ΚοινωνίαΑρχείο

Απαγορευτικό στη χρήση νερού σε Άργος και Ναύπλιο

Η πηγή της Λέρνης φέρνει πλέον ακατάλληλο νερό σε όλο το δίκτυο ύδρευσης. Το πρόβλημα όσο περνάνε οι ώρες γίνεται όλο και μεγαλύτερο, ενώ ουρές πλέον αρχίζει να σχηματίζει ο κόσμος στα σούπερ μάρκετ, για να αγοράσει εμφιαλωμένο νερό.

Ανακοινώσεις για το θέμα εξέδωσαν οι ΔΕΥΑ Ναυπλίου και Άργους δεδομένου ότι το νερό πλέον είναι εντελώς ακατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση σε όσες περιοχές υδρεύονται από την εν λόγω πηγή.

Διαβάστε Επίσης: Λάσπη αντί για νερό στις βρύσες

Μάλιστα η ΔΕΥΑ Ναυπλίου από χθες είχε κάνει λόγο για αυξημένη θολότητα στις πηγές, κάτι που μεταφράστηκε απόψε και στις βρύσες μας.

Περιττό να πούμε ότι το νερό αυτή την στιγμή δεν συστήνεται για καμία χρήση, ιδιαίτερα για πόση και μαγείρεμα.

Διαβάστε Επίσης: Προσοχή! Ακατάλληλο προς κατανάλωση το νερό του Ναυπλίου

Ακατάλληλο νερό σε Άργος και Ναύπλιο

 

ΔΕΥΑ Ναυπλίου

«Από την Δ.Ε.Υ.Α.Ν. ανακοινώνεται ότι σήμερον 02/10/2018 το φαινόμενο της θολότητας στις Πηγές της Πόλης παρουσιάζει υπερβολικά αυξημένες τιμές .Όπως έχει ήδη εξηγηθεί η αιτία του φαινομένου αυτού, οφείλεται στις έντονες βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών και της ταχείας διήθησης του νερού μέσα από το έδαφος κατά την πορεία του από το οροπέδιο της Τρίπολης προς τις πηγές στην περιοχή των Μύλων. 

Έτσι ισχύει η σύσταση της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. για την αποφυγή της κατανάλωσης του νερού μέχρι νεότερης ειδοποίησης. 

Η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. σε συνεργασία με την Διεύθυνση Υγείας εφαρμόζει τις σχετικές διαδικασίες που προβλέπονται από τον Νόμο σε αυτές τις περιπτώσεις, ήτοι: 

1. Καθημερινές αναλύσεις νερού μέσω τακτικών δειγματοληπτικών και εργαστηριακών ελέγχων σε αντιπροσωπευτικά σημεία του δικτύου διανομής του νερού από την πηγή υδροληψίας μέχρι την διάθεση στον καταναλωτή. 

2. Καθημερινή ενημέρωση των κατοίκων για την αποφυγή της χρήσης του νερού ως πόσιμο, μέχρι της πλήρως εξαλείψεως του φαινομένου. 

3. Συνεχής και αυξημένη χλωρίωση του νερού για την αποφυγή κάθε υγειονομικού κινδύνου. 

Μάλιστα για τον λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε σήμερον (02/10/2018) σύσκεψη στο Δημαρχείο του Ναυπλίου με την πρωτοβουλία του Δημάρχου Ναυπλίου και του Προέδρου του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Ν., του Διευθυντή και άλλων στελεχών όπου ο Δήμαρχος του Ναυπλίου ενέτειλε τις σχετικές οδηγίες – κατευθύνσεις της Δράσης της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. καθ’ όλην την διάρκεια του φαινομένου. 

Επιπλέον, το σοβαρό αυτό θέμα απησχόλησε το Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. όπου και συζητήθηκε σε έκτακτη κατεπείγουσα συνεδρίαση, σήμερον. 

Η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. θεωρεί ότι το φαινόμενο της θολότητας ευρίσκεται σήμερον στην κορύφωσή του και ότι σταδιακά ημέρα με την ημέρα η κατάσταση θα βελτιώνεται, συνεπικουρούντως του γεγονότος σχετικών δράσεων – ενεργειών της Υπηρεσίας στα μέτρα του δυνατού. 

Ολοκληρώνοντας, ως θεσμικοί διαχειριστές του νερού της Πόλης μας, ζητούμε την κατανόηση και την υπομονή των συμπολιτών μας».

