ΚοινωνίαΑρχείο

Μέχρι 90% καταστροφή για τους αμπελουργούς της Αργολίδας

Μεγάλη ζημιά για τους αμπελουργούς της Αργολίδας από τον «περονόσπορο», που φέτος έχει πλήξει τους αμπελώνες του νομού. Η ασθένεια έχει ανέλθει σε ποσοστό 80-90% στις περιοχές της Σκοτεινής και Αλέας και σε ποσοστό 50% στους αμπελώνες του Μαλανδρενίου και του Γυμνού.

Η αποζημίωση που μπορεί να χορηγηθεί, σύμφωνα με την εκτίμηση του Προϊσταμένου της ΔΑΟΚ, έχει ως μοναδικό πόρο κάλυψης τα ΠΣΕΑ, οπότε προβλέπεται αποζημίωση ανά στρέμμα, μετά από την σχετική  διαδικασία που θα εκκινήσει με πρωτοβουλία του ΕΛΓΑ και με ολοκληρωμένο φάκελο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας, μετά από πρόσκληση του Προϊσταμένου της Δ.Α.Ο.Κ. της Περιφέρειας Αργολίδας κου Δημήτρη Δήμου, τον επισκέφθηκε στο γραφείο του, όπου και του τέθηκε η αναγκαιότητα να αποζημιωθούν το ταχύτερο δυνατόν οι αμπελουργοί για τη ζημιά που έχουν υποστεί.

Γκιόλας ΔΑΟΚ

Στη διαδικασία αυτή, τόσο οι Υπηρεσίες του ΔΑΟΚ, όσο και ο βουλευτής εκδήλωσαν την κοινή απόφασή τους να συντονίσουν άμεσα τις ενέργειές τους, ώστε να συντελεσθούν στο συντομότερο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα οι αποζημιώσεις των παραγωγών.

Την άμεση λήψη όλων των αναγκαίων ενεργειών, προκειμένου να καταβληθούν αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ στους αμπελοκαλλιεργητές της Σκοτεινής, της Αλέας, του Μαλανδρενίου και του Γυμνού Αργολίδας, για τις ανυπολόγιστες καταστροφές που υπέστησαν τα αμπέλια τους από περονόσπορο, ζητά και ο Βουλευτής Αργολίδας της ΔΗΣΥ, καθ. Γιάννης Μανιάτης, από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σ. Αραχωβίτη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση.

Στην ερώτησή του ο Γ. Μανιάτης τονίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης και το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί οι αμπελοκαλλιεργητές, αφού το ύψος της ζημιάς σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά το 80%, με αποτέλεσμα τεράστια μείωση έως εξαφάνιση του εισοδήματός τους και καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να καταθέσει φάκελο ΠΣΕΑ πολύ πριν τη λήξη της φετινής χρονιάς.