Χρηστίδης: Δεν συμφωνούμε ούτε με ΝΔ ούτε με ΣΥΡΙΖΑ
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης μίλησε στο Αθηναϊκό / Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τον Μιχάλη Μιχαήλ για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.
Όπως μεταξύ άλλων σημείωνει «η γενιά μας και η γενιά των γονιών μας αξίζει, μπορεί και θέλει να αλλάξει σελίδα, ώστε η Ελλάδα να γίνει κυρίαρχη ξανά και η γενιά των παιδιών μας να μην ζήσει μέσα στην κρίση».
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ερ.: Με την ολοκλήρωση της παρουσίας των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ μπήκαμε, κ. Χρηστίδη στην τελευταία προεκλογική χρονιά της κυβερνητικής θητείας, σε κλίμα πόλωσης και ανοιχτής σύγκρουσης. Το Κίνημα Αλλαγής με ποια στρατηγική πορεύεται;
Απ.: Χρειαζόμαστε επειγόντως την διαμόρφωση την ενός εθνικού προοδευτικού σχεδίου για να βγούμε, όπως όλες οι άλλες χώρες που μπήκαν σε μνημόνια, επιτέλους από την πολύχρονη κρίση και για να σταματήσει η χώρα να σέρνεται στην υπανάπτυξη και τη στασιμότητα. Είναι επίσης απολύτως απαραίτητη η ύπαρξη εθνικής στρατηγικής για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αυτό δηλαδή που δεν έγινε με το ζήτημα των Σκοπίων, πριν οδηγηθούμε σε νέες εθνικές υποχωρήσεις.
Αντ’ αυτού οι κύριοι Τσίπρας και Μητσοτάκης επιδόθηκαν, στη ΔΕΘ, σε ένα παιχνίδι, πόλωσης, αοριστολογίας και εντυπώσεων, χωρίς να παρουσιάσουν κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το πώς θα πορευτεί η χώρα το επόμενο διάστημα, μέσα σε ένα εξαιρετικά ασταθές και πάλι διεθνές περιβάλλον.
Αυτό μας προϊδεάζει για το προεκλογικό σκηνικό που στήνεται από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, που αν επικρατήσει, είναι βέβαιο πως θα βάλει τη χώρα σε νέες περιπέτειες με νέα τραγικά αποτελέσματα για την οικονομία και νέα φορολογικά βάρη για την κοινωνία. Η δική μας στρατηγική έχει κεντρικό στόχο να αποτραπεί το πισωγύρισμα σε καταστάσεις που έχουμε ζήσει τα προηγούμενα χρόνια και δεν πρέπει να ζήσουμε ποτέ ξανά. Θέλουμε να ανατρέψουμε, με την θέληση του ελληνικού λαού, τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς και να επιβάλλουμε την εθνική συνεννόηση και ένα προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης. Η επόμενη μέρα δε μπορεί να είναι ένα νέο 2010 με πλατείες αγανακτισμένων, προδότες και γερμανοτσολιάδες .
Ερ.: Οι δημοσκοπήσεις ωστόσο δείχνουν περιορισμένη απήχηση της γραμμής που η Φώφη Γεννηματά εξήγγειλε στη ΔΕΘ;
Απ.: Μελετάμε τις δημοσκοπήσεις, τα ποιοτικά και ποσοτικά τους χαρακτηριστικά. Επιτρέψτε μου, όμως, να σας πω πως θυμάμαι πολύ καλά τις εκλογές του Σεπτέμβρη του ’15 και το προεκλογικό κλίμα. Τότε μας έλεγαν ότι δεν θα μπούμε στη Βουλή και πήραμε το ποσοστό που μας δίνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις. Από τότε έχουμε επισκεφτεί με την Φώφη Γεννηματά πολλές φορές τις ίδιες πόλεις. Κάθε φορά το κλίμα είναι και πιο καλό, πιο αισιόδοξο, πιο μαζικό. Αυτοί οι πολίτες είναι φορείς πολιτικής ανατροπής. Ξέρουμε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα επιδιώξουν την πόλωση. Είναι η ίδια πόλωση που το 2010 δεν άφησε την χώρα να βγει από την κρίση, με ευθύνη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που έστησαν τις πλατείες αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Και κάνω ένα κάλεσμα προς όλους τους πολίτες που τα προηγούμενα χρόνια πληγώθηκαν από την κρίση και τις συνέπειές της. Δεν πρέπει να ζήσουμε τα ίδια λάθη. Η γενιά μας και η γενιά των γονιών μας αξίζει, μπορεί και θέλει να αλλάξει σελίδα, ώστε η Ελλάδα να γίνει κυρίαρχη ξανά και η γενιά των παιδιών μας να μην ζήσει μέσα στην κρίση.
