Site icon Αρχείο anagnostis.org

Έρευνα: Γιατί εκτινάχθηκαν τα ενοίκια στο Ναύπλιο

Ναύπλιο

Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης λειτουργεί στο Ναύπλιο, υπέρ των ιδιοκτητών. Τα λιγότερα σπίτια, το brand name της πόλης που προσελκύει επιπλέον των ντόπιων μόνιμους κατοίκους, ο τουρισμός και η παύση ανοικοδόμησης, είναι οι βασικές αιτίες που έχουν εκτινάξει τα μισθώματα σε υψηλότερα επίπεδα. Οι τιμές πλέον αγγίζουν τα δεδομένα προ κρίσης.

Το anagnostis.org πραγματοποίησε έρευνα αναζητώντας τους λόγους για τους οποίους αυξήθηκαν τα ενοίκια ειδικά στο Ναύπλιο, χαρίζοντας αφενός μεγαλύτερες απολαβές στους ιδιοκτήτες, επιβαρύνοντας όμως αφετέρου τους ενοικιαστές και δυσκολεύοντας τους να βρουν σπίτι να κατοικήσουν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από εδώ και πέρα, όσοι αναζητούν διαμέρισμα για μακροχρόνια μίσθωση, ιδίως κοντά στο ιστορικό κέντρο της πόλης, θα δυσκολευτούν ιδιαίτερα και θα πληρώσουν μεγαλύτερο ενοίκιο.

Το δίλημμα για τους ιδιοκτήτες

Ο Παναγιώτης είναι ένας μεσήλικας Ναυπλιώτης ο οποίος έχει ένα διάρι και ένα τριάρι διαμέρισμα στο Ναύπλιο, εκτός από την κύρια κατοικία, που μένει με την οικογένειά του. Ο ΕΝΦΙΑ του έχει μειώσει δραματικά τα έσοδα από τα ενοίκια, όμως ευτυχώς για αυτόν τα διαμερίσματά του σπάνια μένουν κενά. Συνεχίζει να επιλέγει να τα δίνει για μακροχρόνια μίσθωση, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να επιλέγει καλούς ενοικιαστές, που αφενός θα προσέχουν την ιδιοκτησία του, αφετέρου θα ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους για την μηνιαία καταβολή του ενοικίου.

Ο Δημήτρης είναι ένας άλλος ιδιοκτήτης. Πιο νέος στην ηλικία. Νοιώθει τυχερός που η μικρή γκαρσονιέρα και το τριάρι που έχει πέραν της μόνιμης κατοικίας του βρίσκονται σε μια τουριστική πόλη, και μάλιστα πλησίον του ιστορικού κέντρου του Ναυπλίου. Το χει λίγο και με το ίντερνετ και αποφάσισε να ακολουθήσει τη μόδα. Να μετατρέψει τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματά του σε μικρά «ξενοδοχεία». Τα επίπλωσε, πληρώνοντας ένα σωρό λεφτά σε εξοπλισμό και τα μισθώνει με την ημέρα σε τουρίστες, μέσω ηλεκτρονικών πλατφόρμων, όπως το airbnb και το booking.

Ένας τρίτος ο Κώστας, ο οποίος στα χρόνια της κρίσης και την εποχή που κατέρρεε η αγορά ακινήτων, αποφάσισε να πουλήσει το επιπλέον διαμέρισμα που είχε κληρονομήσει από τον πατέρα του, με το σκεπτικό ότι δεν θέλει να μοιράζεται με το κράτος το ενοίκιο. Άσε που για έναν χρόνο είχε ξεμείνει χωρίς ενοικιαστή το διαμέρισμα, όχι βέβαια λόγω έλλειψης ζήτησης, αλλά επειδή δεν μπορούσε να το επισκευάσει, για να βρει έναν ενοικιαστή αξιώσεων. Βρήκε λοιπόν πρόπερσι ένα ζευγάρι ηλικιωμένων Γερμανών που απέκτησαν στο Ναύπλιο αυτό το σπίτι και το χρησιμοποιούν ως εξοχικό για μερικούς μήνες το χρόνο, που έρχονται για τα μπάνια τους και τις διακοπές τους.

