ΨυχαγωγίαΑρχείο

Ροντέο με ταύρους και τσόντες στο Παλαμήδι; Γιατί όχι;

Την ιδιωτικοποίηση του Παλαμηδιού και άλλων αρχαιολογικών χώρων, προτείνει ο Θάνος Τζήμερος μέσα από άρθρο του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα kourdistoportocali.com, θέτοντας ως παράδειγμα εναν …Τεξανό επενδυτή! 

Επικές ατάκες όπως: «Πάει να γυρίσει τσόντες – ΟΠΑ ! εκεί τον σταματάει το κράτος και καλά κάνει. Τσόντες όχι. Γάμους ναί, αλλά χωρίς τακούνια γιατί χαλάει το δάπεδο» και «Το κράτος απαγορεύει μόνο τα ροντέο με ταύρους στο Παλαμίδι», μας χαρίζουν άφθονο γέλιο…

Ροντέο με ταύρους

Το εν λόγω άρθρο -αν και δεν είναι κάτι που αξίζει να το πάρει κάποιος στα σοβαρά- προκάλεσε τη δημόσια τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου της «Άλλης Πρότασης» Μπάμπη Αντωνιάδη ο οποίος σημειώνει:

Διαβάζοντας ένα παράδειγμα για στρατηγικές ανάπτυξης ενός αρχαιολογικού χώρου, όπως είναι το κάστρο Παλαμηδίου, απορώ με πολλά πράγματα, περισσότερο όμως με την ευκολία διατύπωσης νέων και υποτίθεται καινοτόμων ιδεών. Απορώ ακόμα πιο πολύ που ορισμένοι τις θεωρούν τόσο έξυπνες ώστε να τις αναπαράγουν.

Θέμα μας: Ένα Τεξανός επενδυτής στο Παλαμήδι…

Το Παλαμήδι σήμερα:

1. Το 2017, το Παλαμήδι επισκέφτηκαν 206.000 άτομα. Δεν θα το έλεγα και μικρό νούμερο. Θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερο. Και με πολίτικες που δεν είναι αναγκαίο να προέρχονται από κάποιον Τεξανό επενδυτή με πούρο…

2. Οι εισπράξεις του υπουργείο Πολιτισμού ήταν 778.000 ευρώ. Ποσό όχι μικρό ….και χωρίς να πουλάει σέλες .

3. Συναυλίες διοργανώνονται και αγώνας δρόμου γίνεται από τα σκαλοπάτια σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Και επισκέπτες υπάρχουν που φορούν μπότες, χωρίς να είναι Τεξανοί.

4. Και γάμοι γίνονται με άδεια από την αρχαιολογική υπηρεσία, χωρίς να υπάρχει κανείς Τεξανός, με ή χωρίς σπιρούνια.

5. Στη φύλαξη του κάστρου απασχολούνται σήμερα 9 μόνιμοι και 8 συμβασιούχοι φύλακες, με ωράριο από τις 8.00 έως τις 20.00. Είναι το λιγότερο δυνατόν προσωπικό για να λειτουργήσει το Κάστρο, με μισθούς που τηρούν τους απόλυτους όρους μισθοδοσίας και ωραρίου. Και δεν είναι μόνο 5 …

6. Και βραδιές στην πανσέληνο γίνονται, ίσως και με Τεξανούς επισκέπτες και μάλιστα χωρίς εισιτήριο…και χωρίς πούρο γιατί απαγορεύεται το κάπνισμα.

7. Τσισάκια και σκατάκια δεν έχει. Αν υπάρξουν, δεν θα τα εμποδίσει κανένας ιδιώτης επενδυτής…….

8. Και κινηματογραφικές ταινίες έχουν γυριστεί στο Παλαμήδι, και μεταξύ μας είχαν και λίγο ακατάλληλες σκηνές, και σίγουρα δεν τις είχε χρηματοδοτήσει Τεξανός.

9. Και με τους ξενοδόχους υπάρχει σταθερή και μόνιμη σχέση χωρίς ειδικά deal και χωρίς ποσοστά και μιζούλες κάτω από το τραπέζι…

Ο συντάκτης του άρθρου που έχει ως παράδειγμα το Παλαμήδι δεν πρότεινε κάτι έξυπνο και καινοτόμο, ώστε να είναι αναγκαίος ένας Τεξανός επενδυτής.

Δεν υπολογίζονται όλα με μια οικονομική κλίμακα. Τα μνημεία και η «εκμετάλλευσή τους» μπορεί να γίνει και από το δημόσιο με έξυπνες επενδύσεις και λύσεις.

Θα μπορούσε για παράδειγμα να υπάρχει ένα αναψυκτήριο, που θα εκμεταλλευόταν ιδιώτης με συγκεκριμένες προδιαγραφές από το Υπουργείο Πολιτισμού για το σεβασμό του χώρου. Ναι, θα μπορούσε να υπάρχει ένα σύγχρονο πωλητήριο, με αντικείμενα που θα έχουν και τοπικές αναφορές. Ναι, θα μπορούσε να υπάρχει και ένας εκθεσιακός χώρος με θέμα (όπως πρότειναν τελευταία και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου) την ιστορία των φυλακών ως ένα ακόμα κίνητρο προσέλκυσης επισκεπτών.