Ερ.: Το Κίνημα Αλλαγής δέχεται κριτική ότι κάνει αντιπολίτευση με ίσες αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ. Τι απαντάτε;
Απ.: Είναι μια ανεδαφική κριτική. Είμαστε σε μεγάλη ιδεολογική, αξιακή και πολιτική απόσταση τόσο από την ΝΔ όσο και από το ΣΥΡΙΖΑ, για διαφορετικούς λόγους. Ασκούμε την κριτική μας στον καταστροφικό τρόπο με τον οποίο κυβερνούν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και αποκαλύπτουμε τον συντηρητισμό και την νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση των παρεμβάσεων και προτάσεων της ΝΔ. Οι αλλαγές οι τομές και οι ανατροπές που απαιτούνται σήμερα, πρέπει να έχουν την δυναμική μιας νέας μεταπολίτευσης. Που επανατοποθετεί τη χώρα στον ευρωπαϊκό χάρτη, επανιδρύει την δημοκρατία και ανασυγκροτεί την κοινωνική οργάνωση. Δεν είμαστε ο τρίτος πόλος, είμαστε ο μόνος δρόμος. Και θέλουμε να γίνουμε πρωταγωνιστές, οδηγώντας τους Έλληνες σε μια νέα εθνική αφύπνιση. Όχι να μοιράσουμε καρέκλες και να υπογράψουμε νέα μνημόνια.
Ερ.: Τι συγκεκριμένα προτείνετε να γίνει με τις συντάξεις καθώς φαίνεται ότι θα είναι καταλυτικό στοιχείο για τα χρόνο διεξαγωγής των εκλογών ;
Απ.: Οι θεατρινισμοί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για τις συντάξεις είναι για χρυσό βατόμουρο. Υπέγραψαν πριν λίγους μήνες την μείωση των συντάξεων, κατηγορούσαν εμάς ως ψεύτες όταν το επισημαίναμε και τώρα ξαφνικά αγωνίζονται να μην γίνουν αυτά που συμφώνησαν. Και φυσικά η δικιά τους αποτυχία δε μπορεί να γίνει γκιλοτίνα των συντάξεων.
Ο νόμος Κατρούγκαλου, αυτό το εκτρωματικό νομοθέτημα έχει ήδη πετσοκόψει τις νέες συντάξεις, έχει επιβάλλει εξοντωτικές εισφορές στους επαγγελματίες ενώ περίπου έχει διαλύσει το ασφαλιστικό σύστημα. Η νέα μείωση στις συντάξεις των παλαιών συνταξιούχων ήταν και είναι αχρείαστη, είναι κοινωνικά απαράδεκτη, τα είχαμε πει από την αρχή όταν έφεραν αυτό το θέμα. Φυσικά δεν ψηφίσαμε τις μειώσεις και πρόσφατα καταθέσαμε πρόταση νόμου για την ακύρωση τους. Και αυτό θα είναι το πρώτο που θα ζητήσουμε μετά τις επόμενες εκλογές.
