ΠολιτισμόςΑρχείο

Καποδίστριας: Το λάθος να ξυπνάς πολύ πρωί

Παρά την κακοκαιρία ελπίζουμε να γίνουν οι εκδηλώσεις για την δολοφονία του Καποδίστρια στο Ναύπλιο. Θα σταθώ σε ένα σημείο μόνο … Την ώρα που έγινε η δολοφονία. Ήταν «Επτά παρά τέταρτο», το πρωί της Κυριακής… Τέτοια ώρα, σήμερα στο Ναύπλιο, βλέπεις μόνο γάτες στους δρόμους.

Βγήκε από το Παλατάκι (δεν σώζεται. Η φωτό είναι παλιά). Η πόρτα ήταν μέσα από την καμάρα. Το δρομάκι που πέρναγε από την καμάρα είναι η σημερινή οδός Δημητριάδη, δλδ, αυτό που πάει από το μαγαζί του Καράμπελα στο περίπτερο.

Ο Καποδίστριας ήθελε να πάει στην εκκλησία από τον όρθρο. Είχε ετοιμασθεί από τις 6.30 π.μ. Τις καθημερινές σηκωνόταν ακόμα πιο πρωί και έκανε μια μεγάλη βόλτα στην πόλη μας, πήγαινε στις πύλες του φρουρίου, κατέβαινε στο λιμάνι, στον Αιγιαλό, συζήταγε με τους ανθρώπους του μόχθου και αφουγκραζόταν τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας. 

Αναπόφευκτα κάνουμε σύγκριση με τους δικούς μας … σκεφθείτε τον Τσίπρα να σηκώνεται στις 6 η ώρα και να επισκέπτεται την Βαρβάκειο, την Λαχαναγορά ή την Ιχθυόσκαλα (!!!!!)

Λίγα λεπτά μετά την έξοδό του από το σπίτι, συνάντησε τους Μαυρομιχαλαίους. Επτά παρά είκοσι, συνάντησε τους, υπό αστυνομική φύλαξη, δολοφόνους στο τρίστρατο που συμβάλλουν οι σημερινές οδοί Πλαπούτα, Τερζάκη, Σταϊκοπούλου. Απορίας άξιον είναι αν υποπτεύθηκε τις προθέσεις τους… Πάντως, σύμφωνα με την παράδοση του φίλησαν με σεβασμό το χέρι του… μετά από λίγο τον σκότωσαν…

Ίσως, αν δεν είχε την «κακή συνήθεια», να ξυπνάει τόσο πρωί, να είχε γλυτώσει … Αλλά, δεν θα είχαμε τότε την …Χουρμαδιά (στην φωτό προτού ξεραθεί). Το είχαν φέρει με μια σκούνα, κατά την παράδοση, από το Τούνεζι για να δοκιμάσουν μήπως μπορεί να καρπίσει χουρμάδες στην Ελλάδα. Συνάντησαν τον Καποδίστρια σε μια τέτοια πρωινή επιθεώρηση και του ζήτησαν να φυτέψει το φοινικάκι. Από εκεί και το τοπωνύμιο Χουρμαδιά…

Τόλης Κοΐνης