ΠολιτισμόςΑρχείο

Άρεσαν Φιλιππίδης – Χαϊκάλης στην πρεμιέρα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Η φράση του Αριστοφάνη «και η κωμωδία σοβαρό θέατρο είναι» που ακούστηκε στο Αργολικο θέατρο από τα χείλη του Πέτρου Φιλιππιδη, δίνει και το ύφος της παράστασης «Αχαρνής» σε παραγωγή των Θεατρικών Επιχειρήσεων Τάγαρη και σκηνοθεσία του Κώστα Τσιάνου, που άνοιξε την αυλαία του φετινού φεστιβάλ Επιδαύρου την Παρασκευή 29/6. 

Χωρίς ακρότητες στη σκηνοθεσία και τα σκηνικά, με την άριστη απόδοση του Φιλιπιδη στο ρόλο του Δικαιόπολι αλλά και τον Παύλο Χαικαλη να αρέσει στο ρόλο του Λάμαχου και μαζί πολλούς ακόμα γνωστούς ηθοποιούς, η παράσταση μπορεί να μην ξεσήκωσε το κοινό, όμως άρεσε. 

Τον Μεγαρίτη ενσάρκωσε ο Κώστας Κόκλας, στον ρόλο του Θηβαίου ο Τάκης Παπαματθαίου και Ευριπίδης ο Ιωάννης Παπαζήσης. Πρωταγωνίστησε επίσης ο Χορός των Αχαρνέων, που αποτελείται από 14 ηθοποιούς και μουσικούς.

Ο 19χρονος Αριστοφάνης παρουσίασε την κωμωδία «Αχαρνής» στα Λήναια το 425 π.Χ., στον έκτο χρόνο του Πελοποννησιακού πολέμου, αποσπώντας το πρώτο βραβείο. Στόχος του ήταν να γελοιοποιήσει τον πόλεμο και τους πολεμοκάπηλους και να εκφράσει τη λαχτάρα των ανθρώπων για ειρηνική ζωή.

Η παράσταση επαναλαμβανεται και απόψε Σάββατο στις 9μμ στο Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου.

Αχαρνής στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Αχαρνής στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Αχαρνής στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου