Όταν κάηκαν 4.000 Αργείτες
Η περιοχή μας έχει πολλές πρωτιές. Μια από αυτές είναι ότι εδώ καταγράφηκε για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία μαζικός θάνατος χιλιάδων ανθρώπων από δασική πυρκαγιά. Η ιστορία αυτή δεν μας τιμάει ιδιαίτερα… Γιατί τα θύματα ήταν δικοί μας.
Συνέβη το 494 π.Χ.
Το δάσος που κάηκε – και καήκαν οι 4.000 άνθρωποι – ήταν το λεγόμενο «ιερό άλσος», και χώριζε κυριολεκτικά στη μέση την Αργολική πεδιάδα. Ξεκινούσε λίγο πιο πάνω από το σημερινό Ανυφί και τέλειωνε στην εκβολή του Ξεριά (στην Κίο). Ήταν «ιερό» γιατί κατά την παράδοση το είχαν αφήσει ως σύνορο του Άργους και της Τίρυνθας, ο Προίτος και ο Ακρίσιος, τα δυο πριγκιπόπουλα από το Άργος, που μάλωναν για την εξουσία.. Δηλαδή, εάν είναι αλήθεια αυτά, θα πρέπει να υπήρχε κάθετα μέσα στην Αργολική πεδιάδα ένα δάσος απείραχτο από ανθρώπους για χίλια τουλάχιστον χρόνια (!!!)
Εμπρηστής ήταν ο Κλεομένης, ο Α΄, ο βασιλιάς της Σπάρτης. Μεγάλη προσωπικότητα της εποχής. Είχε εγκαινιάσει τις πρώτες επεμβάσεις της Σπάρτης (υπέρ ολιγαρχικών, τυράννων και άλλων παρομοίων) σε άλλες περιοχές. Τα ιμπεριαλιστικά του σχέδια περνούσαν από το Άργος. Όχι μόνο για την άγονη διεκδίκηση του Άστρους και του Λεωνιδίου (Θυρέας και Κυνουρίας, εκείνη την εποχή), που πολέμαγαν Αργείτες και Σπαρτιάτες για 200 (!!) χρόνια. Ήθελε ένα καίριο πλήγμα εναντίον της ίδιας της πόλης του Άργους, ώστε να μην σταθεί εμπόδιο στην Πελοποννησιακή συμμαχία.
Ο Κλεομένης αποβιβάστηκε στη Ναυπλία και προχώρησε προς την Σηπία. Δηλαδή στον Άγιο Παντελεήμονα, στον δρόμο της Κίου, εκεί που ακόμα και σήμερα φαίνονται μα εξέχουν από την θάλασσα οι πέτρες του αρχαίου λιμανιού των Αργείων. ΟΙ Αργείτες προσπάθησαν να υποκλέψουν τον συνθηματικό κώδικα των Λακεδαιμονίων. Οι Σπαρτιάτες αντιλήφθηκαν την υποκλοπή και αναποδογύρισαν τις εντολές. Δλδ. Όταν δινόταν διαταγή «ανάπαυσης» θα ήταν σε «εγρήγορση».
Επαναπαύθηκαν οι Αργείτες στην επιτυχία τους και αμέριμνοι κάθισαν να ξεκουραστούν μέσα στο «ιερό άλσος». Τους περικύκλωσαν αθόρυβα και μέρα μεσημέρι και έβαλαν φωτιά στο δάσος…
Τελικά, δεν κατάφεραν να καταλάβουν το Άργος… Γιατί το υπερασπίστηκε μια γυναίκα… Η ποιήτρια Τελέσιλλα… Ο Κλεομένης δεν τόλμησε να τα βάλει μαζί της. Τον σκοπό του τον είχε πετύχει…
Η φωτό που φιλοξενώ, δεν είναι από το Άργος, αλλά είναι αναπαράσταση της Αρχαίας Σπάρτης βασισμένη στην περιγραφή του περιηγητή Παυσανία. Όχι, γιατί οι Σπαρτιάτες ήταν οι νικητές, αλλά γιατί είχαν την μουγκαμάρα για προτέρημα … ενώ η κυβερνησάρα μας μόνο δηλώσεις μας κάνει από το πρωί μέχρι το βράδυ σε δικούς της δημοσιογράφους, ξέρει.
Τόλης Κοΐνης