Είναι τρεις συμπολίτες μας, που εκμεταλλεύτηκαν με εντελώς διαφορετικό τρόπο την περιουσία τους. Και είναι βέβαια τρία διαφορετικά χαρακτηριστικά παραδείγματα, που δίνουν το στίγμα της αιτίας αύξησης των ενοικίων.

Μπελάς για τους ενοικιαστές

Υπάρχει όμως και η πλευρά των ενοικιαστών. Η Μύριαμ και η Μαριλένα είναι δυο νέες φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ξεκίνησαν φέτος τις σπουδές τους στη Σχολή Θεατρικών Σπουδών. Μαζί με τους γονείς τους έψαχναν ενοικιαστήρια στις κολώνες της ΔΕΗ. Δεν έβρισκαν εύκολα κατοικία κοντά στο Γήπεδο, που ήθελε η μητέρα της μιας κοπέλας, για να είναι κοντά στη Σχολή της. Ο πατέρας κοίταξε και σε άλλες γειτονιές, αφού σκέφτεται ότι μαθήματα γίνονται και αλλού εκτός από το κεντρικό κτίριο, ενώ επιπλέον το Ναύπλιο είναι μικρό και εύκολα κινείται κάποιος με τα πόδια από τη μια μεριά στην άλλη. Τα διαθέσιμα σπίτια ήταν ελάχιστα και δεν τους ικανοποίησαν, ενώ τα ενοίκια είναι στα ύψη για την τσέπη των γονιών. Τα δυο κορίτσια είναι από τη Λάρισα και το Βόλο αντίστοιχα και τυχαίνει να γνωρίζονταν από πριν. Η μόνη λύση ήταν ένα δυάρι για να συγκατοικήσουν και να μοιραστούν το ενοίκιο.

Ανάλογο πρόβλημα αντιμετώπισε και ο Μάριος, ανθυπολοχαγός, ο οποίος δεν μπορεί να μείνει απέναντι από τη Λέσχη Στρατιωτικών, στα διαμερίσματα του ΚΕΜΧ, μιας και είναι πλήρη. Μοναδική του λύση ένα οικονομικό μικρό διαμέρισμα για να μείνει για όσο καιρό θα βρίσκεται στο Ναύπλιο, πριν μετατεθεί αλλού. Η έλλειψη ελεύθερων διαμερισμάτων και τα ψηλά ενοίκια είναι μπελάς για αυτόν.

Τι λένε οι ειδικοί

Για το θέμα ρωτήσαμε τρία επώνυμα μεσιτικά γραφεία του Ναυπλίου.

Ο Γιώργος Καλλιάνος (Kallianos Real Estate) εκτιμά πως τα ενοίκια δεν είναι υπερτιμημένα αλλά έχουν επανέλθει στα δεδομένα προ του 2010, ενώ και τα διαθέσιμα προς ενοικίαση διαμερίσματα είναι πολύ λίγα. 

Όπως επισημαίνει πέντε είναι οι λόγοι που έχουν δημιουργήσει την έλλειψη:

