Μετά και την επίσημη ανακοίνωση, το στρατόπεδο του Ναυπλίου σύντομα θα είναι παρελθόν. Έχει αναπτυχθεί ένας διάλογος, κυρίως μέσα από κοινωνικά δίκτυα, για το τι θέλουμε να γίνει το στρατόπεδο. Μια άποψη συλλόγων αλλά και πολιτών είναι να διατηρηθεί το στρατόπεδο στην πόλη γιατί είναι μια οικονομική ένεση για την τοπική οικονομία.
Αν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θεωρεί για λόγους στρατιωτικής τακτικής ότι το στρατόπεδο δεν είναι αναγκαίο στην πόλη, δεν πιστεύω ότι μπορούμε να καταθέσουμε άποψη για την παραμονή του.
Αν πάλι για λόγους οικονομίας στρατιωτικών εξόδων πρέπει να κλείσει και πάλι δεν μπορούμε να έχουμε κάποιο επιχείρημα, γιατί είναι κατανοητό ότι η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών σημαίνει και αύξηση των εισφορών των φορολογούμενων.
Όταν μιλάμε για στρατόπεδο στην πόλη, θα πρέπει να αναφερόμαστε στα εξής:
1. Στρατόπεδο ΚΕΜΧ
2. Χώρος εκπαίδευσης οδηγών πίσω από στρατόπεδο (περιοχή Γλυκιάς)
3. Πεδίο βολής στα Πυργιώτικα
4. Κτήριο στρατιωτικής λέσχης
5. Κτήριο ξενώνων λέσχης
6. Πολεμικό Μουσείο
7. Μήπως υπάρχει και καμιά ιδιοκτησία στην Καραθώνα; (απλή ερώτηση)
Επειδή το στρατόπεδο λοιπόν θα φύγει, το ζητούμενο είναι εμείς τι θέλουμε να κάνουμε στους χώρους αυτούς. Έχουμε άποψη; Εκτός από την αόριστη διατύπωση “να περάσουν στο δήμο“, εμείς σαν δήμος πως θα τα αξιοποιήσουμε έπειτα;
Μπορούμε να δημιουργήσουμε χώρους ή δραστηριότητες που να μπορούν να αντικαταστήσουν την οικονομική απώλεια της πόλης σε σχέση με τη λειτουργία του στρατοπέδου; Αυτό είναι το ζητούμενο. Η εύκολη πρόταση για μεταφορά υπηρεσιών δεν είναι λύση. Την δημιουργία όρων για αντικατάσταση των οικονομικών απωλειών που έχει η πόλη με την απομάκρυνση του στρατοπέδου.
Θα μπορούσα να αναφέρω πολλές υπηρεσίες που σήμερα πληρώνουν ενοίκια και θα μπορούσαν να στεγαστούν εκεί: Περιφερειακή Διοίκηση, Γενικά Αρχεία του Κράτους, Πυροσβεστική, Υπηρεσίες του δήμου κ.λπ. Μόνο με αυτή την πρόταση, για μεταφορά υπηρεσιών και τη γενική διατύπωση αθλητικού πάρκου ή χώρου πράσινου δεν μπορεί να είμαστε ικανοποιημένοι ότι έχουμε διαμορφώσει μια σοβαρή πρόταση εναλλακτικής διαχείρισης.
Εναλλακτική πρόταση:
Εδώ και πολύ καιρό έχω προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο (φυσικά δεν έγινε αποδεκτό), ο δήμος Ναυπλιέων να κάνει ένα ανοικτό διαγωνισμό ιδεών για τη χρήση των χώρων. Να θέσουμε σαν προδιαγραφή ιδέες και σκέψεις που θα μπορούν να λειτουργήσουν τους χώρους ώστε να αποκτήσει η περιοχή ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Ένα νέο σημείο αναφοράς για να έχει και υπάρχει και μια οικονομική διάσταση εσόδων για την πόλη. Αυτή η πρόταση δεν αποκλείει τη στέγαση υπηρεσιών αλλά δεν είναι δυνατόν η μόνη πρότασή μας να είναι η μεταφορά των υπηρεσιών.
Παράλληλα, θα πρέπει να δούμε συνολικά τις ιδιοκτησίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην περιοχή μας και να αποφασίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε. Να το σχεδιάσουμε, να το κοστολογήσουμε και να καταθέσουμε μια αναπτυξιακή πρόταση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και όχι απλά ένα απροσδιόριστο «θέλουμε το στρατόπεδο να περάσει στο δήμο».
Προς ποια κατεύθυνση θα μπορούσε ο δήμος να εκμεταλλευτεί τα κτήρια; Αν δεν αποφασίσουμε σύντομα, θα παρακολουθούμε σε λίγο καιρό την πώλησή τους, όπως έγινε με το κτήριο στο Μεγάλο Δρόμο. Το Πανεπιστήμιο έχει ανάγκη από χώρο για φοιτητική εστία και εστιατόριο. Σήμερα μάλιστα που δεν υπάρχουν ενοικιαστήρια, μήπως θα ήταν μια λύση που θα μπορούσε να πέσει στο τραπέζι της συζήτησης για τις χρήσεις της στρατιώτης λέσχης και του ξενώνα;
Τέλος, διαφωνούσαμε και εξακολουθούμε να διαφωνούμε με την πρόταση να γίνει ένα μεγάλο σχολικό συγκρότημα στην περιοχή, όπου είναι ο χώρος εκπαίδευσης των οδηγών στη Γλυκιά. Πιστεύουμε στα σχολεία της γειτονιάς και όχι στα σχολεία που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό μαθητών από διάφορες περιοχές. Υπάρχουν οικόπεδα που έχουν προσδιοριστεί από το Σχέδιο Πόλης για τη δημιουργία σχολικών μονάδων και όπου ο δήμος εδώ και χρόνια θα μπορούσε να είχε προχωρήσει στο σχεδιασμό και στην υλοποίησή τους.
* Ο Μπάμπης Αντωνιάδης είναι δημοτικός σύμβουλος με την «Άλλη Πρόταση»