ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Πρόταση 9 σημείων για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών

Μετά τα θλιβερά γεγονότα με τις πλημμύρες και τις φωτιές στη χώρα μας, ανακοινώθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις από την Κυβέρνηση ενώ στις συνεδριάσεις των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας ακούστηκαν εύλογες και χρήσιμες παρατηρήσεις.

Η Περιφερειακή παράταξη «Πελοπόννησος Πρώτα» θέτει και αυτή με τη σειρά της μία δέσμη προτάσεων τις οποίες θεωρεί ρεαλιστικές και απαραίτητες:

  1. Ενώ έχουμε αντιμετωπίσει μέσω της πρόληψης ικανοποιητικά τα προβλήματα των σεισμών, δεν έχουμε καταφέρει το ίδιο για τις υπόλοιπες φυσικές καταστροφές (φωτιές, πλημμύρες, άνεμοι κ.λπ.). Βασική προϋπόθεση η πρόληψη και γι’ αυτές να ενταχθεί στη μαθητική εκπαίδευση, με στόχο τη διαμόρφωση ενημερωμένων και ευαισθητοποιημένων πολιτών.
  2. Με ευθύνη της Περιφέρειας και ιδιαίτερα των Δήμων, να εντοπιστούν οι πιο ευάλωτοι σε καταστροφές οικισμοί. Σε αυτούς, αφού συγκεκριμενοποιηθούν οι πιθανές αιτίες, πρέπει άμεσα να υπάρξει πρόληψη και σχεδιασμός για την προστασία των ανθρώπων. Ουσιαστικά, στη βάση χωρικών σχεδίων να υποδειχθούν συγκεκριμένοι τρόποι απομάκρυνσης και χώροι ασφαλούς συνάθροισης ενώ σχετικά να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν οι κάτοικοι.
  3. Στο πλαίσιο της απόφασης της Κυβέρνησης για τις οριοθετήσεις των ρεμάτων και την ολοκλήρωση των γραμμών αιγιαλού (η διαδικασία έχει υλοποιηθεί σε ποσοστό μόλις 15%) να συγκεντρωθούν και να διατεθούν όλα τα στοιχεία που υπάρχουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Αποκεντρωμένη και έχουν ολοκληρωθεί είτε από τον δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό φορέα. Ιδιαίτερα να υπάρξει χρηματοδότηση και προτεραιότητα στην οριοθέτηση των επικίνδυνων ρεμάτων που διέρχονται από οικισμούς.
  4. Στο κάλεσμα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του θέματος των αυθαίρετων κατασκευών, κυρίως σε αιγιαλούς, ρέματα και δασικές εκτάσεις, να ανταποκριθούν όλοι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να διαθέσουν τα όποια στοιχεία έχουν. Αρκετά «κρύφτηκε» και «χρησιμοποιήθηκε» τόσα χρόνια το πρόβλημα εις βάρος των πολιτών και του περιβάλλοντος. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι σήμερα ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός καθυστέρησε ή δεν έφτασε ποτέ σε φάση υλοποίησης.
  5. Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι να διαχειρίζονται με υπευθυνότητα τα κονδύλια που διατίθενται από την πολιτεία για καθαρισμό ρεμάτων και οδών, καθώς και για αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα. Δυστυχώς, παρατηρείται ποσοστό μεγαλύτερο του 50% αυτών των πόρων να καταλήγουν σε ασφαλτικά! Θυμίζουμε ότι ακόμη υπάρχουν 4 Δήμοι στην Περιφέρειά μας που δεν έχουν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους για τους δασικούς χάρτες. Είναι δε απαράδεκτο το γεγονός ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μηχανήματα για ανίχνευση πυρκαγιών σε τρεις νομούς, κόστους 4 εκ. ευρώ, ουσιαστικά έχουν μείνει αναξιοποίητα εδώ και χρόνια. Της σπατάλης και των αδιαφανών δαπανών της Περιφέρειας θα έπρεπε να έχουν προηγηθεί δράσεις που θα συμπεριλάμβαναν νέες, σύγχρονες, επιστημονικές και ηλεκτρονικές μεθόδους στην ενημέρωση, αφύπνιση, οργάνωση και παρέμβαση στις φυσικές καταστροφές.
  6. Να ενισχυθούν και να δίνονται εγκαίρως οι ετήσιες χρηματοδοτήσεις στα Δασαρχεία για αντιπυρικές ζώνες και δασικούς δρόμους.
  7. Να στηριχθούν με την απαραίτητη προμήθεια υλικών και εξοπλισμού οι εθελοντικές ομάδες. Είναι η ελάχιστη προσφορά στο πολύτιμο έργο που παράγουν, αλλά και βασική προϋπόθεση για την ένταξη στον εθελοντισμό και άλλων δυνάμεων.
  8. Η ΔΕΗ να δώσει ιδιαίτερο βάρος στη συντήρηση και παρακολούθηση των εναέριων δικτύων της, ειδικά αυτών που βρίσκονται σε ευαίσθητες περιοχές και σταδιακά να προχωρήσει ιεραρχημένα στην υπογειοποίησή τους. 
  9. Σε έκτακτα γεγονότα όπως οι καταστροφές, απαιτείται ταχύτητα και ευελιξία. Αφού ξεκαθαριστούν επιτέλους οι αρμοδιότητες μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, είναι κοινά παραδεκτό ότι την ευθύνη πρέπει να έχει ένας φορέας που θα συντονίζει όλους και όλα.