Site icon Αρχείο anagnostis.org

Τι τιμές «χτυπά» το ελαιόλαδο στην Αργολίδα – Για τι ανησυχούν οι παραγωγοί

Κοντά στα 4 ευρώ πωλούνται οι πρώτες ποσότητες ελαιολάδου στην περιοχή της Αργολίδας, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη Λακωνία.

Τα προβλήματα του καιρού και η αυξημένη παρουσία του δάκου, μαζί με άλλες ασθένειες της ελιάς, φέρνουν μειωμένη παραγωγή στο σύνολο της χώρας, με την εικόνα να ποικίλλει κατά τόπους, ενώ υπαρκτή είναι και η ανησυχία για την ποιότητα του ελαιολάδου, λόγω της αυξημένης δακοπροσβολής.

Στη Μεσσηνία η τιμή του φρέσκου μαυρολίσιου ελαιολάδου ανέρχεται στα 2,90 ευρώ το κιλό. Τη μεγαλύτερη τιμή στο φρέσκο συμβατικό ελαιόλαδο τη δίνει το τελευταίο διάστημα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιμέρων της Κοζάνης, που ξεκίνησε από τα 5 ευρώ το κιλό. Μάλιστα κάνει εξαγωγές και στη Γερμανία.

Πεντάευρο «χτύπησε» και η τιμή του κρητικού ελαιολάδου στο νομό Ρεθύμνου, πρόκειται όμως για βιολογικής παραγωγής και δόθηκε από ιδιώτη έμπορο.

Βέβαια η ελαιοσυγκομιδή βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο και αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες. Οι προβλέψεις θέλουν την τιμή να διατηρείται γενικά σε καλά επίπεδα, χαράς ευαγγέλιο για τους παραγωγούς…

Exit mobile version