ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Τι γίνεται με το έργο ΣΔΙΤ των απορριμμάτων;

Μετά τις μεγάλες τυμπανοκρουσίες του Περιφερειάρχη κ. Τατούλη για την υπογραφή της σύμβασης του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων με ΣΔΙΤ» προσγειωθήκαμε στην ωμή πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που λέει ότι το έργο αυτό «σέρνεται» στην Πελοπόννησο από το 2011 λόγω της λανθασμένης πρότασης που επιλέχθηκε, λόγω της κακής μελέτης και προδιαγραφών αλλά και των λανθασμένων και προκλητικών χειρισμών της Διοίκησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Επαληθεύεται συνεχώς ότι το συγκεκριμένο έργο ουσιαστικά ποτέ δεν επιβλέφθηκε-παρακολουθήθηκε από δημόσιες υπηρεσίες και αναφερόμαστε στις υπηρεσίες της Περιφέρειας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ότι ποτέ δεν είχαμε τα στοιχεία του έργου που καλούμαστε να εγκρίνουμε στα συλλογικά όργανα. Όσες φορές τα πήραμε, μας δόθηκαν βασανιστικά, με το σταγονόμετρο και παρότι προσφάτως ζητήσαμε την υπογεγραμμένη σύμβαση δεν έχουμε πάρει ακόμη τα συνημμένα στοιχεία της, ενώ δεν υπάρχουν διαθέσιμα τοπογραφικά διαγράμματα των περιοχών που θα γίνουν οι μονάδες και στα οποία να φαίνονται οι προς κατασκευή εγκαταστάσεις και τα οικόπεδα των ιδιοκτητών.

Υποτίθεται ότι μετά την υπογραφή της σύμβασης θα «έτρεχε» απρόσκοπτα το έργο. Όμως όσο «ανοίγονται τα χαρτιά», ανακύπτουν όλο και καινούργια προβλήματα. Φτάσαμε, μετά την υπογραφή της σύμβασης, στην περιοχή της Παλαιόχουνης οι ιδιοκτήτες των ακινήτων περίπου της μισής έκτασης (!) του έργου να έχουν προσφύγει στα δικαστήρια επειδή εξαπατήθηκαν από φερόμενους εκπροσώπους της αναδόχου εταιρείας. Έτσι χωρίς να ενημερωνόμαστε υπεύθυνα από την Περιφέρεια, δίνονται παρατάσεις στις προβλεπόμενες διαδικασίες με αβέβαιο μέλλον. Προφανώς αυτά τα στοιχεία θα επηρεάζουν όλους τους εμπλεκόμενους στο έργο γι’ αυτό και ποτέ δεν δόθηκε ένα αξιόπιστο χρονοδιάγραμμα για την πορεία υλοποίησής του.

Ο χρόνος «κυλάει», η Περιφερειακή Αρχή, όπως συνηθίζει πάντα όταν δυσκολεύουν τα πράγματα, φτιάχνει εχθρούς και δηλώνει ότι «για όλα φταίνε οι άλλοι». Οι περισσότεροι δήμαρχοι δεν κάνουν τίποτα ή ελάχιστες δράσεις από αυτά που τους αντιστοιχούν, σύμφωνα με την κύρια κατεύθυνση του εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού για διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση και περιμένουν να τους λύσει όλα τα προβλήματα η ΣΔΙΤ. Εν τω μεταξύ αυξάνονται συνεχώς στα δικαστήρια οι διενέξεις και οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ της Περιφέρειας και των Δήμων για την κακή μέχρι σήμερα αντιμετώπιση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ανησυχητικές καταστάσεις που θα ενταθούν οδεύοντας προς την προεκλογική περίοδο του 2019.

Συγχρόνως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να στέλνει έγγραφα προς τις Διαχειριστικές Αρχές εκφράζοντας εντόνως τις ανησυχίες της για τη διαχείριση των συμμείκτων, για τις υπερδιαστασιολογημένες εγκαταστάσεις και την καθυστέρηση της διαχωριστικής συλλογής των πέντε κατηγοριών αποβλήτων (χαρτί, πλαστικό, μέταλλο, γυαλί και βιολογικά απόβλητα).

Προς κάθε αποδέκτη, προκύπτει ότι το έργο αυτό έχει ξεπεραστεί, σύμφωνα με τις σύγχρονες ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές και οικονομικές συνθήκες. Το συμπέρασμα είναι ότι στα μεγάλα και σοβαρά έργα που γίνονται, απαιτείται από όλους μεγάλη υπευθυνότητα, τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών και προπάντων διαφάνεια, ειλικρίνεια, συνεχής ενημέρωση, προσαρμοστικότητα και αποφασιστικότητα με γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας.

Η παράταξη
«Πελοπόννησος Πρώτα»