ΠολιτισμόςΑρχείο

Ένα Αρβανίτικο ξεφάντωμα στις Λίμνες

Στις πλαγιές του όρους Αραχναίο βρίσκεται ένα Αρβανιτοχώρι, οι Λίμνες. Απέχει 18 χλμ. από το Άργος κι άλλα τόσα από την Κόρινθο. «Οι Λίμνες» όμως, δεν έχουν λίμνες! Εδώ το έδαφος είναι άγονο, γεμάτο πέτρες κι ελάχιστο χώμα.

Με αυτά τα χώματα και τη φτώχεια πάλεψαν οι Λιμνιάτες , με πείσμα κι εργατικότητα κι έκαναν τις Λίμνες χωριό νοικοκυραίων. Οι Αρβανίτες κατάγονται από πληθυσμούς οι οποίοι μετακινήθηκαν κυρίως στη νότια και κεντρική Ελλάδα από την σημερινή Αλβανία κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, ιδίως μεταξύ του 13ου και 16ου αιώνα,  λόγω διάφορων κοινωνικοπολιτικών συνθηκών της εποχής. Αποτελούσαν έναν συμπαγή , ελληνικό Ορθόδοξο Χριστιανικό πληθυσμό, ο οποίος εξαναγκαζόταν σε διαδοχικές μεταναστεύσεις προς νότο,  λόγω συνεχών πολεμικών συγκρούσεων, με τους «Βυζαντινούς» τοπικούς φεουδάρχες, τους Αλβανούς μικροηγεμόνες (κυρίως), τους Ιταλοβενετούς, τους Σέρβους και τους Οθωμανούς.  Οι Αρβανίτες έπαιξαν σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Αρβανίτικο ξεφάντωμα στις Λίμνες

Αρβανίτικο ξεφάντωμα στις Λίμνες

Οι πρώτοι κάτοικοι που εγκαταστάθηκαν εδώ περί το 1700, ήταν έλληνες αρβανίτες, χριστιανοί ορθόδοξοι, μιλούσαν την ελληνική και την αρβανίτικη διάλεκτο.

Σήμερα οι 700 περίπου μόνιμοι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία παράγουν εξαιρετική κεφαλογραβιέρα, ονομαστή φέτα και μυζήθρα από τα ντόπια γάλατα των κτηνοτρόφων του.To Χωριό φημίζεται και για τα παραδοσιακά αρβανίτικα εδέσματα του όπως η γκιόσα (πρόβατο ή γίδα στο ξυλόφουρνο), τα χειροποίητα μακαρόνια γκόγκες καθώς και άλλα εδέσματα.

 Το 1979  ίδρυσαν τον «Μορφωτικό Σύλλογο Λιμνών Αργολίδας».

Αρβανίτικο ξεφάντωμα στις Λίμνες

Σήμερα με το ίδιο συνεργατικό  και συλλογικό πνεύμα να τους διακρίνει, αλλά και την δραστήρια Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Παπαϊωάννου Ευαγγελία καθώς και την εξαιρετική καθηγήτρια χορού κ.Ξύδη Σοφία, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν Μουσική ομάδα, χορευτικά τμήματα  αρβανίτικων παραδοσιακών χορών, ηλικιωμένων κυριών, παιδιών και ενηλίκων. Συμμετέχουν σε φεστιβάλ παραδοσιακών χορών και φιλοξενούν αντίστοιχα στις Λίμνες.

Το βράδυ της Παρασκευής 7 Σεπτέμβριου, στη κατάμεστη κεντρική πλατεία των Λιμνών, βρεθήκαμε στο αξέχαστο αρβανίτικο γλέντι τους, που οργάνωσε με μεγάλη προσπάθεια ο Μορφωτικός Σύλλογος Λιμνών, ζωντανεύοντας με επιτυχία  πατροπαράδοτα  τραγούδια, χορούς, φορεσιές, και τοπικά εδέσματα.

Ο Σύλλογος στα πλαίσια της συμμετοχής του στους Δρόμους πολιτισμού Αργολίδας, παρουσίασε  για πρώτη φορά τα ηχογραφημένα παραδοσιακά Λιμνιάτικα τραγούδια, και τις αυθεντικές αρβανίτικες φορεσιές. Απολαύσαμε την χορωδία των κατοίκων στα παραδοσιακά τους τραγούδια, καθώς και υπέροχη ζωντανή ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής του Γ. Δαλάνη.

Αρβανίτικο ξεφάντωμα στις Λίμνες

Οι φιλόξενοι Λιμνιάτες οικοδεσπότες πρόσφεραν γενναιόδωρα σε όλο το χωριό και τους παρευρισκόμενους, καλοψημένη στον ξυλόφουρνο γκιόσα, βουτυράτες γκόγκες με φρέσκια μυζήθρα, κεφαλογραβιέρα, άφθονη ρετσίνα και γαλατόπιτα με πρόβειο γάλα.

Η αξέχαστη αυτή βραδιά έκλεισε με γλέντι και χορούς παραδοσιακούς, «κυκλωτικούς» που μας ξεσήκωσαν  όλους  στη  χαρά και την επαφής  της ομάδας.

Ευχαριστούμε Λιμνιάτες, σειρά παίρνει τώρα η  γιορτή της Υπαπαντής , στις 2 του Φλεβάρη.

Καλό αντάμωμα!

Γιάννης Γκιόλας,
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας