ΆρθροΑρχείο

Η ενεργειακή αναβάθμιση της Πελοποννήσου

Με τις μονογραφές του Υπουργού Ενέργειας αναβαθμίζεται ενεργειακά, διότι ενεργοποιείται το θαλάσσιο οικόπεδο 10 που βρίσκεται στον Κυπαρισσιακό κόλπο αλλά και η θαλάσσια περιοχή που ονομάζεται Δυτικά Κρήτης αλλά βρίσκεται επί της ουσίας κάτω από την Πελοπόννησο.

Το θετικό της υπόθεσης είναι πρώτον ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι ενημερωμένη για τα δικαιώματά της, δεύτερον ότι η Περιφέρεια θα πάρει το 5% των απολαβών του ελληνικού δημοσίου, τρίτον ότι η Περιφέρεια θα λειτουργήσει με το 20% αυτών των απολαβών για θέματα εκπαιδευτικά και περιβαλλοντικά.

Αν συνδυάσουμε αυτά τα νέα δεδομένα με το γεγονός ότι η Πελοπόννησος θα βρίσκεται στο πέρασμά του αγωγού φυσικού αερίου East Med, γίνεται απόλυτα κατανοητό ότι θα ζήσουμε μία αλλαγή φάσης και αυτό δίνει τεράστιες δυνατότητες για το λιμάνι του Γυθείου που έχει αναβαθμιστεί από την Περιφέρεια για να μπορεί να υποστηρίζει πρακτικά τις εταιρείες που ειδικεύονται για την έρευνα των υδρογονανθράκων.

Η στρατηγική θέση της Πελοποννήσου γίνεται και ενεργειακή και ξέρουμε ο συνδυασμός των δύο είναι θεμελιακός για τη συνέχεια και βοηθά για την ανάκαμψη της περιοχής που θα λειτουργήσει ενισχυτικά για την ανάπτυξη της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο.

Νίκος Λυγερός