νέο έργο, πράγμα παράλογο. Τη στιγμή που θα μπορούσαμε να πιάσουμε το νερό άμεσα, και οικονομικά, απευθείας από τον κεντρικό αγωγό, ο οποίος όχι μόνο! εισέρχεται από την Τ.Κ. Ανυφίου στον δήμο Ναυπλιέων, άλλα διασταυρώνεται και με το ήδη υπάρχον, και εν ενεργεία δίκτυο, τροφοδότη της δεξαμενής. Όλα αυτά τα παρουσιάζω αναλυτικά παρακάτω, η ΔΕΥΑΝ πάραυτα, επέλεξε την πιο κοστοβόρα λύση. Επίσης από τις 03/11/2017, έχω καταθέσει με τη διαδικασία του ΔΚΚ και το άρθρο 95 παρ. 2 του ν. 3463/2006 & το άρθρο 67 παρ.2 του 3852/10 δυο σχετικές αποφάσεις, με τίτλο:¨

1. Περί εισήγησης, προτεραιότητας ύδρευσης, της Τ.Κ. Ανυφίου με νερό από την πηγή της Λέρνης. Έκτακτο, για τους λόγους: 1. Ο αποκλεισμός της άμεσης σύνδεσης με ποιοτικότερο νερό, έγινε ερήμην της Τ.Κ. Ανυφίου, αυθαιρέτως-οι προτεραιότητες και οι αποκλεισμοί έγιναν χωρίς διαβούλευση, συνέβη προφανώς με ατομική πρωτοβουλία, 2. Ο χώρος ‘’υποδοχής’’ του έργου, είναι η Τ.Κ. Ανυφίου, 3. Η Τ.Κ. Ανυφίου είναι επιβαρυμένη εκτός από τα νιτρικά, και με την από την επιστημονική κοινότητα χαρακτηρισμένη ως καρκινογόνος-τερατογόνος-μεταλλαξιογόνος τριπλής δράσης χημική ουσία, με την ονομασία εξασθενές χρώμιο, 4. Το έργο σύνδεσης της δεξαμενής της Τ.Κ. Ανυφίου με τον κεντρικό αγωγό, έχει μικρές απαιτήσεις ολοκλήρωσης, 5. Η δεσμευμένη ποσότητα νερού (40 κυβικά), δεν επαρκεί δια την απρόσκοπτη υδροδότηση των προτεινόμενων περιοχών, οπότε ως έργο θα είναι προβληματικό ως προς την αποτελεσματικότητα-ακόμα και για την Τ.Κ. Ανυφίου η επάρκεια είναι οριακή, μιας και λείπουν 10+ κυβικά για την απρόσκοπτη ύδρευση 6. Διαφύλαξη των δικαιωμάτων των κατοίκων-προστασία από τους αποκλεισμούς 7. Η Τ.Κ. Ανυφίου, πάντα αγωνίστηκε, και πάντα συμπεριέλαβε στις προτεραιότητες! την υδροδότηση των κατοίκων με ποιοτικό κατάλληλο νερό, βλέπε επιχειρησιακό πρόγραμμα 2011-12-13-14 & τις λοιπές, σχετικές με το θέμα, Αποφάσεις κ.α.

2. Περί εισήγησης κατάθεσης, ολοκληρωμένης πρότασης, δια την άμεση διασύνδεση της δεξαμενής ύδρευσης της Τ.Κ. Ανυφίου, με τον κεντρικό αγωγό έργου με το νερό Λέρνης.

Χάρτης

* Με πράσινο χρώμα, αριθμημένο ως 1: Απεικονίζεται η χάραξη του αγωγού ο οποίος τροφοδοτεί αυτή τη στιγμή με ακατάλληλο νερό, το δίκτυο ύδρευσης, το οποίο με τη σειρά του τροφοδοτεί τη δεξαμενή Ανυφίου. Γεωγραφικό μήκος σημείου Α. 37°39’22.94’’ Β, 22°46’36.43’’Ε με υψομετρικό 18m. Σημείο Β. 37°40’04.39’’Β, 22°47’48.23’’Ε, υψομετρικό 45m. Αγωγός, συνολικού μήκους, 2420 μέτρα.

