ΕκδηλώσειςΑρχείο

190 Χρόνια Στρατιωτικής Μουσικής αναβιώνουν στο Ναύπλιο

Το Πολεμικό Μουσείο στο Ναύπλιο, στο πλαίσιο των «Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς» θα φιλοξενήσει έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «190 Χρόνια Στρατιωτικής Μουσικής», από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Οκτοβρίου.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 21 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 μ.μ. με το μουσικό σύνολο “Jazz Octet” της Στρατιωτικής Μουσικής ΑΣΔΥΣ, να πραγματοποιεί συναυλία. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 9:00 – 22:00.

190 Χρόνια Στρατιωτικής Μουσικής

Η έκθεση προσπαθεί να αναδείξει το έργο των Στρατιωτικών Μουσικών στην διατήρηση της Εθνικής ταυτότητας καθώς και την βοήθεια που προσέφερε στην ανύψωση του ηθικού του Στρατού και των τοπικών κοινωνιών, κατά τήν διάρκεια της μακρόχρονης ιστορίας του Έθνους μας.

Σε αυτήν μπορεί να δει κανείς προγράμματα, εξώφυλλα δίσκων, σημαντικά ονόματα και βιογραφικά στοιχεία των ανθρώπων της Στρατιωτικής Μουσικής καθώς και στολές, αλλά και μουσικά όργανα.

Έκθεση φωτογραφίας στο Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου

Κατά τον Παυσανία, ο Ηγέλεως, γυιός του Τυρρηνού, ίδρυσε στο Άργος, ναό της Αθηνάς – Σάλπιγγος και ήταν αυτός και ο αδελφός του Μήλας, που πρώτοι εισήγαγαν τη σάλπιγγα στις πολεµικές επιχειρήσεις. Οι Αργείοι πραγματοποιούσαν τις πολεμικές τους επιχειρήσεις με συνοδεία σαλπίγγων ενώ οι Σπαρτιάτες με συνοδεία αυλού.

Η πρώτη στρατιωτική μπάντα της σύγχρονης Ελλάδας συγκροτήθηκε το 1824 στο Ναύπλιο. Επίσης το πρώτο σχολείο που έχει καταγραφεί και σχετίζεται µε µουσική είναι το Σχολείο τυµπανιστών το οποίο λειτούργησε στην Πρόνοια του Ναυπλίου από τον Ιούνιο του 1830 υπό τον Ανθυπασπιστή Ακριβό. Οι µαθητές ήταν αρχικά 18 και αργότερα έφθασαν στους 54. Το σχολείο αυτό καταργήθηκε µετά τη δολοφονία του Κυβερνήτη και την ανώµαλη κατάσταση που ακολούθησε.  Στη συνέχεια δηµιουργήθηκαν διάφορα σχολεία µουσικής.