ΕκδηλώσειςΑρχείο

«Ο Κρητικός» του Διονύσιου Σολομού έρχεται στο Άργος

Στο Άργος, στην αίθουσα “Μέγας Αλέξανδρος” ανεβαίνει το Σάββατο 10 Νοεμβρίου (9 μμ) η βραβευμένη από την Unesco παράσταση “Ο Κρητικός” με τον Μάριο Ιορδάνου. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης ανεβάζει σε δική του σκηνοθεσία για πρώτη φορά στο θέατρο, το αριστουργηματικό έργο του εθνικού ποιητή της Ελλάδας, Διονύσιου Σολωμού.

Πρόκειται για τη συγκλονιστική ιστορία αγάπης και αυτοθυσίας ενός Κρητικού πολέμαρχου και της αγαπημένης του που κατέκτησε κοινό και κριτικούς σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Η παράσταση έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στον Καθεδρικό Ναό της Ζυρίχης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και της Γ. Γ. Α. Ε., ενώ στη συνέχεια, ανέβηκε στην Αίθουσα Καλλιτεχνών στο Μόναχο, στο Great Hall στο Λονδίνο, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, στο Λόφο του Στράνη στη Ζάκυνθο, όπου έγραψε τον Ύμνο εις την Ελευθερία και τους Ελεύθερους Πολιορκημένους κ.α.

«Ο Κρητικός» του Δ. Σολωμού με τον Μάριο Ιορδάνου στο Άργος

Η παράσταση και οι δημιουργοί της, Μάριος Ιορδάνου και Σοφία Καζαντζιάν βραβεύτηκαν από την Unesco για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού εντός και εκτός συνόρων μέσω των παραστάσεών τους για μεγάλους Έλληνες, όπως ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Διονύσιος Σολωμός και ο Γιάννης Ρίτσος. Το έργο τους έχει παρουσιαστεί σε πόλεις της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, όπως Βερολίνο, Μόναχο, Ζυρίχη, Παρίσι, Μόσχα, Λονδίνο, Δουβλίνο και αλλού.

Ο Μάριος Ιορδάνου δημιουργεί μία παράσταση που συνδυάζει θέατρο, ποίηση, χορό, μουσική και εικαστικές παρεμβάσεις. Το έργο “Ο Κρητικός” συναντά επί σκηνής και άλλα αριστουργήματα της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας, όπως ο Ερωτόκριτος, η Οδύσσεια και ο Ματωμένος Γάμος.

«Ο Κρητικός» του Δ. Σολωμού με τον Μάριο Ιορδάνου στο Άργος

Λίγα λόγια για το έργο:

Ο Κρητικός είναι το αρχέτυπο της ελληνικής ηρωϊκής ψυχής! Ένας πολέμαρχος που δε φοβάται να τα βάλει ακόμα και με τον ίδιο το θάνατο προκειμένου να σώσει την αγαπημένη του. Λίγο πριν το γάμο του στην Κρήτη ξεσπάει η Κρητική Επανάσταση. Όσοι επιβιώνουν από τον πόλεμο, τρέχουν να επιβιβαστούν στα πλοία για να σωθούν. Μαζί τους και ο Κρητικός, που προσπαθεί να σώσει τη λαβωμένη αρραβωνιαστικιά του. Τα πλοία όμως πυρπολούνται και πάνω από 10.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους. Ο Κρητικός βρίσκεται ναυαγός στη μέση του πελάγους, κρατώντας στα χέρια την αγαπημένη του και προσπαθώντας να βρει στεριά για να μπορέσει να τη σώσει. Θα αντιμετωπίσει φυσικά και μεταφυσικά φαινόμενα, την αγριεμένη φύση, τον Άδη, τη Φεγγαροντυμένη που έρχεται με τη μορφή της αγαπημένης του ως παραίσθηση μέσα από τα κύματα και τέλος τον ίδιο του τον εαυτό.

«Ο Κρητικός» του Δ. Σολωμού με τον Μάριο Ιορδάνου στο Άργος

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ 

Παίζουν οι Ηθοποιοί: Μάριος Ιορδάνου, Σοφία Καζαντζιάν, Βαλεντίνο Βαλάσης

Σκηνοθεσία/ Μουσική Επιμέλεια: Μάριος Ιορδάνου

Θεατρική Διασκευή/ Χορογραφίες: Σοφία Καζαντζιάν

Σκηνογραφία/ Σχεδιασμός Κουστουμιών: Βαλεντίνο Βαλάσης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Χριστίνα Παπαγιάννη

Σχεδιασμός Φωτισμών: Χριστόφορος Τσακιρόπουλος

«Ο Κρητικός» του Δ. Σολωμού με τον Μάριο Ιορδάνου στο Άργος

Διάρκεια: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Προπώληση: 10 € / Βιβλιοπωλείο “Δουλτσίνου” & Viva.gr
Ταμείο: 13 €

*Ειδικές προσφορές για γκρουπ

Πληροφορίες: 6974876024