ΟικονομίαΑρχείο

Πάτρα και Πύργος επενδύουν στο τρένο – Θα αδράξει την ευκαιρία η Αργολίδα;

Επτά χρόνια μετά το τελευταίο δρομολόγιο του τρένου από την Πάτρα προς τον Πύργο έχουν δημιουργηθεί πλέον οι προϋποθέσεις για την επαναλειτουργία της μετρικής γραμμής, πρώτα μέχρι την Κάτω Αχαΐα και στη συνέχεια μέχρι την πρωτεύουσα της Ηλείας.

Σχετικά με τον προαστιακό σιδηρόδρομο από την Πάτρα μέχρι την Κάτω Αχαΐα, το έργο, σύμφωνα με την περιφέρεια, αναμένεται να παραδοθεί το πρώτο τετράμηνο του 2019, ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί η εργολαβία που αφορά τα τεχνικά μέρη της αναβάθμισης της υπάρχουσας σιδηροδρομικής γραμμής, αποβάθρων και τεχνικών, στη μετρική γραμμή του προαστιακού σιδηροδρόμου. Η χρονική διάρκεια της διαδρομής υπολογίζεται ότι θα διαρκεί περίπου μισή ώρα.

Σε ότι αφορά στην επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Πάτρας με τον Πύργο, η ΕΡΓΟΣΕ ετοιμάζει τις μελέτες, οι οποίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε να ενταχθεί στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο. Μάλιστα σε αυτές τις μελέτες περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση των σταθμών στους οποίους θα σταματά το τρένο.

Επίσης προγραμματίζεται η αναβάθμιση της γραμμής Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία η οποία θα κοστίσει 5.000.000 ευρώ. Αυτή θα περιλαμβάνει την ανακαίνιση – εκσυγχρονισμό των γραμμών, την ασφάλεια του δικτύου, την ανακατασκευή σταθμών και το οπτικοακουστικό, πληροφοριακό υλικό. Ακόμη, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου προβλέπονται ανακατασκευές στη σιδηροδρομική υποδομή δηλαδή γραμμή και αφύλακτες διαβάσεις, ανακατασκευή κτιρίων του σταθμού Πύργου και στον περιβάλλοντα χώρο και στον σταθμό της Ολυμπίας.

Και ενώ στην Δυτική πλευρά της Πελοποννήσου κινούνται πυρετωδώς για να ξανακινήσουν τη μετρική γραμμή, εκσυγχρονίζοντάς την, -έχοντας μάλιστα έτοιμες και μελέτες για την κανονικοποίησή της στο μέλλον- εμείς κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου. Μία ανάλογη περίπτωση είναι αυτή της Αργολίδας, όπου κινείται με ρυθμούς χελώνας, ενώ η υπάρχουσα γραμμή έχει προοπτικές να επαναλειτουργήσει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, και μάλιστα με πολύ μικρότερα απαιτούμενα ποσά για την ανάταξή της.