Ερ.: Και στο εσωτερικό σας όμως εκφράζονται απόψεις πως θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε την στάση σας είτε αναζητώντας σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ (πρόσφατο άρθρο Ν. Μπίστη) είτε να δεσμευτείτε ότι θα στηρίζετε μετεκλογικά κυβέρνηση με τη ΝΔ…
Απ.: Σέβομαι όλες τις απόψεις και τις συζητάμε χωρίς ποινικοποίηση. Παρ’ όλα αυτά η απόφαση για αυτόνομη πορεία της παράταξης είναι 212.000 συμπολιτών μας. Θα τιμήσουμε την ελπίδα τους, τη στήριξη τους, το συμβόλαιο που έχουμε υπογράψει. Επομένως, όποιος θέλει να βρούμε συναινέσεις, και απευθύνομαι σε όσους το λένε εκτός των τειχών, να αφήσουν τα παχιά λόγια και να προχωρήσουν σε πράξεις. Γιατί ως τώρα από τον έναν βλέπουμε Μόρια, σκέψεις για συνομιλίες με τους καταληψίες και πρόθεση κατάργησης της Διαύγειας και από τον άλλον απόψεις για ανάπηρες απόψεις της Αριστεράς. Δεν συμφωνούμε ούτε με τον έναν ούτε με τον άλλον.
Ερ.: Τις προηγούμενες μέρες βρέθηκε στην Αθήνα ο επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ούντο Μπούλμαν, προτείνοντας ουσιαστικά συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής στις ευρωεκλογές. Την απορρίψατε κατηγορηματικά. Γιατί;
Απ.: Οι ευρωεκλογές θα κρίνουν το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Εμείς και οι σύντροφοί μας στην Ευρώπη διαμορφώνουμε ένα προοδευτικό πλαίσιο που αντιμετωπίζει τις ανισότητες, δίνει ευκαιρίες στη νέα γενιά, ανατρέπει τη δημογραφική γήρανση, πρωτοπορεί ξανά στα παγκόσμια πράγματα. Η διαχειριστική αντίληψη της λιτότητας, των απαξιωμένων θεσμών και της απόστασης ανάμεσα στις ανάγκες των ευρωπαϊκών λαών και τις αποφάσεις των ελίτ πρέπει να λάβει τέλος. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούμε. Στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια. Συγκυβερνά με το ομοφοβικό, αντισημιτικό, ρατσιστικό κόμμα των ΑΝΕΛ. Επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ 1 στους 2 Έλληνες χρωστά στο δημόσιο, οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα έχουν πέσει, οι κατασχέσεις και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι η ζοφερή πραγματικότητα.
Επιπρόσθετα, τα ιδανικά μας , οι αξίες μας και η πίστη μας για εθνική και λαϊκή ενότητα, για συνεννόηση στα εθνικής σημασίας θέματα όπως το δημογραφικό, οι κοινωνικές ανισότητες, το brain drain, η ενίσχυση των μη προνομιούχων είναι σε μια κατεύθυνση που δεν μπορεί να ακολουθήσει η κυβέρνηση των capital controls, των παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη, των διώξεων και των απειλών σε πολίτες, πολιτικούς και δημοσιογράφους.
Με εκείνους που παρακαλάνε να φύγουν από φυσικά αιτία οι συνταξιούχοι για να σώσουν το ασφαλιστικό ή εκείνους που θεωρούν ότι 100 νεκροί στο Μάτι απλά θόλωσαν την εικόνα, δεν έχουμε πολιτική και αξιακή σχέση. Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές, με τους οποίους συζήτησε η Φώφη Γεννηματά την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.
