Φυσικά και δεν υπάρχει καμία «καθαρή» έξοδος της χώρας από το μνημόνιο , καθώς τα μέτρα ήρθαν για να μείνουν και η μεταμνημονιακή επιτροπεία θα είναι ασφυκτική.
Σύμφωνα άλλωστε με πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) κ. Κλάους Ρέγκλινγκ «η Ελλάδα όχι μόνο διέκοψε, αλλά και αντέστρεψε τις μεταρρυθμίσεις κατά το πρώτο μισό του 2015” και ότι «το κόστος που πλήρωσε η χώρα γι’ αυτό το επεισόδιο τιμολογείται από 86 δισ. έως 200 δισ ευρώ”.
Ο ανταποκριτής της οικονομικής εφημερίδας του Ντύσελντορφ υπογραμμίζει ότι επίκεινται νέες υποχρεώσεις για την Ελλάδα: «Στον προεκλογικό αγώνα τέσσερα χρόνια πριν ο αριστερός λαϊκιστής Τσίπρας υποσχέθηκε να αποτινάξει τα δεσμά της λιτότητας. Αυτό δεν μπορεί να το τηρήσει ούτε σήμερα, στο τέλος του προγράμματος. Αντιθέτως ο Τσίπρας έχει υπογράψει νέες δεσμεύσεις λιτότητας”, παρατηρεί ο Γερμανός αρθρογράφος, επικαλούμενος τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που καλείται να πετύχει η Ελλάδα τις προσεχείς δεκαετίες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιβλέπει την Ελλάδα εντατικά τέσσερις φορές ετησίως την πρώτη περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος. Θα ελέγχει επιπλέον τις ελληνικές εγγυήσεις για τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πορείας. Μέχρι το 2022 η Ελλάδα θέλει να επιτυγχάνει ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ και κατόπιν να τηρεί τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες.
Άλλωστε και η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ με χθεσινή της δήλωση, τόνισε πως η ΕΕ θα επιβλέπει και θα ελέγχει την Ελλάδα. Κάτι το οποίο δεν μπορεί σίγουρα να μας κάνει περήφανους ως Έλληνες.
Συνέχεια «αιματοβαμμένων» πλεονασμάτων δηλαδή. Για την Ελλάδα, η απουσία από την κυβέρνηση υιοθέτησης αναπτυξιακών πολιτικών που θα συνεισέφεραν στην επίτευξη των στόχων αυτών, θα κάνει μεγάλη την πίεση για χαλαρότερες δημοσιονομικές πολιτικές κυρίως λόγω της υψηλής ανεργίας, της υψηλής ανισότητας και της μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει προηγηθεί (fiscal consolidation fatigue), η οποία είναι η μεγαλύτερη και ταχύτερη ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ τα τελευταία 40 χρόνια.
Επιπλέον, η αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της χώρας συνεπάγεται σημαντική εκροή πόρων προς το εξωτερικό κάτι το οποίο θα δυσχεράνει τον ενάρετο κύκλο μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και μείωσης του χρέους.
Πλήρης απουσία δημοσιονομικής πολιτικής από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δηλαδή, η οποία αφήνει την χώρα στο έλεος των αγορών εκτός των άλλων. Σύμφωνα με έκθεση της Robobank , με το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών να εξακολουθεί να είναι σχεδόν 25% μικρότερο από τα προ κρίσης επίπεδα, τις περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις το 2019 και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου το 2020, οι προοπτικές της Ελλάδας δεν φαίνονται και τόσο… φωτεινές.
Πρόσθετοι παράγοντες όπως η γήρανση του πληθυσμού, την αύξηση της παραγωγικότητας να είναι πολύ αδύναμη κάνουν την Rabobank να είναι απαισιόδοξη για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας.
