ΚοινωνίαΑρχείο

Camper Stop και στο Ναύπλιο

Στα παράπονα που κάνουν λόγο για προτροπές Γερμανών προς το ελεύθερο κάμπινγκ στην Αργολίδα απαντά η Ελληνική Λέσχη Αυτοκινούμενων Τροχόσπιτων, με αφορμή την άποψη που εξέφρασαν οι ιδιοκτήτες κάμπινγκ Αργολίδας – Πελοποννήσου πριν από περίπου δύο εβδομάδες, μετά από συνάντηση που είχαν με πολιτικούς φορείς.

Όπως σημειώνεται στην επιστολή της Λέσχης προς το anagnostis.org:

«Το άρθρο σας μεταφέρει μονομερώς την άποψη των ιδιοκτητών κάμπινγκ Αργολίδας-Πελοποννήσου η οποία ισχυρίζεται ότι υπάρχει ασάφεια ως προς το τι συνιστά εγκατάσταση αυτοκινουμένων κατά τον Νόμο 4403/16 παρ.31, και προτείνει ως θεραπεία της “άθλιας κατάστασης που βιώνουν τα κάμπινγκ της Αργολίδας” να επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο και αφαίρεση πινακίδων όταν ο τουρίστας διαπράττει (το έγκλημα) της διανυκτέρευσης μετά τις 11 το βράδυ.    

Καταρχήν θεωρούμε αυτονόητο ότι για την “άθλια κατάσταση που (ισχυρίζονται ότι) βιώνουν τα κάμπινγκ της Αργολίδας”  δεν ευθύνονται βεβαίως τα αυτοκινούμενα που δεν τα προτιμούν, άλλωστε τα αυτοκινούμενα είναι πάντα μία ισχνή μειοψηφία μέσα στα κάμπινγκ, αλλά το γεγονός ότι πολλά κάμπινγκ διαθέτουν μη-ελκυστικές παλιές και απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις, προσφέρουν ελλιπείς υπηρεσίες, πολλά έχουν μετατραπεί σε ημι-μόνιμους παραθεριστικούς οικισμούς με μόνιμη εγκατάσταση σκηνών και συρόμενων τροχόσπιτων, και δεν έχουν ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με αντίστοιχα κάμπινγκ στην Ευρώπη.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο οδικός περιηγητικός τουρισμός με αυτοκινούμενα είναι ευπρόσδεκτος με ζεστά και φιλικά αισθήματα  σε όλες τις γειτονικές μας χώρες και σε όλα τα μέρη της Ευρώπης. Και όλες αυτές οι χώρες ανεξαιρέτως διαθέτουν υποδομές και ειδικούς χώρους, τους λεγόμενους camper-stop για την διαμονή, παραμονή, διευκόλυνση και διανυκτέρευση των αυτοκινουμένων.   

Και το ίδιο θα έπρεπε να γίνεται και στην Ελλάδα: Να γινόμαστε οι ιδιοκτήτες κάμπερ, Έλληνες και αλλοδαποί, δεκτοί με ενθουσιασμό και ζεστά και φιλικά αισθήματα φιλοξενίας, διότι τουρίστες είμαστε και εμείς, με την μία και μόνη διαφορά ότι κοιμόμαστε μέσα στα αυτοκινούμενα, τα οποία είναι κατασκευασμένα εξ αρχής γι΄αυτό το σκοπό. Όμως ζούμε στην πόλη και την περιοχή που επισκεπτόμαστε: ψωνίζουμε από τα τοπικά καταστήματα, επισκεπτόμαστε τις  ταβέρνες, εστιατόρια και καφετερίες, γιατρούς και φαρμακεία, συμμετέχουμε στην πολιτιστική ζωή των πόλεων και γενικά διαβιούμε  όπως ακριβώς και οι ντόπιοι, ξοδεύοντας ίσως λίγα περισσότερα χρήματα από τους ντόπιους, γιατί α) βρισκόμαστε σε κατάσταση και διάθεση διακοπών και β) επειδή η ομάδα μας απαρτίζεται κυρίως από άτομα τρίτης ηλικίας  χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις. 

