Η αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας ενημερώνει τους ελαιοκαλλιεργητές ότι ολοκληρώθηκε ο 1ος Γενικός Δολωματικός ψεκασμός στις περιοχές που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δακοκτονίας 2018, στην Π.Ε. Αργολίδας.
Η παρακολούθηση του 1ου Γενικού ψεκασμού πραγματοποιήθηκε από το μόνιμο προσωπικό της Υπηρεσίας λόγω της σημαντικής καθυστέρησης από το ΥπΑΑΤ στην κατανομή του αριθμού των συμβασιούχων εποχικών τομεαρχών που θα εργαστούν στο πρόγραμμα Δακοκτονίας.
Οι ψεκασμοί ξεκίνησαν στις παραλιακές περιοχές (Κιβέρι), και στο Λυγουριό στις 29 Ιουνίου όταν αποκαταστάθηκαν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ισχυρές βροχοπτώσεις και αέρας) που επικράτησαν από τις 23 έως 28 Ιουνίου, και συνεχίστηκαν στις υπόλοιπες περιοχές.
Σημειώνεται ότι οι πληθυσμοί του Δάκου σε όλες σχεδόν τις ελαιοκομικές περιοχές κατά την έναρξη των ψεκασμών ήταν υπερβολικά υψηλοί, πρωτοφανείς για την Αργολίδα. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ύπαρξη παγίδων με συλλήψεις 100 και 150 δάκων. Σημειώνεται ότι παρόμοια είναι η κατάσταση σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.
Υπογραμμίζεται ότι οι κλιματολογικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του χειμώνα αλλά και τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές για την ανάπτυξη του Δάκου. Συγκεκριμένα οι συνεχείς βροχοπτώσεις το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου και οι απογευματινές μπόρες στο τέλος Ιουλίου ήταν ιδανικές για την εξέλιξη του εντόμου. Επιπλέον οι βροχοπτώσεις συνέβαλαν στην αύξηση του μεγέθους του ελαιόκαρπου που αποτελεί σημαντική παράμετρο στην ένταση του δακοπληθυσμού.
Επισημαίνεται ότι ανάλογα με δεδομένα των δακοπληθυσμών και των προϋποθέσεων του Προγράμματος, στις περιοχές εφαρμογής της Δακοκτονίας στην Π.Ε. Αργολίδας, θα εφαρμοσθούν συνολικά μέχρι τρεις γενικοί δολωματικοί ψεκασμοί .
Σε περιοχές που κρίθηκε απαραίτητο ήδη ξεκίνησαν οι επαναληπτικοί ψεκασμοί. Η Υπηρεσία παρακολουθεί τα στοιχεία και μέσα στον Αύγουστο όπου χρειασθεί θα πραγματοποιηθεί ο 2ος Γενικός ή τοπικοί ψεκασμοί.
Ακόμη, σημειώνεται ότι η μικρή παραγωγή, το μικροκλίμα ενός κτήματος, η καλλιέργεια ποικιλιών ευαίσθητων στη δάκο ή η συγκαλλιέργεια δύο ποικιλιών, η γειτνίαση με περιοχές που δεν έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα, καθώς και άλλοι παράγοντες ευνοούν τους υψηλούς δακοπληθυσμούς και τις δακοπροσβολές.
Έτσι, συστήνεται στους ελαιοπαραγωγούς να ελέγχουν τα κτήματά τους και όπου διαπιστώνεται δακοπροσβολή σε συνεννόηση με την Υπηρεσία μας και τους υπεύθυνους επιστήμονες των καταστημάτων εμπορίας γεωργικών φαρμάκων να διενεργούν ψεκασμούς καλύψεως.
Όπως έχει επισημανθεί πολλές φορές, η παρουσία των ελαιοπαραγωγών στα κτήματα τους όταν γίνεται ο ψεκασμός είναι απαραίτητη καθώς είναι αδύνατη η ταυτόχρονη παρακολούθηση από το προσωπικό της Δακοκτονίας όλων των ψεκαστικών συγκροτημάτων.
Η Π.Ε. Αργολίδας είναι στη διάθεση των ελαιοπαραγωγών να δώσει πληροφορίες, να διερευνήσει και εφόσον αποδειχθεί να διορθώσει σε συνεργασία με τους εργολάβους δακοκτονίας όλες τις περιπτώσεις που επισημαίνονται από τους ελαιοπαραγωγούς ότι διαπίστωσαν παραλείψεις. Έτσι, οι ελαιοπαραγωγοί μπορούν την ημέρα του ψεκασμού να απευθύνουν τα παράπονά τους και τις υποδείξεις τους τόσο στον εργολάβο Δακοκτονίας όσο και στον τομεάρχη Δακοκτονίας που παρακολουθούν το ψεκασμό, καθώς και στην αρμόδια Υπηρεσία της Π.Ε. Αργολίδας στα τηλέφωνα 2752360304,303. Υποδείξεις και παράπονα αφού έχει τελειώσει ο ψεκασμός σε μία περιοχή είναι αδύνατο πρακτικά να υλοποιηθούν.