ΚοινωνίαΑρχείο

Όμάδα Γυναικών Ναυπλίου: Ο αγώνας για δημόσια δωρεάν υγεία είναι αγώνας για τη ζωή

Η Ομάδα Γυναικών Ναυπλίου, ενώνει τη φωνή της και τη δράση της με το κάλεσμα φορέων και σωματείων από το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών, τη Τρίτη στις 3 Ιουλίου και ώρα 20:00 στο Εργατικό Κέντρο Άργους, και καλεί τις γυναίκες να πάρουν μαζικά μέρος.

Όπως σημειώνουν:

«Η υγεία πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό, δικαίωμα του κάθε ανθρώπου και ιδιαίτερα των γυναικών. Δεν είναι προσωπική ή οικογενειακή υπόθεση, αλλά ευθύνη και υποχρέωση του κράτους να την εξασφαλίσει ισότιμα και δωρεάν για όλους.

Οι γυναίκες έχουν πρόσθετες και εξειδικευμένες ανάγκες για υπηρεσίες υγείας- πρόνοιας οι οποίες προκύπτουν απ’ τον βιολογικό ρόλο της μητρότητας αλλά και από την ανισότιμη θέση τους στην κοινωνία. Οι πρόσθετες αυτές ανάγκες αρχίζουν από την παιδική- σχολική ηλικία, αυξάνονται στην εφηβεία και την αναπαραγωγική περίοδο και εξακολουθούν να υφίστανται μέχρι τα γηρατειά.

Η πολιτική όμως που ακολουθείται στον τομέα της υγείας απ’ όλες τις κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων, είναι πολιτική συναποφασισμένη στο πλαίσιο της Ε.Ε. όπου και εφαρμόζεται, που θεωρεί την παροχή υπηρεσιών υγείας κόστος αλλά και κερδοφόρο εμπόρευμα, ατομική υπόθεση για τους πολλούς και φιλανθρωπία για τους εξαθλιωμένους.

Αυτά που βιώνουν σήμερα οι γυναίκες οδηγούν στο Μεσαίωνα. Γιατί τί άλλο είναι αν όχι Μεσαίωνας η περικοπή του επιδόματος τοκετού παρά μόνο αν γεννήσουν στα σπίτια τους!! Ποια κατάρα της Εύας κουβαλάνε οι γυναίκες όταν παροτρύνονται για τοκετό στο σπίτι, αυξάνοντας σε πολλαπλάσιο βαθμό το κίνδυνο επιπλοκών και θνησιμότητας για τις ίδιες και τα παιδιά τους;

Οι υπηρεσίες υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς είναι ανύπαρκτες, ανεπαρκείς, και παραδομένες στον ιδιωτικό τομέα. Με φιλανθρωπίες και πασαλείμματα τύπου κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, γυναίκες και άνδρες των πιο φτωχών λαϊκών στρωμάτων, βιώνουν τι σημαίνει υγεία κόστος- όφελος.

Τα μέτρα που παίρνονται δεν είναι με βάση τις ανάγκες ολόκληρης της οικογένειας, αλλά με βάση την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Η δραματική μείωση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, οδήγησε με όλο και πιο γρήγορο ρυθμό στην απαξίωση του Νοσοκομείου Ναυπλίου με οδυνηρές συνέπειες για το ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό προσωπικό και για το λαό της περιοχής.

Οι ελλείψεις είναι τεράστιες και η κατάσταση δραματική και επικίνδυνη.

Δεν μπορεί να αφηνόμαστε στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων.

Ποιο είναι το ζητούμενο για τους κυβερνώντες; Πως θα συρρικνώσουν το λειτουργικό κόστος, να μπαλώσουν τρύπες στις οργανικές θέσεις χωρίς προσλήψεις και πως θα ικανοποιήσουν τους τουριστικούς πράκτορες και τα κρουαζιερόπλοια!!!

Ο μεγαλύτερος εχθρός είναι η αδράνεια. Πρέπει να πιστέψουμε στη δύναμή μας».