ΠολιτικήΑρχείο

Βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν για τη μεταφορά των μαθητών της Αργολίδας

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Μωραΐτης υπέβαλαν Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών για το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών στο Νομό Αργολίδας, το οποίο πάντως, όπως όλα δείχνουν, βαίνει προς τη λύση του.

Όπως σημειώνουν στην ερώτησή τους:

«Δύο εβδομάδες μετά την έναρξη των μαθημάτων συνεχίζεται όλο και πιο έντονα το σοβαρότατο πρόβλημα της μετακίνησης των μαθητών στο Νομό Αργολίδας. Ο διαγωνισμός της Περιφέρειας για την επιλογή μειοδότη κηρύχθηκε άγονος με αποτέλεσμα πάνω από 4.500 χιλιάδες μαθητές να μην έχουν την δυνατότητα να μετακινηθούν δωρεάν από και προς το σχολείο τους.

Πολλοί μαθητές από ορεινά χωριά του νομού δεν πηγαίνουν καν στο σχολείο γιατί οι γονείς τους αδυνατούν να τους μεταφέρουν, άλλοι μετακινούνται με ακατάλληλα και επικίνδυνα μέσα. Χιλιάδες γονείς επιβαρύνονται με ένα τεράστιο κόστος το οποίο προστίθεται στα υπόλοιπα βάρη που φορτώνονται στις πλάτες τους και αδυνατούν να σηκώσουν. Η διακοπή της μετακίνησης των μαθητών αποτελεί πρόβλημα λειτουργικό και οικονομικό για τους εργαζόμενους γονείς, που αναγκάζονται να μεταφέρουν οι ίδιοι τα παιδιά τους επιβαρύνοντας παραπέρα το ήδη λεηλατημένο εισόδημά τους από την αντιλαϊκή – αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των κυβερνήσεων που διαδέχτηκε.

Κυβέρνηση, Περιφέρεια και ΚΤΕΛ ρίχνουν την ευθύνη ο ένας στον άλλον, χωρίς ουσιαστικά να λύνεται το πρόβλημα. Ιδιαίτερα με την κατάργηση και συγχώνευση σχολείων που προώθησε η κυβέρνηση, υπάρχουν πολλά χωριά στο νομό με μαθητές που απέχουν πολλά χιλιόμετρα από το σχολείο.

Επιπρόσθετα αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα οι απουσίες που τυχόν καταγραφούν ενδέχεται να δημιουργήσουν και κινδύνους απώλειας της τάξης για αρκετούς μαθητές.

Ευθύνες για την κατάσταση αυτή έχουν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις που διαχρονικά, μέσω των αρμόδιων Υπουργείων, δεν δίνουν τα απαραίτητα κονδύλια και μεταφέρουν βασικές υποχρεώσεις του κράτους στους ιδιώτες. Στα πλαίσια της πλήρους αποκέντρωσης και της παραπέρα ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης εντάσσονται και οι εξελίξεις στο ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

• Να ξεκινήσει άμεσα η μεταφορά των μαθητών της Αργολίδας από και προς το σχολείο.
• Να αποζημιωθούν οι γονείς για τα έως τώρα έξοδα που έχουν κάνει.
• Να είναι συνεχώς εξασφαλισμένη η απρόσκοπτη, ασφαλής και δωρεάν μετακίνηση των μαθητών από και προς τα σχολεία τους και χωρίς καμία επιβάρυνση των γονιών».