ΡεπορτάζΑρχείο

Ανοίγει ο δρόμος για την παραχώρηση του ΚΕΜΧ;

Θετικός εμφανίζεται ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος στην παραχώρηση 40 στρεμμάτων του στρατοπέδου της Κορίνθου στην εκεί Περιφερειακή Ενότητα προκειμένου να δημιουργήσει ένα σύγχρονο διοικητήριο για λογαριασμό της και να εξασφαλίσει σύγχρονες αίθουσες για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Μία τέτοια εξέλιξη θα άνοιγε τον δρόμο για νέες χρήσεις που θα το αποχαρακτηρίσουν από Κέντρο Κράτησης μεταναστών που είναι σήμερα και θα το αναβαθμίσουν σημαντικά προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Από την πλευρά του ο Δήμος Κορινθίων αντιδρά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο γιατί δεν έχει ερωτηθεί σχετικά από την Περιφέρεια, και ζητά συνάντηση με τον Πάνο Καμμένο προκειμένου να διασαφηνιστεί το καθεστώς παραχώρησης.

Αντί για μετανάστες φοιτητές στην Κόρινθο

«Στοχεύουμε στην αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Κορίνθου για να υπηρετήσουμε το στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας και να ωφελήσουμε τα οικονομικά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου στην Κόρινθο.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου υπενθύμισε ότι η περιφερειακή αρχή σύσσωμη είχε άμεσα αντιδράσει στη μετατροπή του στρατοπέδου σε κέντρο κράτησης μεταναστών και ακόμα και σήμερα με το σχεδιασμό της μεθοδεύει την απομάκρυνσή του, «γιατί αυτή η κατάσταση μας προσβάλλει σαν κοινωνία» όπως δήλωσε. 

Στρατόπεδο Κορίνθου

Ο κ. Τατούλης αναφερόμενος στη συνεργασία του με τον Υπουργό Άμυνας κ. Καμμένο για το θέμα αυτό σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται παραχώρηση στρατοπέδου με συγκεκριμένη μελέτη αξιοποίησης, με χρηματοδότηση και χρονοδιάγραμμα.

«Θα δημιουργήσουμε το σύγχρονο διοικητήριο της Κορινθίας, θα εξασφαλίσουμε σύγχρονες αίθουσες για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου» υπογράμμισε ακόμη ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι «η περιφερειακή αρχή είναι απέναντι στις παραχωρήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, όπως κτιρίων του ΟΣΕ, τα οποία έχουν καταλήξει ερείπια».

Στην ίδια λογική και για το ΚΕΜΧ

Για την περίπτωση του στρατοπέδου Ναυπλίου και του Πεδίου Βολής στα Πυργιώτικα υπάρχει ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ναυπλίου σύμφωνα με την οποία ζητείται η παραχώρηση του συνόλου των εγκαταστάσεων για να γίνει Διοικητικό Πάρκο, να στεγαστούν δημόσιες υπηρεσίες και να δημιουργηθούν χώροι αθλητισμού, αναψυχής και πρασίνου.

Ωστόσο δεν έχει εκπονηθεί ακόμα κάποια μελέτη από τον Δήμο για την αξιοποίηση του χώρου, όπως στην περίπτωση της Κορίνθου.

Παρόλα αυτά θα μπορούσε και το Ναύπλιο να εξετάσει πως θα εκμεταλλευτεί θετικά την συγκυρία που διαμορφώνεται και να αποφύγει την φημολογούμενη εγκατάσταση προσφύγων σε χώρο του Πεδίου Βολής.