Ερ.: Ως εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής έχετε καθημερινή τριβή με τα ΜΜΕ. Ποια είναι η άποψή σας για τη σύγκρουση της κυβέρνησης με τη ΝΔ γύρω από τα δημόσια Μέσα Ενημέρωσης και την απόφαση για εμπάργκο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ΕΡΤ;
Απ.: Η κατάσταση στα ΜΜΕ και η πολιτική στάση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αρχικά και στη συνέχεια της ΝΔ είναι επιβλαβής για την λειτουργία της δημοκρατίας. Τα εμπάργκο που υιοθέτησε πρώτα το Μαξίμου απέναντι σε ένα ιδιωτικό κανάλι, με αφορμή ένα ρεπορτάζ που αποδείχθηκε στη συνέχεια αληθές, αλλά και της ηγεσίας της ΝΔ πριν λίγες μέρες όταν ένας δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης προχώρησε σε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, είναι ενέργειες που δεν προάγουν τον δημόσιο πολιτικό διάλογο και δημιουργούν ένα νοσηρό πολωτικό κλίμα και με τα ΜΜΕ… Εμείς θέλουμε να κριθούμε από τα επιχειρήματα μας και τις θέσεις μας και να είναι όλοι παρόντες για να κρίνουν οι πολίτες.
Ερ.: Τι συναντήσατε στη Μόρια όπου βρεθήκατε την Παρασκευή με τη Φώφη Γεννηματά;
Απ.: Η Μόρια είναι ένα κολαστήριο, μια ντροπή στο δυτικό πολιτισμό. Η άμεση μεταφορά στην ενδοχώρα όσων διαπιστώνεται η ευαλωτότητα είναι αυτονόητη και προβλέπεται από την Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας. Το γεγονός ότι έχουν σωρευτεί, 3.500 άτομα που δικαιούνται μεταφορά στην ενδοχώρα είναι ένα ανθρωπιστικό σκάνδαλο. Αυτός ο αριθμός δείχνει ότι αφορά υποθέσεις που έχουν κλείσει πριν από μήνες. Δεν προέκυψαν τώρα. Το ερώτημα είναι αν η αιτία του σκανδάλου είναι η ανικανότητα ή πρόκειται για πολιτική απόφαση. Χρειάζονται απαντήσεις σε αυτό. Αλλά το ανθρωπιστικό σκάνδαλο είναι διπλό. Σκεφτείτε ότι για να περάσεις το τείχος της Κοινής Δήλωσης θα πρέπει ή να έχεις στενό συγγενή αναγνωρισμένο πρόσφυγα (για να τον συναντήσεις στη χώρα που βρίσκεται) ή να είσαι ευάλωτος. Δηλαδή ασυνόδευτος ανήλικος, βαριά ασθενής, ανάπηρος, μονογονεϊκή οικογένεια, θύμα βασανιστηρίων. Ο κ. Τσίπρας συνομολόγησε να εγκλωβιστούν στη χώρα μας. Τι πιο αυτονόητο να δείξουν την αλληλεγγύη τους, ειδικά σε αυτούς τους ανθρώπους, και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Πόσο «αριστερός» χρειάζεται να είσαι για να το σκεφτείς αυτό;
Ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήγαν τις προηγούμενες ημέρες στο Σάλτσμπουργκ και συναντήθηκαν με αρχηγούς κρατών μελών της ΕΕ. Βλέπουμε μπροστά μας έναν ιδιότυπο διαγωνισμό για το ποιος θα αρέσει περισσότερο στην κ. Μέρκελ. Ο κ. Τσίπρας είπε διάφορα θεωρητικά και χιλιοειπωμένα. Κουβέντα για τα νησιά, κουβέντα για την ανάγκη αποσυμφόρησης. Δεν τον άφησε η κ. Μέρκελ. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη Μόρια. Είπε για τις συνθήκες που υπάρχουν αλλά δεν τόλμησε να ψελλίσει καν κάτι για την ανάγκη για αποσυμφόρηση. Μίλησε για τα χρήματα που έχουν διατεθεί και κακοδιαχείριση. Ωραίος τρόπος για να μην μιλήσει για την «ταμπακέρα». Η πρόταση μας για την πρωτοβουλία «Κιβωτός» είναι ακόμα επίκαιρη. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να μετεγκατασταθούν αναλογικά στην Ευρώπη.