Site icon Αρχείο anagnostis.org

Η Ασίνη ανακάλυψε τον Σεραφείμ (Vid)

Εκδήλωση για Κώστα Σεραφείμ

Η Ασίνη είναι τυχερή που έχει ένα τόσο σημαντικό και αυθεντικό πρόσωπο στα δημοτολόγια… Τον Κώστα Σεραφείμ.

Η φράση αυτή του Άκη Γκάτζιου στην εκδήλωση μνήμης που οργάνωσε ο πολιτιστικός σύλλογος «Καστράκι» αφιερωμένη στη μνήμη του δημοσιογράφου Κώστα Σεραφείμ ήταν η αφορμή για να προβληματιστεί το χωριό του, πώς θα μπορέσει να τιμήσει το πρόσωπο που ανέδειξε την ιστορία αυτού του τόπου μέσα από τα δημοσιογραφικά του κείμενα και την λαογραφική του έρευνα που άφησε παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

Η εκδήλωση έγινε ένα ακριβώς χρόνο από την ημέρα που πέθανε ο γνωστός δημοσιογράφος και λαογράφος της Αργολίδας.

Βασική ομιλήτρια  ήταν η αγαπημένη εγγονή του Κώστα Σεραφείμ, Σιμπίλε Μπουτσικάρη η οποία παρουσίασε  τη ζωή, τη δημοσιογραφική πορεία, αλλά και την κοινωνική προσφορά του  στον τόπο του, την Ασίνη και όλη την Αργολίδα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Στην εκδήλωση προβλήθηκαν φωτογραφίες από τη ζωή και δράση του δημοσιογράφου, αλλά και ένα μικρό απόσπασμα  από ντοκιμαντέρ του Γιώργου Ζέρβα, όπου ο Σεραφείμ με φόντο την  Αρχαία Ασίνη (Καστράκι) θυμάται και εξιστορεί γεγονότα από την περίοδο της Κατοχής.

Η αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Ασίνης – εκεί όπου φοίτησε και ο Κώστας Σεραφείμ- ήταν κατάμεστη από συγχωριανούς, συγγενείς, και φίλους του οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους τη  στάση ζωής και το έργο του συμπατριώτη τους δημοσιογράφου.

Η συντονίστρια της εκδήλωσης εκπαιδευτικός Κατερίνα Κονίδα, με παρασταστικό τρόπο σκιαγράφησε το λαογραφικό  έργο του Σεραφείμ, έχοντας ως αφορμή το βιβλίο του «Λαογραφικά της Αργολίδας». Μάλιστα επέλεξε χαρακτηριστικά αποσπάσματα του βιβλίου και τα ανάγνωσε.

Την δημοσιογραφική ζωή του Σεραφείμ παρουσίασαν οι δημοσιογράφοι Άκης Γκάτζιος και Γιάννης Γαλανόπουλος.

Ο Γιάννης Γαλανόπουλος μίλησε με αφορμή την πολύχρονη φιλική και συναδερφική σχέση που είχε μαζί του, ενώ θυμήθηκε μεγάλα γεγονότα που είχαν καλύψει μαζί, για τον Αθηναϊκό Τύπο.

-«Ο Κώστας   ήταν σε  … ετοιμότητα  επί 24ωρου βάσεως, με το μπλοκάκι και τη φωτογραφική μηχανή έτρεχε παν του για να βγάλει την είδηση, να είναι έγκυρη, και να την μεταδώσει άμεσα σε όλα τα έντυπα που συνεργαζόταν. Και ήταν πολλά, με διαφορετική μάλιστα φιλοσοφία και πολιτική γραμμή, κάτι που προφανώς έκανε ακόμη πιο δύσκολη τη δουλειά του, ο οποίος όμως πάντα ήταν σωστός, γρήγορος, για αυτό και ήταν περιζήτητος στις εφημερίδες της εποχής», είπε ο κος Γαλανόπουλος.

Θύμισε μάλιστα στο ακροατήριο ότι ο Κώστας έτρεχε χωρίς τις ανέσεις των σημερινών ΜΜΕ, με το λεωφορείο πολλές φορές για να καταγράψει, να φωτογραφήσει, να στείλει τα φιλμ στο φωτοπρακτορείο της Αθήνας, να δώσει μετά την ανταπόκριση.

