ΠολιτισμόςΑρχείο

Η Κοίμηση της Θεοτόκου του Μέρμπακα και τα μυστικά της (Vid)

Η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου βρίσκεται στην είσοδο της Αγίας Τριάδας, στο δρόμο που ενώνει το χωριό με το Ναύπλιο.

Ο ναός έχει διαστάσεις (15,67×8,45) και πιθανόν είναι κτισμένος πάνω σε αρχαίο κτίσμα, καθώς παρουσιάζονται στους τοίχους εντοιχισμένες πολλές επιτύμβιες πλάκες, και κομμάτια από μαρμάρινες πλάκες και λίθοι από αρχαία ελληνική οικοδομή.

Είναι ένας από τους σημαντικότερους Βυζαντινούς ναούς της περιόδου των Κομνηνών τόσο για την Αργολίδα όσο και για την Ελλάδα. 

Δεν γνωρίζουμε την ακριβή χρονολογία της ανοικοδόμησης, αλλά πολλοί μελετητές υποστηρίζουν ότι η πιθανή χρονολογία ανέγερσης ειναι είτε στο τέλος του 12ου αιώνα είτε στα μέσα του 13ου. Οι αγιογραφίες του ναού χρονολογούνται γύρω στα τέλη του 13ου αιώνα, ίσως και στις αρχές του 14ου. Αλλά οι αγιογραφίες μπορεί να έχουν γίνει σε μεταγενέστερους χρόνους σε σχέση με την κτίση του ναού.

Κοίμηση Θεοτόκου Μέρμπακας

Ο Λατίνος επίσκοπος Κορίνθου Willen Van Moerbeke, δομινικανός, ανατολιστής και φιλόσοφος, μετά το 1277 όπου και χρίστηκε από τον Πάπα Ιωάννη 21ο και επίσκοπος, παρέμεινε για αρκετά χρόνια στη μονή. Στον Moerbeke, αναφέρονται πολλοί σύγχρονοι Γάλλοι ιστορικοί , αναφέροντας ότι ήταν εξαίρετος επιστήμονας για την εποχή του. Από αυτόν πιθανότατα έχει λάβει και η Αγία Τριάδα το τοπωνύμιο “Μέρμπακας”.

Κατά την Ενετοκρατία παραχωρείται ο ναός στον επίσκοπο Ρεθύμνης Χορτάτση. Μετά τη ενετοκρατία, στα χρόνια της τελευταίας Τουρκοκρατίας (1715-1770), ο ναός γίνεται η έδρα του μητροπολίτη Άργους και Ναυπλίου.

Για τα επόμενα χρόνια οι πληροφορίες που έχουμε για τη μονή είναι λίγες και διάσπαρτες. Φαίνεται το 1833 να υφίσταται κτιριακά, αλλά χωρίς μοναχούς, χωρίς κελιά.

Στο πέρασμα των χρόνων ο χώρος γύρω από την μονή και το ναό καταπατήθηκε.

Δείτε στιγμιότυπα από την εκπομπή μπουκιά και συγχώριο με την Ηλία Μαμαλάκη προ δεκαετίας. Ο τότε Ιερέας του χωριού π. Γεώργιος Μητροσύλης αποκαλύπτει μυστικά του ναού, όπως μία άγνωστη κρύπτη η οποία πιθανώς να χρησιμοποιούταν ως σημείο φύλαξης ιερών λειψάνων και πολύτιμων αντικειμένων.