* Με πορτοκαλί χρώμα, αριθμημένο ως 4: Απεικονίζεται ο νέος αγωγός, ο οποίος κατασκευάστηκε από τη ΔΕΥΑΝ, και σκοπό έχει, να συνδέσει τον αγωγό της Λέρνης με το υπάρχον παραπάνω πράσινο δίκτυο τροφοδοσίας της δεξαμενής. Γεωγραφικό μήκος σημείου Α. 37°39’07.88’’Β, 22°47’04.74’’Ε, με υψομετρικό 18m. Σημείο Β. 37°39’22.94’’Β, 22°46’36.43’’Ε, υψομετρικό 18 m. Αγωγός, συνολικού μήκους, 1100 m. Το έργο, είναι μέρος της σύμβασης έργου με την ονομασία <<ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ Δ.Δ. ΑΝΥΦΙΟΥ-ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ>>, το οποίο κατακυρώθηκε, αφού έλαβε έκπτωση 49,71% από τον μειοδότη, με τελικό το ποσό των 30171.93 ευρά, στην 34η/ 2017 συνεδρίαση της ΔΕΥΑΝ.

Σημείωση: Η σύνδεση του πράσινου αγωγού με τον πορτοκαλί, μεταφέρουν το νερό σε μια απόσταση 3500m, το δίκτυο αυτό, παρουσιάζει, α. πολλές καμπυλώσεις (άρα αύξηση τριβών), β. μια σημαντική εναλλαγή του υψομετρικού αφού από τα 18m στη βάση, το νερό φτάνει στα 45m στα οποία βρίσκεται η δεξαμενή, γ. έχει την ανάγκη τοποθέτησης δεύτερης κίνησης προκειμένου να γίνει η απρόσκοπτη μεταφορά του ύδατος.. Όλα αυτά είναι που κάνουν το έργο να έχει υψηλές κατασκευαστικές ανάγκες, αυξημένη συντήρηση, και να έχει πάγια αυξημένες απαιτήσεις σε ενέργεια-πράγματα τα οποία; θα καλεστεί ο πολίτης να τα αποπληρώσει.

*Με κόκκινο χρώμα, αριθμημένο ως 5: Απεικονίζεται η πορεία που ακολουθεί, ο διαδημοτικής συνεργασίας των τέως δήμων Μιδέας & Μυκηνών, αγωγός της Λέρνης. Ο οποίος, ξεκάθαρα διασχίζει το Ανυφί, ακολουθώντας την οδό Κουρτακίου-Μάνεση και στο εργοστάσιο του κ. Μητροσύλη διακλαδώνεται: ακολουθώντας πορεία, α. δεξιά προς Πουλακίδα για την σύνδεση της δεξαμενής της Αγίας Τριάδας, β. αριστερά ακολουθεί την οδό Ανυφί-Νέο Ηραίο, περνώντας έμπροσθεν της Ευαγγελίστριας Ανυφίου.

*Με ροζ χρώμα αριθμημένο ως 3: Απεικονίζεται ο κατασκευασμένος αγωγός από την δήμαρχο Μιδέας κ. Τζιάρου, και είχε σκοπό να εξυπηρετήσει το βόρειο τμήμα του Ανυφίου, το οποίο υπέφερε σε πίεση δικτύου. Ο αγωγός αυτός κατασκευάστηκε βάση μελέτης, και δεν λειτούργησε ποτέ, ήταν αναποτελεσματικός. Το πρόβλημα επιλύθηκε με συνεργασία που είχα με τη ΔΕΥΑΝ, και τη τοποθέτηση πιεστικών inverters. Ο αγωγός αυτός αν και σε αδράνεια, φρονώ μπορεί να θεωρηθεί σε αναμονή, και θα μπορούσε ευκαιριακά να συνδέσει τον αγωγό της Λέρνης, με την δεξαμενή με μικρό κόστος έργου & ενέργειας μεταφοράς. Το έργο το οποίο απαιτείται για τη σύνδεση, αφορά την επέκταση κατά 20 m, max του αγωγού, και μια μετατροπή στη δεξαμενή προκειμένου να αλλάξει χρήση και από τροφοδότης αγωγός της κοινότητας, να γίνει τροφοδότης της δεξαμενής-αντίθετη φορά έργου. Γεωγραφικό μήκος σημείου Α. 37°39’38.32’’Β, 22°47’28.23’’Ε με υψομετρικό 28m. Σημείο Β. 37°40’04.39’’Β, 22°47’48.23’’Ε με υψομετρικό 45m. Αγωγός συνολικού μήκους 960m-τη θεωρώ ως λύση, την πιο ενδιαφέρουσα, και πιο συμφέρουσα, διότι επεμπλέκει το σύνολο του αγωγού ο οποίος αυτή τη στιγμή τροφοδοτεί τη δεξαμενή και μπορεί επι τη ευκαιρία να παραχωρηθεί σε πρώτη φάση στον τομέα της άρδευσης προς εξυπηρέτηση του κοινού, και γιατί όχι; σε πιθανότητα ύπαρξης κέρδους στην άρδευση, με ειδικές αποφάσεις να αποπληρωθεί το ενεργειακό κόστος της ύδρευσης προκειμένου να μην υπάρξουν πιθανές αυξήσεις της τιμής του πόσιμου ύδατος.

