ΡεπορτάζΑρχείο

Ξαφνικός θάνατος για το ΚΕΜΧ

Περίεργο δημοσίευμα από την Άρτα βάζει τίτλους τέλους στο στρατόπεδο του Ναυπλίου. Όπως σημειώνει η εφημερίδα «ΗΧΩ» σύμφωνα με απόφασεις του ΓΕΣ και του ΥΠΕΘΑ, το ΚΕΜΧ Ναυπλίου, το ΚΕΝ Άρτας και το ΚΕΔΒ Καλαμάτας πρόκειται να σταματήσουν οριστικά την λειτουργία τους στα πλαίσια της ανασυγκρότησης του στρατεύματος και των επιχειρησιακών του αναγκών.

Ευκαιρία λοιπόν το μισοπεθαμένο σήμερα στρατόπεδο να δοθεί στον Δήμο και να αξιοποιηθεί προς όφελος των δημοτών και των επισκεπτών της πόλης.

Διαβάστε Επίσης: Επαρχιώτικες κουτοπόνηρες πολιτικές για το στρατόπεδο του Ναυπλίου

Μένει να δούμε τι θα πει για το θέμα ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον Δήμαρχο Μεσολογγίου και συζήτησαν σχετικά με την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση των υφιστάμενων στρατοπέδων. Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Άμυνας σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως οι όποιες αποφάσεις θα ανακοινωθούν στο Μεσολόγγι.

Η επίμαχη απόφαση

Η απόφαση για την ανασυγκρότηση, στρατοπέδων και στρατιωτικών υπηρεσιών, από το αρμόδιο υπουργείο, μεταξύ άλλων αναφέρει και τα εξείς:

Αποφασίζουν:
α) Την διάλυση του 9ου ΣΠ του ΚΕΜΧ (Ναύπλιο), του ΚΕΔΒ (Καλαμάτα) και του ΚΕΝ Άρτας

β) Την αναδιοργάνωση των:
1) 2/39 ΣΕ (Μεσολόγγι), 11ου ΣΠ (Τρίπολη) και 547 Α/Μ ΤΠ (Ρέθυμνο)
2) ΚΕΕΜ (Σπάρτη), ΚΕΤΘ (Αυλώνα) και ΚΕΠΒ (Θήβα)
3) ΣΜΧ με συγκρότηση ΜΑΑ ΜΧ στον πόλεμο (Λουτράκι)
4) ΣΔΒ με συγκρότηση ΜΑΑ ΔΒ στον πόλεμο (Αθήνα)
5) 586 Μ/Π ΤΠ με κατάργηση της ειρηνικής οργάνωσης σύνθεσης (Λόχοι Εκπαίδευσης) και αποστολής που αφορούν την εκπαίδευση Ν/Σ (Γρεβενά)
γ) Τη συγκρότηση Στρατιωτικού Μουσείου τύπου «Β» στο Μεσολόγγι
Σύμφωνα με το έγγραφο, πρόθεση του ΓΕΣ είναι η εκτέλεση παράλληλων εργασιών απ’ όλους τους εμπλεκόμενους, για την επιτάχυνση των διαδικασιών αναδιοργάνωσης – συγκρότησης – διάλυσης των παραπάνω Μονάδων – Υπηρεσιών – Στρατιωτικών Καταστημάτων στο πλαίσιο των αποφάσεων – γνωματεύσεων του Α.Σ.Σ. (Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο), μέχρι τη λήψη τελικής απόφασης από τον κ. ΥΕΘΑ.(Π. Καμμένος)

Στο πλαίσιο των παραπάνω, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να προβούν από τώρα στις καθ’ αρμοδιότητα ενέργειες για την απομείωση του αποτυπώματος:

α) των αναδιοργανώμενων / διαλυόμενων Μονάδων Υπηρεσιών Στρατιωτικών Καταστημάτων, διατηρώντας μόνο το εντελώς απαραίτητο προσωπικό και υλικό τα οποία μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης θα ολοκληρώσει τις διαδικασίες.

Ορίζεται ως ο αρμόδιος Φορέας υλοποίησης της αναδιοργάνωσης ο οποίος να προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες για την υλοποίηση της θεσμικής διαδικασίας αναδιοργάνωσης – συγκρότησης -διάλυσης των παραπάνω Μονάδων – Υπηρεσιών – Στρατιωτικών Καταστημάτων:
– Την έκδοση οργανωτικής διαταγής υπό τύπου σχεδίου υπουργικής απόφασης
– Την κατάργηση – αναθεώρηση – τροποποίηση των αντίστοιχων Π.Ο.Υ.
– Την τροποποίηση της ΠαΔ 0-15 Περί Σύστασης Οργάνωσης και Λειτουργίας των Στρατιωτικών Λεσχών
– Να προβούν στις απαραίτητες διαδικασίες τροποποίησης σχεδίων διαταγών, που προκύπτουν από την επιχειρησιακή απενεργοποίηση των Μονάδων – Υπηρεσιών – Στρατιωτικών Καταστημάτων της παραγράφου 1α και της ΛΑΦ Καλαμάτας.
– Να προβούν στις απαραίτητες διαδικασίες μεταθέσεων για τη σταδιακή μείωση του στρατιωτικού προσωπικού, με γνώμονα τα αναγραφόμενα στην παράγραφο 2.
– Να μεταθέσει το πολιτικό προσωπικό των δομών που διαλύονται σε κοντινές στρατιωτικές δομές ή άλλες αναλόγως δηλώσεων προτίμησης.
– Να προβούν σε όλες τις προβλεπόμενες, κατ’ αρμοδιότητα ενέργειες που αφορούν απογραφή – διακίνηση αποθεμάτων πυρομαχικών, Κύριων Υλικών (ΚΥ), λοιπών υλικών και μέσων, αποθεμάτων καυσίμων – λιπαντικών, ανταλλακτικών, αποθεμάτων τροφίμων (βασικοί φόρτοι επιστρατευμένου στρατού), εντύπωση – ΣΔΗΜ και τυχόν πλεοναζόντων υλικών.

Διαβάστε Επίσης:
Διχάζει η σύσκεψη φορέων του Ναυπλίου για το ΚΕΜΧ
– Τι λέει το έγγραφο για το στρατόπεδο Ναυπλίου
Καμία ενημέρωση για εγκατάσταση προσφύγων στο ΚΕΜΧ
Ανοίγει ο δρόμος για την παραχώρηση του ΚΕΜΧ;