– «Ήταν δάσκαλος ο Σεραφείμ για τους νεότερους», τόνισε ο δημοσιογράφος και εκδότης του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ και του anagnostis.org Άκης Γκάτζιος, για να προσθέσει:

«Δημοσιογράφος της παλιάς σχολής, αναγνωρισμένος, με ήθος, με τσαμπουκά όπου χρειαζόταν, τεκμηριώνοντας τις απόψεις του και το ρεπορτάζ. Και γούσταρε πολύ να συνεργάζεται και να συνομιλεί με νεότερους. Δεν ήταν παλιάς κοπής στη νοοτροπία ο Κώστας. Ούτε θεωρούσε το επάγγελμα αυτό ιδιοκτησία του. Η υπογραφή του βρίσκεται σε πολλά αρχεία της Γενικής Γραμματείας Τύπου, για την αδειοδότηση τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών της Πελοποννήσου. Νεόκοποι ιδιοκτήτες Μέσων Ενημέρωσης της περιοχής, βασίστηκαν στην υπογραφή του Κώστα για να αποκτήσουν την απαραίτητη άδεια.

Ξέρετε… Σε αυτή τη δουλειά – λειτούργημα τη λέμε για να νοιώθουμε ακόμα πιο σπουδαίοι -, υπάρχουν πολλοί συνάδερφοι, που βάζουν τρικλοποδιές στους νεότερους. Σαν να μην θέλουν να μπουν άλλοι σε αυτό το χώρο. Ο Κώστας ήταν μακριά από τέτοιες λογικές και νοοτροπίες. Ήθελε νέο αίμα στη δημοσιογραφία. Ήξερε ότι κάποιοι πρέπει να συνεχίσουν. Ήξερε ακόμα ότι αν δεν κάνεις για δημοσιογράφος, μόνος σου θα εγκαταλείψεις αυτό το χώρο. Και ήξερε επίσης ότι κάποιοι μπορεί να γίνουν καλύτεροι ακόμα και από αυτόν τον ίδιο, που τους άνοιξε το δρόμο. Δεν τον ένοιαζε. Μάλιστα έδειχνε να χαιρόταν. Είχε βαθιά σκέψη ο Κώστας και έξυπνη λογική. Δεν υπήρχε λόγος να εμποδίσει κάποιον να γίνει δημοσιογράφος. Γιατί λοιπόν να μην τον βοηθήσει κιόλας;

Και στις παρέες του όμως, προσπαθούσε να είναι με νεότερους. Δεν του άρεσαν οι συνομίληκοί του. Ένοιωθε και ήταν νεότερος. Ίσως γι  αυτό δεν πάταγε το πόδι του στο καφενείο του χωριού. Δεν ήταν η πρέφα γι  αυτόν. Είχε άλλα να κάνει. Πιο σημαντικά. Ήταν απλά σε πολλά θέματα πιο μπροστά…. Και το σημαντικότερο. Απέφευγε να το λέει και να το δείχνει. Ήταν χαμηλών τόνων στη ζωή του και το ίδιο έκανε και στη δημοσιογραφία. Και καθόλου εγωιστής στη δουλειά του. Δεν ήταν ο …ξερόλας».

Και κατέληξε ο Άκης Γκάτζιος μιλώντας για τον Κώστα Σεραφείμ:

-«Ποτέ δεν είπε τη λέξη : κουράστηκα, βαρέθηκα, θέλω να αράξω στον κήπο μου, να χαλαρώσω στα χωράφια μου, να πάω στο καφενείο. Είναι καταδικασμένοι κάποιοι που ακολουθούν ορισμένα επαγγέλματα σε έναν τέτοιο ρόλο, μέχρι τα γεράματα. Όποιος γίνει δημοσιογράφος από μεράκι και αγάπη για το λειτούργημα αυτό, δεν ξεφεύγει ποτέ. Έτσι και ο Σεραφείμ. Δεν ένοιωσε ποτέ την ανάγκη να παραστήσει τον συνταξιούχο. Να πει : «τελείωσα». 

Γιατί αυτό το κουσούρι, δεν τελειώνει ποτέ.
Ο Κώστας Σεραφείμ δεν μας τελείωσε…

Η δουλειά του Σεραφείμ είναι μια παρακαταθήκη για τον τόπο. Είναι μια σημαντική πηγή πληροφοριών. Πόσο μάλλον όταν στα χρόνια που δραστηριοποιήθηκε έντονα ο Κώστας, οι πληροφορίες έβγαιναν με το σταγονόμετρο και έφτυναν αίμα οι δημοσιογράφοι για να τις ξετρυπώσουν και να τις καταγράψουν.

Ο Κώστας Σεραφείμ λοιπόν, δεν μας τελείωσε. Συνεχίζει να ζει ανάμεσά μας και να μας υπενθυμίζει την ιστορία αυτού του τόπου».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Γιώργος Γαβρήλος και φυσικά ο οικοδεσπότης, πρόεδρος του Συλλόγου Λάμπρος  Σκουφούλας. Παρών και ο πρώην νομάρχης Τάσος Σαλεσιώτης, ενώ χαιρετισμό έστειλε ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης  Γκιόλας.
 

Exit mobile version