Ακατάλληλο νερό σε Άργος και Ναύπλιο

ΔΕΥΑ Άργους

«Από την Δ.Ε.Υ.Α. Άργους – Μυκηνών, ανακοινώνεται ότι τα αποτελέσματα των αναλύσεων σε διενεργηθείσες Δοκιμές στην Παράμετρο της “ Θολότητας – T ” με την Μέθοδο “XN-31 In house based APHA 2130 A & B” δεν είναι Αποδεκτή στους καταναλωτές, ως Ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης σε συμμόρφωση προς τις διατάξεις της Οδηγίας 98/83/ΕΚ.

Η συγκεκριμένη Παράμετρος της ΘΟΛΟΤΗΤΑΣ παρουσιάζει ασυνήθιστη αυξημένη μεταβολή λόγω των έντονων πλημμυρικών φαινομένων που συνέβησαν στις 28, 29 & 30 Σεπτεμβρίου 2018 στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Άργους – Μυκηνών.

Αυτό συνέβη διότι το μέτωπο των πηγών Λέρνης – Αμυμώνης φορτίζεται από τις δυτικά ευρισκόμενες ασβεστολίθικές μάζες, αλλά και ευρύτερα από τις πόλγες του οροπεδίου Τρίπολης, Αλέας , Σκοτεινής και Στυμφαλίας, απ’ όπου το νερό μεταφέρεται μέσω Καρστικών αγωγών (καταβόθρες).

Κατά την πρόσφατη υγρά περίοδο των έντονων βροχοπτώσεων δημιουργήθηκαν απορροές επιφανειακών νερών στις προαναφερόμενες πόλγες, οι οποίες μετέφεραν διαγενετικό υλικό των πετρωμάτων χονδρόκοκκο και λεπτόκοκκο (στερεοπαροχή).

Ακατάλληλο νερό σε Άργος και Ναύπλιο

Αυτή η στερεοπαροχή, αν και λόγω απόστασης συνήθως κατακρατείται στους καρστικούς αγωγούς τελικά μεταφέρθηκε μέσω των καταβοθρών προς τις Πηγές Λέρνης και Αμυμώνης, διότι ο όγκος και ως αποτέλεσμα η ταχύτητα του νερού στους καρστικούς αγωγούς ήταν μεγάλη (μεγάλες βροχοπτώσεις), με αποτέλεσμα να μειώνεται η κατακράτηση της στερεοπαροχής, ενώ είναι δυνατή και η αναμόχλευση του υπάρχοντος υλικού στον αγωγό, οπότε και γίνεται εξαγωγή λεπτόκοκκου υλικού από τις πηγές (θολότητα νερού πηγών).

Το ίδιο φαινόμενο της αύξησης της στερεοπαροχής των απορροών, μπορεί να συνέβη στις τοπικές Γεωτρήσεις από ανθωπογενείς αιτίες αναμόχλευσης των διλουβιακών αποθέσεων, στις πόλγες την υγρή περίοδο (εκσκαφές καθαρισμού, όργωμα αγρών, διευθετήσεις στις κοίτες κ.λ.π.).

Το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι συγκυριακό λόγω των πρόσφατων βροχοπτώσεων, αλλά επαναλαμβάνεται σε κάθε επανεμφάνιση πλημμυρικών φαινομένων.

Επειδή, από τις Πηγές Λέρνης και Αμυμώνης υδροδοτούνται ο Δήμος Άργους– Μυκηνών καθώς και ο Δήμος Ναυπλιέων, γίνεται τακτικός Ποιοτικός ¨Ελεγχος στο νερό ως αναφορά την Παράμετρο της ΘΟΛΟΤΗΤΑΣ στις εισόδους των υδροσυστημάτων.

Ως εκ τούτου επισημαίνεται στους πολίτες – προς το παρόν – των Τ.Κ. Άργους, Νέας Κίου, Τημενίου, Ινάχου Ήρας Κουρτακίου Πυργέλας Λάλουκα Δαλαμανάρας Κεφαλαρίου Ελληνικού Κόκλας Άκοβας Σκαφιδακίου Μύλων να μην χρησιμοποιούν το νερό για ΠΟΣΗ & ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ, έως την Εκτόνωση του φαινομένου η οποία θα ανακοινωθεί με εκ νέου ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ.

Επίσης παρακαλούμε τους κ.κ. Διευθυντές Παιδικών Σταθμών, Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων Γυμνασίων, Λυκείων να ενημερώσουν τους μαθητές τους σχετικά».