Δραττόμαστε της ευκαιρίας να σας δώσουμε μερικές πληροφορίες για τους χώρους Στάθμευσης και Υποστήριξης Αυτοκινούμενων Τροχόσπιτων, τα Camper Stop τα οποία σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα λειτουργούν είτε ως Δημοτικοί ή ως ιδιωτικοί χώροι. Οι συγκεκριμένοι χώροι έχουν σχεδιαστεί είτε για την αποκλειστική χρήση από αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, ή αποτελούν ένα τμήμα των γενικότερων χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων, και λειτουργούν σε όλες τις πόλεις και σε όλα τα τουριστικά χωριά. Επίσης πάμπολλα κάμπινγκ στην Ευρώπη, διαθέτουν ξεχωριστούς χώρους για τα αυτοκινούμενα με τις βασικές υποδομές,  χωρίς οι ιδιοκτήτες τους να κάνουν χρήση των λοιπών υποδομών, με ειδικές μειωμένες τιμές. 

Camper Stop

Τα κάμπερ-στοπ δημιουργούνται σε επίπεδους  χώρους χωρίς ιδιαίτερες εγκαταστάσεις, και υποστηρίζονται από προσωπικό το οποίο επισκέπτεται τον χώρο για να ασκήσει έλεγχο ή για να εισπράξει το αντίτιμο της παραμονής. Πάρα πολλές φορές λειτουργούν χωρίς προσωπικό με την εγκατάσταση ειδικών κερματοδεκτών. Οι υποδομές για να λειτουργήσει ένας χώρος ως camper- stop είναι:

  • Μία ή περισσότερες παροχές νερού
  • Μια αποχέτευση για τα γκρίζα λύματα (νερά κουζίνας και μπάνιου).
  • Μία αποχέτευση για τα μαύρα λύματα (από την βιολογική χημική τουαλέτα)

Πέραν όμως των παραπάνω υποδομών πολλά camper stop προσφέρουν επιπλέον:

  • Ηλεκτρικό ρεύμα με κερματοδέκτες
  • Ασφάλεια με περίφραξη του χώρου ή με λειτουργία κάμερας
  • Πάρα πολλοί χώροι είναι φωτιζόμενοι και ασφαλτοστρωμένοι με διαγραμμίσεις

Όταν υπάρχει χρέωση, γιατί πλείστα όσα δημοτικά κάμπερ-στοπ είναι δωρεάν, το κόστος στάθμευσης και διαμονής κυμαίνεται από δύο μέχρι και δέκα ευρώ για κάθε μέρα ανάλογα με τις προσφερόμενες υπηρεσίες.  Για κάθε αυτοκινούμενο απαιτείται έκταση περίπου 40 μ² και οπωσδήποτε διάδρομοι για τις μετακινήσεις των οχημάτων κατά την άφιξη και αναχώρηση.

Σήμερα σε όλη την Ευρώπη και τα τελευταία χρόνια και στην Τουρκία λειτουργούν χώροι camper-stop για την εξυπηρέτηση είτε ολίγων (5-10) είτε πολλών αυτοκινούμενων. Επίσης στους αυτοκινητόδρομους στην Ευρώπη όλα τα πρατήρια καυσίμων διαθέτουν τις στοιχειώδεις υποδομές (νερό και αποχέτευση) για να εξυπηρετήσουν τα αυτοκινούμενα δωρεάν. 

Οι ιδιοκτήτες αυτοκινούμενων τροχόσπιτων ενημερώνονται για την ύπαρξη camper stops στα μέρη που θέλουν να επισκεφθούν μέσω σχετικής ετησίως ανανεούμενης βιβλιογραφίας (Camper-Stops εκδόσεις Vicarious, Stellplatz Board Atlas Γερμανική έκδοση, Aires de Service Γαλλική έκδοση,  Aree de Sosta Ιταλική έκδοση Cartografia Belletti) σε έντυπη ή σε ηλεκτρονική μορφή, είτε από ειδικούς διαδικτυακούς τόπους (π.χ. www.campingcar-infos.com   https://www.campercontact.com/en/  Σε όλες τις προαναφερθείσες εκδόσεις αναφέρεται ρητά ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει ειδικούς χώρους για αυτοκινούμενα τροχόσπιτα camper-stops.

