ΚοινωνίαΑρχείο

Το πλήγμα που υπέστη η Πρωτοβάθμια Υγεία στην Αργολίδα δεν έχει θεραπευθεί

Ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ Αργολίδας εκφράζοντας το σύνολο των γιατρών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) των Κέντρων Υγείας Αστικού τύπου (πρώην Ιατρεία ΙΚΑ) του νομού, επικαιροποίησε με Γενική του Συνέλευση τις εκτιμήσεις του και τα αιτήματα του, όσον αφορά την ΠΦΥ της Αργολίδας.

Όπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους ο Πρόεδρος Προκόπης Κωστάκης και ο Γενικός Γραμματέας Βασίλης Μπούρης: 

Το τρομακτικό πλήγμα που υπέστη το 2014 η Δημόσια Πρωτοβάθμια Υγεία στην περιοχή μας (όπως και συνολικά στην χώρα) δεν έχει ακόμη «θεραπευθεί».

Οι ελλείψεις Ιατρικού προσωπικού, των μονάδων Άργους και Ναυπλίου, που επιτάθηκαν με αποχωρήσεις – συνταξιοδοτήσεις, δεν αναπληρώνονται με το ρυθμό που οι ανάγκες της κοινωνίας απαιτούν. Οι νέες προσλήψεις Ιατρών Ειδικοτήτων που έγιναν (οι οποίες να σημειωθεί ήταν εξαιρετικά απαραίτητες γεγονός που καταδεικνύεται από την ήδη υπερπλήρη λίστα ραντεβού των συναδέλφων αυτών), έγιναν με το καθεστώς του επικουρικού ιατρού που πέραν της εργασιακής ανασφάλειας που συνεπάγεται, είναι μάλλον αδόκιμο για την ΠΦΥ , όπου η προσωπική και σταθερή σχέση γιατρού – ασθενή πρέπει να είναι η επιδιωκόμενη.

Οι γιατροί υπό καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (Π.Α.Α.) αναμένουν ακόμα την ουσιαστική εξομοίωση τους με τους γιατρούς κλάδου ΕΣΥ σε μια σειρά από ζητήματα που παραμένουν αδιευκρίνιστα (συνταξιοδοτικό, μισθολογικό, εφημεριακό, απογευματινά ιατρεία κλπ).

Οι γιατροί Π.Ε., που υπηρετούν υπό δικαστική προστασία και εξακολουθούν να αποτελούν την πλειοψηφία των γιατρών του ΚΥ Άργους, στο τέλος του 2018 με βάση τον ισχύοντα νόμο 4461/2017, οδηγούνται οι περισσότεροι, στην έξοδο από το σύστημα, με τραγική συνέπεια τον κίνδυνο αιφνιδιαστικής κατάρρευσης της Δημόσιας ΠΦΥ στην πόλη του Άργους. Σε μια πόλη όπου χάρις και στους αγώνες μας, η Δημόσια ΠΦΥ παρέμεινε όρθια παρά τον καταστροφικό νόμο Γεωργιάδη το 2014.

Η επαναπρόσληψη των γιατρών που δικαιώθηκαν δικαστικά (για την βίαιη απόλυση τους το 2014) ήδη από τέλη Ιανουαρίου, καθυστερεί από την 6η ΥΠΕ σε αντίθεση με τα όσα συμβαίνουν για την ίδια περίπτωση στην 1η ΥΠΕ (Αθήνα), στερώντας κρίσιμες Ειδικότητες από τις μονάδες.

Η ανακήρυξη των Παθολόγων των ΚΥ σε οικογενειακούς γιατρούς πέραν του ότι είναι αυθαίρετη, θα δημιουργήσει σοβαρές δυσλειτουργίες στην εξυπηρέτηση των πολιτών από τα ΚΥ επιμηκύνοντας τα ραντεβού απελπιστικά.

Είναι φανερό ότι απαιτούνται μέτρα, τόσο από πλευράς Υπουργείου όσο κι από πλευράς 6ης ΥΠΕ, μέτρα που θα σταθεροποιήσουν τα όποια μικρά βήματα έχουν συντελεσθεί αλλά και θα κατοχυρώσουν την ίδια την ύπαρξη, την προτεραιότητα και τον Δημόσιο χαρακτήρα της ΠΦΥ.

Τέτοια μέτρα είναι:

1. Η επίλυση του θέματος των επικουρικών με την προκήρυξη θέσεων μονίμων γιατρών Ειδικοτήτων με π.χ. αυξημένη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας στην Π.Φ.Υ.

2. Δυνατότητα τέλεσης εφημεριακού έργου ή και απογευματινών ιατρείων στους γιατρούς Π.Φ.Υ. κλάδου ΕΣΥ (εφόσον το επιθυμούν).

3. Άμεση υλοποίηση δικαστικών αποφάσεων που αφορούν επαναπρόσληψη δικαιωθέντων συναδέλφων.

4. Επανεξέταση, από όλες τις πλευρές, των συνεπειών που προκύπτουν σε ένα εξάμηνο περίπου από τον απορφανισμό των Μονάδων από ιατρικό προσωπικό (τονίσαμε στην περιοχή μας ιδιαίτερα το Κ.Υ. Άργους) λόγω εφαρμογής του ν. 4461/2017.

5. Η ανάπτυξη των ΤΟΜΥ να μην γίνει σε βάρος των ΚΥ ούτε με την αυθαίρετη ανακήρυξη των γιατρών των ΚΥ Άργους και Ναυπλίου σε «οικογενειακούς» γιατρούς“.