  1. Δεν υπάρχει νέα δόμηση μετά το 2009. Το Ναύπλιο είναι μια μικρή πόλη και δεν μπορεί να καλύψει την ζήτηση.
  2. Οι εποχικές ενοικιάσεις έχουν μειώσει τον αριθμό των ενοικιαζομένων διαμερισμάτων. Τα μισά πλέον διαμερίσματα δίδονται αυτή τη στιγμή για βραχυπρόθεσμη μίσθωση, που έχει γίνει και μόδα, ανεξάρτητα αν αυτό συμφέρει ή όχι τους ιδιοκτήτες.
  3. πολλά διαμερίσματα που στο παρελθόν νοικιάζονταν έχουν αγοραστεί από Αθηναίους και ξένους ως εξοχικά και δεν μισθώνονται πλέον.
  4. Όλοι οι ιδιοκτήτες επιλέγουν καλύτερη ποιότητα ενοικιαστή. Για να το πετύχουν αυτό μπαίνουν σε έξοδα βελτιώνοντας τις κατοικίες τους. Προκειμένου να καλύψουν τα έξοδα αυτά, αυξάνεται το ενοίκιο.
  5. Επιλέγουν το Ναύπλιο ως τόπο κατοικίας άνθρωποι που εργάζονται σε γειτονικές πόλεις, όπως το Άργος και άλλες περιοχές. Αυτοί νοικιάζουν διαμερίσματα στο Ναύπλιο για να εγκατασταθούν με τις οικογένειές τους, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των ενοικιαστών.

Ο Γιάννης Παναγιώτου (Skouras Real Estate) εκτιμά πως όσοι αναζητήσουν από τώρα και στο εξής ακίνητα για μακροπρόθεσμη μίσθωση στο Ναύπλιο θα δυσκολευτούν, διότι από εδώ και πέρα τα διαμερίσματα είναι λιγότερα και ακόμα πιο ακριβά, ενώ τα περισσότερα από τα διαθέσιμα ακίνητα έχουν ήδη μισθωθεί για την επόμενη περίοδο. 

Οι λόγοι; «Πάρα πολλά ακίνητα που διαχειριζόμασταν παλιότερα, τώρα οι ιδιοκτήτες τα δίνουν με βραχυπρόθεσμη μίσθωση ή έχουν πουληθεί. Η ανοικοδόμηση έχει σταματήσει από το 2009. Παράλληλα το Ναύπλιο είναι προορισμός. Έχει ανεβεί τουριστικά, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί και το εργατικό δυναμικό, που επιλέγει να μένει στην πόλη μόνιμα επειδή βρίσκει εργασία. Επιπλέον πολλοί ακόμα είναι αυτοί που για διάφορους λόγους το επιλέγουν ως μόνιμη κατοικία. Ταυτόχρονα αυξάνονται χρόνο με το χρόνο οι φοιτητές. Επομένως το Ναύπλιο συνεχίζει να μεγαλώνει. Οπότε η και ζήτηση είναι μεγαλύτερη».

Παρόλα αυτά ούτε ο κ. Παναγιώτου θεωρεί υπερτιμημένα τα ενοίκια στο Ναύπλιο, που παραμένει οικονομικότερο από την Αθήνα, αλλά σαφώς ακριβότερο από το γειτονικό Άργος.

Ο Τάσος Ηλιάδης (Iliadis Real Estate) τονίζει πως όσοι έρχονται στο Ναύπλιο, συνήθως δεν φεύγουν και έτσι δεν ανανεώνονται οι μισθώσεις, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει προσφορά. Παράλληλα δεν χτίζονται καινούργια κτήρια. Υπάρχει μόνο ο ήδη διαθέσιμος «στόλος» ακινήτων, που δεν αυξάνεται. Τέλος, πολλά από τα υφιστάμενα ακίνητα αλλάζουν χέρια, πωλούνται και χρησιμοποιούνται για ιδιοκατοίκηση. 

Χαρακτηριστικά ο κ. Ηλιάδης σημειώνει πως το 20% των ακινήτων που νοικιάζονται στην πόλη του Ναυπλίου διατίθενται για βραχυπρόθεσμη μίσθωση μέσω Airbnb και διαπιστώνει ότι πράγματι υπάρχει αύξηση των τιμών στα ενοίκια για μακρυπρόθεσμη μίσθωση, καταλήγοντας πως πλέον στο Ναύπλιο υπάρχει ανάγκη εξεύρεσης κατοικιών.

Exit mobile version