Επιπλέον, η συνεχιζόμενη υψηλή ανεργία κυρίως στους νέους είναι ακόμη πολύ υψηλή για να σταματήσει το brain drain, και οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να είναι πολύ αδύναμες με το «βουνό” των μη εξυπηρετούμενων δανείων (άνω του 40%) να περιορίζει την ικανότητά τους να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη και να αντέξουν μία νέα κρίση.
Εν τω μεταξύ, τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας παραμένουν αδύναμα, παρά τις μεταρρυθμίσεις που «υποτίθεται» υιοθετήθηκαν, πλήττοντας τις επενδυτικές προοπτικές της χώρας καθώς και το αναπτυξιακό δυναμικό της.
Η μνήμη των κυβερνόντων είναι βραχεία άλλωστε. Τον Δεκέμβρη του 2016, κύκλοι και βουλευτές της Κυβέρνησης υποστήριζαν πως «η κυβέρνηση ποτέ δεν έχει αποδεχθεί πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για 10 χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος. Δηλώνοντας πως «Η ΝΔ, για άλλη μια φορά, διαστρεβλώνοντας κατάφωρα την πραγματικότητα, προσπαθεί να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό καταθέτοντας κείμενα που ουδεμία σχέση έχουν με ό,τι έχει υπογράψει η σημερινή κυβέρνηση».
Το ποίος όμως τελικά αποδεδειγμένα εξαπάτησε τον Ελληνικό λαό είναι αυταπόδεικτο από όλα τα παραπάνω καθώς και από το σημερινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού.
Τι λοιπόν θα μας ανακοινώσει πανηγυρικά ο κ. Τσίπρας ; Προφανώς όσα δυστυχώς επιβεβαίωσε το πρόσφατο Eurogroup.
Ότι σε έξι μήνες από σήμερα θα επιβληθεί νέα μείωση των συντάξεων και νέα μείωση στο αφορολόγητο.
Ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060.
Ότι για αυτό το τέταρτο μνημόνιο που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα θα ελέγχεται κάθε τρεις μήνες από την τρόικα, κάτι που δεν συνέβη σε καμία άλλη χώρα.
Η συμφωνία για το χρέος θα μπορούσε να επιτευχθεί ήδη από το 2014, αν ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε να δοκιμάσει στην πλάτη των Ελλήνων τις αυταπάτες του.
Στην Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα και με την εκπρόσωπο τύπου το κόμματος, στόχος μας είναι να προκαλέσουμε ένα αναπτυξιακό σοκ στην αγορά εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που εμείς σχεδιάζουμε και δεν αποτελεί απαίτηση των πιστωτών.
Το πρόγραμμά μας μπορεί να δώσει δουλειές, με έμφαση στους τομείς που η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως είναι ο τουρισμός, τα αγροτικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι υποδομές για τη μεταφορά προϊόντων ή την ψηφιοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Σε δεύτερο χρόνο, και αφού ανακτήσουμε την αξιοπιστία της χώρας, θα μπορούμε να ζητήσουμε να αναθεωρηθούν και μια σειρά από δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και για μετά το τέλος της θητείας της, όπως τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
Γιατί για την ΝΔ , ζητούμενο για τη χώρα παραμένει η επίτευξη υψηλής, διατηρήσιμης ανάπτυξης. Αυτή η κυβέρνηση απέδειξε ότι δεν μπορεί. Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Και τη χρειάζεται τώρα
Ειδικά μετά την πολύνεκρη τραγωδία στο μάτι, η Κυβέρνηση δεν διαθέτει καμία νομιμοποίηση να παραμένει.
Γιατί οι Έλληνες, μπορούμε και #axizoume# kalytera#
* Ο Δημήτρης Λούμπας από την Βόχα Κορινθίας και το Άργος είναι καθηγητής πληροφορικής (ΔΙΕΚ Άργους και Ναυπλίου), συνεργάτης στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης- ΑΣΠΑΙΤΕ, συνεργάτης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και διδάσκων Τεχνητής Νοημοσύνης και πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.