*Με κίτρινο χρώμα, αριθμημένο ως 2: Απεικονίζεται μια ακόμα λύση, και η ποιο συμφέρουσα διότι ο αγωγός της Λέρνης με τον αγωγό πράσινου χρώματος διασταυρώνονται και με ελάχιστο αξίας έργο μπορεί να γίνει η άμεση σύνδεση, κόστους μαξ 200 ευρώ. Το κακό αυτής της λύσης, είναι ότι δεσμεύει το δίκτυο, και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην άρδευση. Γεωγραφικό μήκος σημείου Α. 37°39’42.91’’Β,22°47’21.18’’Ε με υψομετρικό 29m. Σημείο Β. 37°40’04.39’’Β, 22°47’48.23’’Ε με υψομετρικό 45m. Αγωγός συνολικού μήκους, 950m.

Η αναρμόδια ευθηνών, ΔΕΥΑΝ.

Η Δ.Ε.Υ.ΑΝ. δηλώνει αναρμόδια, ενώ ονομάζει ως υπεύθυνη τη Δ.Ε.Υ.Α.ΑΡΜ:

1. Αναρμόδια δήλωσε στην απάντηση στον ΣτΠ, μέσω του εγγράφου της η ΔΕΥΑΝ, το οποίο έλαβε αριθ. Πρωτ. 373-29/03/2016.

2. Αναρμόδιοι δήλωσαν κατά την τοποθέτηση τους, οι του δήμου Ναυπλιέων και της ΔΕΥΑΝ, στη συνέλευση των κατοίκων με θέμα το νερό, την οποία είχα συγκαλέσει επι προεδρίας μου.

3. Αναρμόδιοι δήλωσαν στην κατάθεση τους, οι της ΔΕΥΑΝ στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, μετά από Εισαγγελική εντολή, λόγω της αναφοράς την οποία είχα καταθέσει ως πρόεδρος της Τ.Κ. Ανυφίου, περί της τοξικότητας του παρεχόμενου νερού ύδρευσης.

4. Αναρμόδιος δήλωσε ο μάρτυρας, ο οποίος εκπροσωπούσε τη ΔΕΥΑΝ, κατά την ώρα των ασφαλιστικών μέτρων, τα οποία είχα καταθέσει ως άτομο.

5. Κ.λ.π.

Η πολύπαθη υδροδότηση Λέρνης, είναι μια πονεμένη ιστορία. Προσπάθησα να συρρικνώσω όσο το δυνατόν το κείμενο, ενώ παράλληλα προσπάθησα να το κάνω όσο πιο κατανοητό μπορούσα. Αν κάποιος θίγεται μέσα από αυτό το άρθρο, δεν έχει παρά να αναζητήσει αξιώσεις από μέρους μου. Εγώ πάντως, προκαταβολικά το λέω, ως μάρτυρες θα καλέσω άπαντες τους τέως δημάρχους, καθώς επίσης, επιφυλάσσομαι, και για περεταίρω κατά το νομό ενέργειες.

Μ.Τ.Σ./Τ.Π. της Τ.Κ. Ανυφίου του δήμου Ναυπλιέων
ΚΩΝ/ΝΟΣ Π. ΚΑΡΑΜΠΗΣ»