Όπως αντιλαμβάνεσθε, η έλλειψη επισήμων camper stops στην Ελλάδα είναι αντικίνητρο για την προσέλκυση τουρισμού μέσω των αυτοκινούμενων τροχόσπιτων, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο κάθε χρόνο  στο εξωτερικό. Εκτιμάται ότι στην Ευρώπη κυκλοφορούν τουλάχιστον 10.000.000 δέκα εκατομμύρια κάμπερ, πολλά από τα οποία θα μπορούσε να κάλλιστα να προσελκύει η Ελλάδα με το καλό της κλίμα, τις καταπληκτικές της θάλασσες και τον απαράμιλλο αρχαιολογικό της πλούτο, εάν φυσικά διέθετε μία θετική  προσέγγιση ως προς τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, και δεν ξόδευε τον χρόνο της προσπαθώντας να βρει τρόπους τιμωρίας όσων την επισκέπτονται, όπως προφανώς θέλει να κάνει η Ένωση των καμπιτζήδων της περιοχής σας (η οποία είναι μία μεμονωμένη περίπτωση).  Επίσης ο Δήμος του Ναυπλίου ειδικά, θα μπορούσε να είχε σημαντικά πρόσθετα έσοδα εάν έφτιαχνε ένα κάμπερ-στοπ στην τεράστια και ανεκμετάλλευτη περιοχή του λιμανιού και στην γειτονική Καραθώνα.    

Έχουμε θέσει στο παρελθόν την άποψη αυτή υπόψη του κ. Δημάρχου και του Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, και λάβαμε διαβεβαιώσεις ότι στο Λιμάνι του Ναυπλίου και στην Καραθώνα όταν θα αναμορφωθούν, θα διατεθεί  ένας χώρος ως κάμπερ-στοπ για τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα. Διαβεβαιώσεις όμως οι οποίες όμως έμειναν στο επίπεδο των διαβεβαιώσεων όπως γνωρίζετε εσείς καλύτερα από εμάς.    

Ενημερωτικά θα θέλαμε να σας αναφέρουμε ότι Η Ελληνική Λέσχη Αυτοκινουμένων Τροχόσπιτων (ΕΛΑΤ) είναι ο μοναδικός Σύλλογος στην Ελλάδα που εκπροσωπεί τους ιδιοκτήτες αυτοκινουμένων τροχόσπιτων στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.   Η ΕΛΑΤ είναι ένας Σύλλογος εθελοντικού, μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Λεσχών Αυτοκινουμένων, η οποία έχει ως μέλη της Λέσχες Αυτοκινουμένων από όλη την Ευρώπη.

Να προσθέσουμε ότι υπό την ιδιότητά μας ως μέλους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Λεσχών Αυτοκινουμένων λάβαμε και λαμβάνουμε συνεχώς  παράπονα από Έλληνες αλλά και Ευρωπαίους ιδιοκτήτες κάμπερ σχετικά με τις οχλήσεις που δέχονται από την Τουριστική Αστυνομία της περιοχής σας όταν τολμούν να βγάλουν μία καρέκλα έξω για να απολαύσουν τον ήλιο ή την θάλασσα. Και βεβαίως δεν θέλουμε να γίνουμε συνήγοροι παρανόμων πράξεων ούτε διεκδικούμε το “δικαίωμα” στην παρανομία, αλλά θεωρούμε ότι πολύ μεγαλύτερη σημασία από το γράμμα του νόμου έχει η ουσία, ήτοι η προαγωγή του τουρισμού όλων των μορφών, την οποία φορείς της περιοχής σας όπως η Ένωση των Ιδιοκτητών Κάμπινγκ αγνοεί επιθετικά.

Η ΕΛΑΤ για να διαφημίσει και να προωθήσει έμπρακτα τον οδικό περιηγητικό τουρισμό με αυτοκινούμενα στην Ελλάδα, είχε αναλάβει τον Μάιο του 2016 την διοργάνωση της ετήσιας Πανευρωπαϊκής Συγκέντρωσης Αυτοκινουμένων στην οποία συμπεριέλαβε το Ναύπλιο, την Πάτρα και το Κατάκολο».