ΕυρώπηΑρχείο

Ο Αλέξης Τσίπρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η ομιλία του κ. Τσίπρα και η συζήτηση που ακολούθησε με τους ευρωβουλευτές εντάσσεται στη σειρά των ομιλιών των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ένωσης στην ολομέλεια, με αντικείμενο το μέλλον της Ευρώπης.

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο Πρόεδρος του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι, αφού ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό υπογράμμισε ότι το Κοινοβούλιο θέλει να βρεθεί στο επίκεντρο της Ευρώπης του μέλλοντος επισημαίνοντας ότι “πολλά στην Ευρώπη σήμερα δεν λειτουργούν καλά”. Αναφέρθηκε μάλιστα ειδικά στη σημασία που έχει η συνεργασία του ΕΚ με τα κράτη μέλη και στην ανάγκη συνεργασίας για να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου.

Απευθυνόμενος στους Ευρωβουλευτές, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησής του στο κοινωνικό μέτωπο, στις προσπάθειες που έφεραν έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση και τα μνημόνια, στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού καθώς και στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ.

 «Η Ελλάδα και οι Έλληνες απέδειξαν τα τελευταία χρόνια, πόσο βαθιά προσηλωμένοι είναι στην ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης» τόνισε, για να προειδοποιήσει ότι «η μέχρι σήμερα διαχείριση της οικονομικής κρίσης, της προσφυγικής κρίσης, αλλά και της κρίσης ασφαλείας, έχει αναδείξει τεράστια ελλείμματα και αντιφάσεις και τείνει να μετεξελίξει τις παραπάνω κρίσεις σε δομική κρίση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος».

Η Ευρώπη χρειάζεται σήμερα, συνέχισε, «μια Ευρωζώνη προσανατολισμένη στην ανάπτυξη, με μηχανισμούς εξισορρόπησης των ανισοτήτων: Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο που να στηρίζει την κοινωνική συνοχή και τη σύγκλιση, νομικά δεσμευτικό Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος Ασύλου, με δίκαιη κατανομή των βαρών και κοινό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών». 

«Η αναμέτρηση των ευρωεκλογών του ερχόμενου Μάη θα είναι κάτι παραπάνω από μία ακόμα εκλογική αναμέτρηση. Θα είναι μια πολιτική μάχη αρχών και αξιών. Σε αυτή τη μάχη όλες οι προοδευτικές, δημοκρατικές και φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, έχουν χρέος να βρεθούν από την ίδια πλευρά της ιστορίας» κατέληξε.
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Κοινό επίτευγμα Ελλάδας και Ευρώπης χαρακτήρισε την έξοδο από τα μνημόνια ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο Βάλντις Ντομπρόβσκις, σημειώνοντας ότι ήταν αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής «συνταγής» που συνδυάζει αλληλεγγύη και υπευθυνότητα. 

Οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων των πολιτικών ομάδων
«Σας βλέπω πολύ αλλαγμένο από την τελευταία φορά που είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε, τον Ιούλιο του 2015», είπε ο Ισπανός ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες), κ. Γκονζάλες Πονς Εστεμπάν: «Η Ελλάδα (…) ήταν μια χώρα στην άκρη του γκρεμού. Οι Ευρωπαίοι βρέθηκαν «στο πλευρό των Ελλήνων όταν μας χρειάστηκαν, όταν οι χρηματαγορές τους έκλεισαν την πόρτα και δεν σας έδωσαν λεφτά. Όταν όλοι οι υπόλοιποι σας έστρεψαν την πλάτη η Ευρωπαϊκή οικογένεια σας άπλωσε το χέρι και μαζί καταφέραμε και προχωρήσαμε».

“Ξέρουμε, όπως είπατε πολύ σωστά στην ομιλία σας, ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση και πρέπει να είμαστε τολμηροί», είπε με τη σειρά του ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Ούντο Μπούλμαν (Γερμανία). Πρέπει να συνεισφέρουμε όλοι, ξεκινώντας τις αλλαγές από τα του οίκου μας, διορθώνοντας  όλοι τα κακώς κείμενα στη χώρα μας. Αυτό ισχύει και για την Ελλάδα”, πρόσθεσε.

Ο κ. Νότης Μαριάς, για την πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Μεταρρυθμιστών και Συντηρητικών έθεσε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, ζήτησε λογιστικό έλεγχο του χρέους και καταφέρθηκε κατά της συμφωνίας των Πρεσπών για να  ζητήσει «ειδική σχέση» της Ελλάδας μέσα στην ΕΕ και την ευρωζώνη. «Υπάρχει άλλος δρόμος» τόνισε. 

Το πρόβλημα είναι ότι η ΕΕ δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια επόμενη κρίση, τόνισε ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφσταντ. Αυτό συμβαίνει γιατί «δεν έχουμε τους σωστούς θεσμούς, τη σωστή διακυβέρνηση. Χρειαζόμαστε ένα Κοινό Τραπεζικό Σύστημα, κοινό προϋπολογισμό στην ευρωζώνη και υπουργό Οικονομικών», είπε, για να προσθέσει ωστόσο ότι παρά τα όσα έχουν γίνει και στην «Ελλάδα έχω την αίσθηση ότι το παλιό σύστημα είναι ακόμα στη θέση του».

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Γκαμπριέλ Τσίμερ σημείωσε οτι ο κίνδυνος για την Ελλάδα δεν έχει εκλείψει καθώς η χώρα έχει ακόμα υποχρεώσεις και τελεί ακόμα υπό εποπτεία, και ζήτησε από την ΕΕ να δημιουργήσει τις συνθήκες για την πλήρη έξοδό της από την κρίση. 

«Για μένα ένα από τα βασικά θέματα της ελληνικής κρίσης ήταν ότι μία από τις βασικές υποσχέσεις της ΕΕ δεν τηρήθηκε. Η υπόσχεση ότι θα φέρει η ΕΕ ευημερία στους πολίτες. Αυτή η υπόσχεση δεν τηρήθηκε. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ανεργία των νέων, που δεν είναι απλώς ένα οικονομικό πρόβλημα. Όταν έχουμε μία ολόκληρη γενιά χωρίς προοπτική είναι πρόβλημα δημοκρατίας», είπε η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σκα Κέλερ (Γερμανία).

Η Λάουρα Αγκέα (Ιταλία), από την πολιτική ομάδα της Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας, είπε με τη σειρά της ότι «η Ελλάδα έναντι της οποίας η Ευρώπη έδειξε το χειρότερο πρόσωπό της.  Η Ευρώπη ήταν πολύ αμείλικτη με την Ελλάδα, έκανε κοινωνικό, πολιτικό και ηθικό και λάθος».

«Καλωσορίζω τον κύριο Τσίπρα που ήταν ελπίδα του ελληνικού λαού. Από τα λόγια του καταλαβαίνω ότι αναγκάστηκε από την Τρόικα να λυγίσει και να αποδεχτεί τις οικονομικές τους επιταγές και τώρα μιλάει τη γλώσσα τους», είπε ο Μαρσέλ Ντε Γκράαφ, από την πολιτική ομάδα της Ευρώπης των Εθνών και της Ελευθερίας.

Τέλος, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κωνσταντίνος Παπαδάκης (Μη εγγεγραμμένοι), είπε ότι «η δήθεν νέα εποχή που διατείνεται ο κύριος Τσίπρας είναι η διατήρηση των 700 μνημονικών νόμων, η εποπτεία διαρκείας της ΕΕ, τα υπερπλεονάσματα δεκαετιών, η χρηματοδότηση και φοροαπαλλαγές για την κερδοφορία του κεφαλαίου.