ΠολιτισμόςΑρχείο

Μπολιάζοντας την αγάπη

Θέλετε γλυκό περγαμόντο; 

Θαυμάζω αυτή τη γη της Αργολίδας που είναι φορτωμένη με τα πιο όμορφα εσπεριδοειδή. Πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, περγαμόντα, γκρέηπφρούτ, πέιτζ. Τα χρώματα είναι υπέροχα και η μυρουδιά μαγευτική. 

Πρόσφατα η συγγραφέας Κατερίνα Παπαδριανού, που μόλις εξέδωσε το βιβλίο της, οι Νάρκες, με προσκάλεσε σε ένα κτήμα με ποικιλίες εσπεριδοειδών. Για μένα αυτή η πρόσκληση σήμαινε πολλά. Είχα επίσης επισκεφθεί το κτήμα του Παπαδριανού, του αδερφού της Κατερίνας, που καλλιεργεί εξαίσιες ντομάτες, εύγεστες, μυρωδάτες, κόκκινες χωρίς άσπρα ξύλα μέσα τους. Η ιδιαίτερη σχέση της οικογένειας με τη φύση είναι εμφανής. Πρόκειται για μια μυστική συνέργεια της οποίας είχα προσκληθεί να γίνω κοινωνός. 

Μπαίνοντας στο κτήμα στο Δρέπανο βρίσκεσαι σε άλλο τόπο. Κλείνεις τα μάτια και εισπνέεις. Ο τόπος αυτός διαθέτει πολλές ποικιλίες εσπεριδοειδών που φροντίζει η Στέλλα Παπαδριανού η οποία κάνει δοκιμές με μπολιάσματα ή κεντρώματα εσπεριδοειδών και παρατηρεί το αποτέλεσμα της παραγωγής. Κατόπιν προτείνει για εμβολιασμό στους αγρότες, ώστε να αυξήσουν την παραγωγή τους, την ποιότητα, την ανθεκτικότητα στις ασθένειες και να εξασφαλίσουν την πρωϊμότητα των προϊόντων τους. 

Υπάρχει λοιπόν μια γυναίκα, δυναμική, δημιουργική τεχνίτρια που παρεμβαίνει στη φύση με στόχο να την κάνει καλύτερη. Η Στέλλα Παπαδριανού. Γεννήθηκε και ζει στο Δρέπανο. Είναι η μόνη γυναίκα πανελλαδικά που ασχολείται επαγγελματικά, σχεδόν 30 χρόνια, με τα μπολιάσματα. Τα μυστικά της δουλειάς τα έμαθε από τον πατέρα της Αδριανό Παπαδριανό, που ήταν από τους πρώτους που μπόλιαζε δέντρα στην ευρύτερη περιοχή. Σήμερα η Στέλλα ασχολείται με όλα τα είδη του εμβολιασμού στην Αργολιδοκορινθία, στη Λακωνία, στη Μεσσηνία, στην Αιτωλοακαρνανία και στην Κρήτη. 

Μέσα στο ευωδιαστό κτήμα της μπορείς να βρεις όποια ποικιλία θες και επιθυμείς να μπολιάσεις το δέντρο σου, Κλημεντίνες, Νόβα, Πέιτζ, Μέριλιν, Βαλέντσια, Νιου χολ, Νάβελ, Λέιτ, Περγαμόντο και Γκρεηπφρούτ μέχρι Κουμ – κουατ και Πέιτζ. Μήπως επιθυμείς νάχεις ένα δέντρο με όλα τα είδηπάνω του εσπεριδοειδών; Και αυτό γίνεται. 

Μιλώντας για τα εσπεριδοειδή της Αργολίδας μου είπε ότι το 1828 ο Ρώσος ναύαρχος Χέυδεν χάρισε στον καπετάν Μανόλη Τομπάζη στον Πόρο, δύο μανταρινιές σε ξύλινα βαρέλια. Αυτές είναι οι πρώτες μανταρινιές στην Ελλάδα. Όταν άνθισαν για πρώτη φορά στον Πόρο τότε χτιζόταν και η Αγροτική Σχολή στην Τίρυνθα από πρόταση του Καποδίστρια που σήμερα φιλοξενεί τις Αγροτικές Φυλακές. 

Με την έγκριση της διευθύντριας των Αγροτικών Φυλακών Τίρυνθας κας Ευαγγελίας Κατερίνη προσκαλέσαμε στο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου «Αναπτύσσοντας δεξιότητες ζωής στους έγκλειστους» την κυρία Στέλλα Παπαδριανού. Οι γεωπόνοι την υποδέχτηκαν με πολύ χαρά και εκείνη έδειξε μικρά μυστικά της τέχνης της που οι έγκλειστοι είδαν και έμαθαν και θα συνεχίσουν μετά την επάνοδό τους στην κοινωνία να μπολιάζουν και αυτοί. Αν λοιπόν θέλετε να αντικαταστήσετε τα κοινά μανταρίνια με κλημεντίνες ή κάτι άλλο, δεν έχετε παρά να ρωτήσετε ένα φυλακισμένο και να το επιβεβαιώσετε με την Στέλλα Παπαδριανού 

Μπολιάζοντας τα εσπεριδοειδή μας θέλουμε συγχρόνως να μπολιάσουμε την κατανόηση, την ενσυναίσθηση και την αγάπη μας για τους έγκλειστους σε σας. 

* Η Άλκηστις Κοντογιάννη είναι Ομότιμη Καθηγήτρια ΤΘΣ Πανεπιστημίου Πελοποννήσου