Όταν μιλάμε για μνημεία πάντα υπάρχουν όρια, τα οποία είναι αναγκαίο να καθορίζονται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η αξιοποίησή τους δεν έχει ως κίνητρο μόνο το οικονομικό κέρδος… Δεν είναι πάντα απαραίτητος ένας Τεξανός επενδυτής για τα αυτονόητα. Ας αφήσουμε και κάτι εκτός λογικής απόλυτης εκμετάλλευσης ……..

Εγώ πάλι θα άκουγα με ενδιαφέρον πολιτικές για να προσελκύσουμε Τεξανούς επισκέπτες στο Παλαμήδι…

Παλαμήδι

Το άρθρο του Τζήμερου:

Mερικά κείμενα είναι κρίμα να χάνονται στον εφήμερο χαρακτήρα του FB. H απάντηση του Yian nis Mikrogiannakis στον Alex Hambardzumyan είναι για σεμινάριο. Την κάνω ειδικό post και την αποθηκεύω. Ρωτάει λοιπόν ο εθνικοσοσιαλίζων Alex Hambardzumyan (διατηρώ την ορθογραφία και τη σύνταξη του πρωτοτύπου):

– Ολα καλα μεχρι εκεί αλλά όταν βασικές υποδομές της χώρας θα πουληθούν σε ξένες εταιρίες και κρατοι τοτε τι θα μένει εδώ ; Ενα ποσοστό ; Δείτε τις εταιρίες τηλεπικοινωνιας μεχρι σούπερ μάρκετ με μεγάλο ενεργητικό αναρωτιέμαι που πάνε τα χρηματικά κεφαλαία τους

Κι απαντάει ο Yiannis Mikrogiannakis:

– Αν θες κουβέντα την κάνουμε. Αν θες γυφτιές με καραμελίτσες μάλλον σε βαριέμαι.

H BMW δεν είναι “της Γερμανίας” είναι των μετόχων της. Εσύ ξέρεις τη μετοχική σύνθεση; Η Volvo δεν είναι σουηδική πλέον αλλά σώθηκε και βγάζει κι αμαξάρες και λεφτά και ζούν κι ένα σκασμό Σουηδοί από την επιτυχία αυτή, ενώ αλλιώς δεν θα δούλευαν.

Τώρα σχετικά με τα λεφτά, να κάνω μια προσπάθεια.

Εχεις ένα χώρο – πχ το Παλαμίδι. Εχεις πέντε διορισμένους φύλακες. Κι έχεις και μερικούς επισκέπτες. Κι έχεις και μερικά σκατάκια στα μονοπάτια. Και τσισάκια στους πύργους. Και πιθανότητα να σκοτωθεί κανείς στις άκρες. Μπορεί να ψιλομπαίνει μέσα το Παλαμιδάκι μπορεί να βγάζει και τα έξοδά του.

Ερχεται ο επενδυτής. Αντιπαθής. Με Texaνικό καπέλο. Και πούρο. Και μπότες. Και σπιρούνια. Και καυτές σέλες. Καθαρίζει τα κακάκια. Βάζει γραβάτα στους φύλακες. Φτιάχνει τα μονοπάτια. Βάζει σχοινένια “κάγκελα να μη σκοτωθείς”. Κάνει deals με τα ξενοδοχεία. Κάνει deals με συγκροτήματα. Κάνει φεστιβάλ. Κάνει γιορτή πυροτεχνημάτων. Κάνει βραδιές φεγγαριού. Φέρνει οικους μόδας να κάνουν λανσάρισμα της κολεξιόν. Φέρνει το γάμο της χρονιάς του σουλτάνου του Μπρουνεί. Πάει να γυρίσει τσόντες – ΟΠΑ ! εκεί τον σταματάει το κράτος και καλά κάνει. Τσόντες όχι. Γάμους ναί, αλλά χωρίς τακούνια γιατί χαλάει το δάπεδο. Αυτό θα πεί “μερικοί κανόνες” από το κράτος. Επεκτείνει το ωράριο μέχρι το πρωί. Κάνει άθλημα παγκόσμιας εμβέλειας το ρεκόρ ανάβασης στα 999 σκαλοπάτια. Φωνάζει κάποιο διάσημο να πρωτοανέβει.

Και βγάζει τα άντερά του από κέρδη. Οι Ναυπλιώτες δουλεύουν εκεί. Αλλοι δουλεύουν στα ξενοδοχεία. Αλλοι στις καφετέριες. Αλλοι στις βάρκες για το Μπούρτζι – θα κλείσει κι εκεί συμφωνία για επένδυση. Το κράτος παίρνει σε φόρους ό,τι συμφωνήθηκε και απαγορεύει μόνο τα ροντέο με ταύρους στο Παλαμίδι, γιατί, όντως, αυτό παραβιάζει το χαρακτήρα του μνημείου. Τα άλλα τα επιτρέπει. Ο Texanos παίρνει τα κέρδη και τα κάνει ράντσα στη πατρίδα. Γούστο του καπέλο του. Τι το κακό;

Εσύ αρχηγέ, τι αντιπροτείνεις για το Παλαμίδι; Τι έχεις κατά νού αναπτυξιακά; Φοβάσαι μήπως αλλάξει η φυσιογνωμία της σκατούλας στην πολεμίστρα αν έρθει ο Τεξανός να σου ρουφήξει το αίμα;